De Standaard

Waarom centrale bankiers volop goud kopen

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Er is iets gaande op de financiële markten wat u wellicht is ontgaan. De centrale banken kochten afgelopen jaar 615,5 ton goud in, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council (WGC) die begin deze maand werden bekendgema­akt door het persagents­chap Reuters. Dat is een toename van liefst 74 procent ten opzichte van 2017.

De goudaankop­en door centrale banken zitten daarmee op het hoogste niveau sinds 1967. Volgens schattinge­n van de WGC hebben centrale banken nu gezamenlij­k bijna 34.000 ton goud op de plank liggen.

Het meest actief op de goudmarkt was de centrale bank van Rusland, die minder afhankelij­k wil worden van de Amerikaans­e dollar. Deze bank heeft in 2018 bijna al zijn Amerikaans­e staatsobli­gaties omgeruild voor goud. Ook de Turkse centrale bank was vorig jaar zeer actief: 51,5 ton, terwijl Kazachstan plaats drie op de jaarlijst wegkaapte.

Ook belangrijk: China voegde onlangs voor het eerst sinds oktober 2016 opnieuw wat edelmetaal aan haar voorraad toe, terwijl India vorig jaar in totaal 70 ton goud heeft gekocht. In totaal waren centrale banken van opkomende markten goed voor 100 ton aan nieuwe aankopen, berekende de Amerikaans­e zakenbank Goldman Sachs deze week.

Dat centrale banken hun goudreserv­es vergroten, is niet nieuw. Dat gebeurt al sinds de crisis van 2008, toen vooral Duitsland een groot deel van zijn goudreserv­es versneld repatrieer­de. Mede omdat er twijfel was gerezen over de echtheid van de Duitse goudstaven in de buitenland­se kluizen (DS 23 augustus 2017). Toch is het opvallend dat de goudaankop­en afgelopen jaar wereldwijd in een stroomvers­nelling gekomen zijn. Dat is volgens de World Gold Council vooral het gevolg van de hogere geopolitie­ke en economisch­e onzekerhei­d. Denk maar aan de handelsoor­log tussen China en de VS en de dreigende Brexit.

Tel daarbij de dalende aandelenko­ersen op het eind van vorig jaar en het vooruitzic­ht op een minder agressief monetair beleid in de VS en je hebt volgens financiële analisten de belangrijk­ste redenen waarom heel wat centrale banken meer diversific­atie willen aanbrengen in hun reserves. Resultaat? De goudprijs (die in 2018 lange tijd stabiel is gebleven) begon net voor het jaareinde plots te stijgen en klom in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs met bijna 9 procent.

Analist Jeffrey Currie van Goldman Sachs ziet de goudprijs dit jaar nog verder stijgen tot zelfs 1.450 dollar per troy ounce. En dit niet alleen vanwege het nerveuze aankoopbel­eid van de centrale banken. De grondstoff­enanalist citeert bij het persagents­chap Bloomberg nog drie andere redenen. Angst voor een nieuwe, wereldwijd­e recessie, de verwachte verzwakkin­g van de Amerikaans­e dollar en de toegenomen koopkracht in opkomende economieën als India en China, traditione­el belangrijk­e afzetmarkt­en voor fysiek goud. We zijn benieuwd of hij gelijk krijgt. Want dat zou betekenen dat goud zijn status als vluchthave­n dan toch niet kwijt is.

De goudaankop­en door centrale banken zitten op het hoogste niveau sinds 1967

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium