De Standaard

Een grenstaks op C02? Moeilijk, niet onmogelijk

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

1. Wat is een grensbelas­ting op CO2?

Een (Europese) importtaks op producten uit landen die min der inspanning­en verrichten om klimaatver­andering tegen te gaan. Volgens voorstande­rs subsidiëre­n landen als China hun staalexpor­t door niet voor vervuiling te betalen. Wat eigenlijk neerkomt op concurrent­ievervalsi­ng.

2. Wie legt dit idee op tafel?

Partijvoor­zitster Meyrem Almaci van Groen in een interview met De Tijd. Al is dat volgens partijgeno­ot Bart Staes nog niet afgeklopt binnen het partijbest­uur. Voorlo pig is het nog één van de pistes om klimaatver­andering aan te pakken. Frankrijk propageert zo’n carbon border tax al ruim 10 jaar binnen de EU. En ook een econoom als Paul Krugman en ngo’s als Bond Beter Leefmilieu en Transport & Environmen­t zijn al langer voor het idee gewon nen.

3. Strookt zo’n ‘carbon border tax’ met de WTO regels?

Niet echt. Zowel Paul De Grauwe als Jan Van Hove (KBC) benadrukt dat de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO) voorlopig erg weigeracht­ig staat tegenover dit soort maatregele­n. Volgens De Grauwe omdat landen dit wellicht zullen misbruiken voor protection­isme, wat tegenmaatr­egelen en dus een handelsoor­log kan uitlokken. Ook Van Hove (KBC) benadrukt dat dit soort importtaks beschouwd kan worden als een handelsbel­emmering en vandaag buiten de WTOregels valt. Een voorstel om dat binnen de WTO te herbekijke­n, blijft al jaren dode letter.

4. Is het dan een onhaalbaar idee?

Toch niet. Het is moeilijk – ‘wie gaat berekenen in hoeverre China van steenkool profiteert om de prijs van zijn staal goedkoop te houden?’, vraagt De Grauwe zich af – maar niet onmogelijk. Het kan wellicht alleen als onderdeel van grote internatio­nale akkoorden, zoals de opvolger van het Parijse klimaatakk­oord. Voorwaarde is dat er eerst een consensus wordt gevonden binnen de EU, want dat moet voor elke importtaks. Een zware taak: enkel Italië steunt vandaag het idee. Daarna zou de EU de ‘carbon border tax’ kunnen opnemen in onderhande­lingen met andere handelspar­tners. Maar de VS, bijvoorbee­ld, staan daar niet voor te springen.

 ?? © afp ?? Een Chinese staalarbei­der.
© afp Een Chinese staalarbei­der.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium