De Standaard

De realiteit is de beste fictie

- Chef Magazine POSTENPAKK­ER STIJN DE WOLF 9 months with Courteney Cox. Op Facebook Watch, nieuwe aflevering­en op dinsdag en woensdag. ¨¨¨èè

Lauren is zo blij. Ze is zwanger van haar eerste kind met haar man Steve. Een week na de positieve test is ook een andere test positief: ze heeft borstkanke­r en moet vechten voor haar leven. Andrew en Angelina, allebei negentien, zijn high school sweetheart­s. Ze zijn aan de luie kant en daardoor ongepland zwanger: ‘We hadden wel condooms, we hebben ze gewoon niet altijd gebruikt.’ Alicia en Jim wonen in de Biblebelt. Ze geloven, maar niet in hormonale anticoncep­tie, en laten God (en Jim) zijn ding doen. Alicia is meestal alleen thuis, ze geeft haar acht kinderen thuisonder­wijs en is zwanger van haar negende. Eentje per jaar. Ze crasht en richt haar toorn op Jim, op God en op meneer pastoor. Ze bidt om een miskraam. Paula is vijftig en heeft nog twee embryo’s in de diepvrieze­r zitten – haar laatste kans op het moederscha­p. Candace en Tim zitten midden in een ivftraject van injecties, hoop en verdriet. Rebec ca is getrouwd met Marnie, die een nietbinair­e seksualite­it heeft en haar borsten liet verwijdere­n, maar nu toch graag zwanger wil worden. Marnie be sluit om een eicel van haar vrouw te dragen. Jason en Adam hebben al een zoontje en vragen hun beste vriendin om nog een kind voor hen te baren. Brandi en haar vriend Lawrence zijn homoseksue­el en besluiten samen een kind te krijgen, met behulp van wat vaseline en een spuit.

Wat een intense fictiereek­s, zou je denken. Rustig aan met de plotwendin­gen, wie gelóóft die mensen nog? Alleen is het geen fictie: de onlinereek­s 9 months with Courteney Cox volgt vijftien zwangersch­appen, verspreid over de hele VS. Cox, Monica uit Friends, bedacht en produceerd­e de reeks vanuit haar eigen ervaring: zelf had ze een hele reeks miskramen voor ze dankzij ivf een dochter kreeg. Voorts beperkt haar rol zich tot een slappe voiceover met quotes als ‘een zwangersch­ap is de mooiste reis’, of ‘zwangersch­ap is wat mensen met elkaar verbindt’.

Wat de reeks wél authentiek en zelfs rauw maakt, is dat de koppels zichzelf filmen, meestal met de smartphone. Je zit als kijker zo dicht op hun huid dat het soms ongemakkel­ijk wordt. Wanneer Lauren haar kale kopje ziet en instort, bijvoorbee­ld, of wanneer de koppels wachten op nieuws van het ziekenhuis. Wanneer één baby er twee (of drie!) blijkt te zijn. De acht joelende bengels van de wanhopige Alicia: shit just got real.

De aflevering­en duren een kwartiertj­e. Een ideale snack voor verloren momenten, dachten we. Maar tussen hoop en wanhoop wordt het nog verslavend­er dan de meeste snacks.

Wat een intense fictiereek­s, zou je denken. Rustig aan met de plotwendin­gen, wie gelóóft die mensen nog? Alleen is dit geen fictie

 ?? © rr ?? Alicia en Jim geloven, maar niet in anticoncep­tie. Het negende kind is op komst.
© rr Alicia en Jim geloven, maar niet in anticoncep­tie. Het negende kind is op komst.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium