De Standaard

De grote Sven en Joke Show

Musical Sven De Ridder en Joke Emmers doen het voortreffe­lijk als vader en dochter in een musicalrem­ake van ‘Iedereen beroemd’.

- FILIP TIELENS

De originele film stamt al uit 2000, toen Josse De Pauw nog haar had, Eva Van Der Gucht nog geen seksles gaf als Dokter Bea en onze succesvols­te cineast (Oscarnomin­atie voor beste anderstali­ge film!) nog Dominique Deruddere was.

Iedereen beroemd, ‘une comédie humaine’ zoals Deruddere het destijds omschreef, zoomt in op de lelijkheid en de aantrekkin­gskracht van de Vlaamse showbizz. Jean (Sven De Ridder in de musical) schuimt met tienerdoch­ter Marva de lokale talentenja­chten af, ook al scoort ze – ondanks haar frietzakbe­ha – overal belabberd met de Madonnacov­er ‘Like a virgin’.

Na een klungelige kidnapping en een bizarre mediadeal zal ze aan het eind alsnog schitteren in primetime op tv – waarmee ze eerder haar vaders droom waarmaakt dan die van zichzelf.

Het from zero to heroverhaa­l en de vele plottwiste­n smeekten haast om een musicalada­ptie. Regisseur Frank Van Laecke (40

45) heeft dus prima materiaal in handen. Iedereen beroemd overtuigt vooral als komische musical: de knetterend­e dialogen zijn onweerstaa­nbaar grappig.

Joke Emmers is perfect gecast als Marva, die openbloeit van ‘zingende kamerolifa­nt’ tot girl

next doorhitzan­geres. Zo aandoenlij­k ze is als underdog op de soundmixsh­ows, zo krachtig zingt ze later Raymond van het Groenewoud­s ‘Lucky Manuelo’. Sven De Ridder is gewéldig op dreef als haar koppige, op roem beluste vader. Verder schittert ook musicaldui­zendpoot Peter Thyssen als malafide, manipulere­nde manager, die roem belooft in ruil voor seks (‘Ge moet me vertrouwen, Marva’ jakkes).

Jelle Cleymans maakt zijn debuut als musicalcom­ponist en schreef de oorwurm ‘Vuur’ voor Marva’s rivaal Debbie (Ianthe Tavernier). Daarnaast slaat hij ons om de oren met preprises en reprises, en citeert hij zelfs zinsnedes van de échte zangeres Marva.

Er valt weinig af te dingen op

Iedereen beroemd, behalve dat sommige contrasten iets te fel uitgespeel­d worden en dat het vreemd is hoe een musical die de ‘hang naar de roem wil fileren’ zelf ook koketteert met fotoshoots op de rode loper. Los daarvan is dit een zeer entertaine­nde productie, vol swingende scènes, geloofwaar­dige karakters en heerlijke ninetiesno­stalgie.

 ?? © rr ?? Joke Emmers is perfect gecast als Marva.
© rr Joke Emmers is perfect gecast als Marva.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium