De Standaard

Een school met een kleurtje

-

Marketeers kennen de impact van kleuren. Op de site www.kleurenpsy­chologie.be staat: ‘Er is geen kleur die beter het positivism­e of optimisme weergeeft dan geel. Niets geeft ons meer levenslust. Geel activeert de hersenen en zet aan tot werklust.’

Carl Gustav Jung, de grondlegge­r van de analytisch­e psychologi­e, inte resseerde zich voor de therapeuti­sche werking van kleuren. Het geel van de zon associeerd­e hij met energie: opgewekt, optillend, levendig en enthousias­t.

Wanneer architecte­n kleur inzetten in een school, doen ze dat niet om te verleiden, maar om de kwaliteit van de leeromgevi­ng te verbeteren.

In de nieuwe vleugel van het OnzeLieveV­rouwecolle­ge in Antwerpen staan de muren en plafonds sinds kort te tintelen. Een willekeuri­g patroon van gele faience – blinkend en mat – heeft van een zakelijk, modern schoolgebo­uw een joyeuze plek gemaakt. Het zonnige karakter straalt af op de oude schoolgebo­uwen die rond de speelplaat­s staan.

Het is een ingreep van Archiles Architecte­n. Ze werkten vrij klassiek. Je zou denken dat ze in de leer gingen bij JeanNicola­sLouis Durand, de Franse ingenieura­rchitect die voor Napoleon typeplanne­n voor scholen en openbare gebouwen ontwierp. Archiles werkt wel in een moderne traditie, met aandacht voor industriël­e maatvoerin­g en bouweconom­ie. Tezelfdert­ijd passen ze de nieuwbouw aan de LouizaMari­alei respectvol tussen de historisch­e panden van het OnzeLieveV­rouwecolle­ge.

Een plint in natuurstee­n trekken ze radicaal door in de poorten naar de fietsen en autobergpl­aats. Op die sokkel rust een glazen doos, opgebouwd uit schijnbaar gewichtloz­e vlakken: die van de zijkanten in lichtkleur­ige baksteen, de straatgeve­l in glasplaten.

De speelplaat­s is beschut door de overhangen­de bovenbouw. Aan de achterkant barst ze open in een zee van gele tegels. De gele faience op het plafond lijkt er enthousias­t te roepen: ‘jaune c’est du soleil’!

Dezelfde kwaliteit behouden de architecte­n in de binnenruim­te. Op de verdieping­en landen de trappen in een soort antichambr­es, die klas noch wachtruimt­e zijn. Het zijn flexibele plekken waar de leerlingen samen kunnen werken, spelen of debatteren. De deuren van de klassen lopen over in houten lambriseri­ngen, die een zekere huiselijkh­eid creëren.

Archiles Architecte­n lijken wel alchemiste­n, die lood smelten tot goud.

In de nieuwe vleugel van het OnzeLieveV­rouwecolle­ge in Antwerpen staan de muren en plafonds sinds kort te tintelen

 ?? © Dimitri Janssens ?? Gele faience, joyeuze plek.
© Dimitri Janssens Gele faience, joyeuze plek.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium