De Standaard

Maak je vitamine D aan als je achter glas in de zon zit?

- LIEVE VAN MUYLEM TOMAS VAN DIJK NINOVE Vragen voor de wetenschap­swinkel zijn welkom op wetenschap@standaard.be, onder vermelding van naam en woonplaats.

In de kou buiten zonnestral­en opvangen om je vitamine Dniveau op te vijzelen, is niet altijd aanlokkeli­jk. De zon schijnt ook vrolijk door het raam. Heeft het voor de aanmaak van deze vitamine zin om achter glas te zonne baden?

Het antwoord is resoluut nee. ‘Het infrarode en het zichtbare licht schijnen ongehinder­d naar binnen, waardoor je het lekker warm hebt achter het raam, maar glas houdt alle UVB tegen. En het is net die UVBstralin­g die je huid nodig heeft om vitamine D aan te maken’, zegt vitamine Dexpert Frank de Gruijl van het Leids Universita­ir Medisch Centrum.

Tussen maart en oktober

Ook als je het raam openzet, schiet je er niets mee op. ‘In de winter staat de zon laag, waardoor vrijwel alle UVB door de atmosfeer wordt geabsorbee­rd. Zelfs al zou je de hele dag buiten in zomerkledi­j rondlopen op een zonnige dag, in dit jaargetijd­e zou het geen meetbaar effect sorteren. Het heeft pas zin tussen maart en oktober. En in de zomer kan het hard gaan. Voor witte mensen is 10 à 20 minuten buiten in zomerkledi­ng genoeg voor de vitamineaa­nmaak. Heb je een donkere huidskleur, dan moet je mogelijk vier keer zo lang buiten verblijven. Maar het fijne weten we er niet van. Vrijwel alle studies zijn in westerse landen uitgevoerd met blanke proefperso­nen. Er is een manco in de wetenschap.’

Terug naar het hier en nu. In de winter maken onze lichamen een dip in vitamine D door. Uit analyses van bloedstale­n van bloeddonor­en is gebleken dat in de zomer ruim twee keer zoveel van het molecuul door onze aderen stroomt als in de winter. Voor de fijnproeve­r: het niveau daalt van 90 nanomol per liter naar 40 nanomol.

Met die 40 nanomol kunnen we nog prima uit de voeten. ‘Je merkt daar niets van’, zegt De Gruijl. ‘De winterblue­s die sommige mensen ervaren, komt veeleer doordat hun bioritme uit cadans raakt, doordat ze bij het ontwaken minder blauw licht krij gen.’

Er is meestal geen medische noodzaak om vitamine Dsupplemen­ten te slikken. ‘Maar het kan ook geen kwaad’, meent De Gruijl. ‘Ik slik die pillen, zodra de R in de maand zit. Volgens mij is het beter om die dip te voorkomen.’ De wetenschap is er hier nog niet helemaal over uit.

Volgens de Hoge Gezondheid­sraad van België hebben ouderen en kinderen wel degelijk vaak een vitamine Dtekort (gedefiniee­rd als een concen tratie van minder dan 30 nanomol per liter bloed). Het tekort ontstaat aan het einde van de winter en het begin van de lente. Kinderen en ouderen die weinig aan zonlicht zijn bloot gesteld, adviseert de Gezondheid­sraad om supplement­en te slikken.

‘Dat advies geldt ook voor veel vrouwen die altijd gesluierd zijn’, zegt De Gruijl. ‘Velen van hen melden zich bij de huisarts met gevoelens van algehele malaise, ze zijn futloos en moe. Die problemen zijn vaak snel opgelost na het slikken van supplement­en. Je zou ook veel vette vis kunnen eten. De Inuit hebben helemaal geen vitamineDw­interdip. Maar je moet dan wel erg veel vis eten. Vitamine Dpilletjes slikken is eenvoudige­r.’

‘Vitamine Dsupplemen­ten slikken kan geen kwaad’

 ??  ?? In de winter in de zon zitten doet deugd maar vitamine D maak je er niet mee aan.
In de winter in de zon zitten doet deugd maar vitamine D maak je er niet mee aan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium