De Standaard

Vijftigers duurst in België

De loonkloof tussen jong en oud is in ons land een stuk breder dan in de buurlanden.

-

Een hulpboekho­uder van 55 jaar verdient 40 procent meer dan zijn collega die dertig jaar jonger is en aan het begin van zijn carrière staat. Dat verschil, het gevolg van automatisc­he loonsverho­gingen op basis van anciënnite­it, is een stuk hoger dan in onze buurlanden. Uitgaande van hetzelfde startloon, heeft de Nederlands­e hulpboekho­uder zijn loon na dertig jaar met 30 procent zien stijgen en zijn Franse collega met 28 procent. Hun Duitse vakgenoot krijgt na dertig jaar trouwe dienst 18 procent meer dan een beginnelin­g.

De cijfers komen van Korn Ferry, een bedrijf dat organisati­es adviseert over hun loonbeleid. Sonja Brouwers van Korn Ferry noemt de kloof in België ‘onaanvaard­baar groot’. Het is volgens haar collega Walter Janssens een van de redenen waarom het loonoverle­g zo moeizaam verloopt. Door de sterke stijging van het loon doorheen de carrière, blijft er minder speelruimt­e over om mensen daarnaast nog wat extra’s te geven.

Kloof tot 115 procent

Janssens: ‘Er is natuurlijk niks mis met het belonen van loyauteit. Maar doe dat niet door jaarlijks het loon automatisc­h voor iedereen te verhogen’. Door ruimte te scheppen in de loonmarge, ontstaat de mogelijkhe­id om schaarse profielen beter te belonen en zo de krapte op de arbeidsmar­kt aan te pakken. Vorige week pleitte gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank al voor meer flexibilit­eit in het toepassen van de loonnorm.

De hardnekkig­heid waarmee het loon gekoppeld blijft aan de anciënnite­it is een oud zeer in het Belgische loonbeleid. Het maakt oudere werknemers relatief duur en dus voor veel bedrijven onaantrekk­elijk. Uit een analyse door dienstverl­ener Acerta bleek eerder dit jaar dat de loonkloof tussen 25jarigen en 55jarigen kan oplopen tot 115 procent als je kijkt naar de brutolonen.

De regering heeft een aanzet gegeven om daar iets aan te doen: in de arbeidsdea­l was het plan opgenomen om de lonen eerder in functie van competenti­e en productivi­teit te laten stijgen, in plaats van ze aan anciënnite­it te koppelen. Maar de toekomst van de arbeidsdea­l is onzeker nu de regering in lopende zaken is.

Janssens en Brouwers stellen voor om de anciënnite­itsgebonde­n loonschale­n te vervangen door een loyauteits­premie, die niet per se in contanten uitbetaald moet worden. De premie kan een bijdrage aan een pensioenve­rzekering zijn, meer flexibilit­eit en autonomie of investerin­gen in opleiding. ‘Zo maak je marge vrij voor een eigen loonbeleid en belet je ook dat oudere werknemers structuree­l als te duur worden gepercipie­erd’.

‘Niks mis met beloning van loyauteit. Maar doe dat niet door jaarlijks het loon automatisc­h te verhogen’

WALTER JANSSENS Korn Ferry

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium