De Standaard

Het zit ook eens mee

Deze match verdiende om op 00 te eindigen, maar in de 92ste minuut pakte Anderlecht de zege van de hoop dankzij het duo Verschaere­nBolasie.

- JÜRGEN GERIL

Jupiler Pro League

Anderlecht creeerde op Antwerp weer geen kansen en leek voor een achtste keer buitenshui­s niet te zullen winnen. Maar diep in de blessureti­jd zwiepte Verschaere­n een heerlijke bal voor doel en Bolasie kopte de 0–1 binnen. Al wie paarswit was, zag precies de Maagd Maria verschijne­n. Ze waren euforisch, maar konden het bijna niet geloven.

‘Een gelijkspel was voor deze wedstrijd eerlijker geweest’, gaf trainer Fred Rutten toe. ‘Maar deze club zat al zo vaak in de hoek waar de klappen vielen. Dan mogen we ook eens aan de goeie kant staan. Het was geen gestolen overwinnin­g, maar wel een gelukkige overwinnin­g.’

Een heel gelukkige zege, want hierdoor telt Anderlecht als zesde plots drie punten meer dan Charleroi en Gent, dat maar blijft verliezen. Met nog vier matchen te gaan – nog 12 punten te verdienen – moeten die achtervolg­ers nu 4 punten meer halen om paarswit nog uit Playoff 1 te houden. Allesbehal­ve evident.

Lange weg

‘We zetten een mooie stap’, vervolgde Rutten. ‘Maar ik ga hier nu geen heel mooi verhaal ophangen. Het wordt nog een lange weg, want tijdens wedstrijde­n zie ik nog vaak momenten waarbij ik me afvraag: hoe kan dat nou? Momenten dat we helemaal wegzakken.’

De Nederlande­r bedoelt vooral dat de Brusselaar­s er op offensief vlak nog altijd weinig van bakken. Dimata is niet meer fit en dus is Santini de enige overgeblev­en spits. Die schiet vooral in het samenspel tekort. Bolasie en Bakkali moeten dan weer voor de aanvoer zorgen, maar alleen de Congolees steekt af en toe zijn neus aan het venster. Eigenlijk is Anderlecht voor zijn creativite­it aangewezen op zijn Millennium­boy. Yari Verschaere­n is geboren in 2001 en de 17jarige moet voor de creativite­it zorgen. Gaat hij dat volhouden?

‘Ach, Yari zijn longen zijn groter dan zijn lijf. Maar ik spreek niet graag over individuen. Daarom ga ik ook niet dieper in op de prestatie van Bolasie. Dat hij tot zijn goal niet top was? Als Yannick dit rendement blijft leveren ben ik tevreden.’

We kunnen dus niet zeggen dat Rutten zijn elftal al doet draaien. Het balbezit leverde slechts twee doelpoging­en op, maar wat we de trainer wel kunnen toeschrijv­en is de betere organisati­e. Onder Hein Vanhaezebr­ouck kwam Anderlecht vaak onder druk te staan, nu geeft paarswit amper nog kansen weg. Tegen het fysiek sterke Antwerp werd voor de tweede week op rij de nul gehouden.

‘De meeste teams die iets bereiken in voetballan­d slikken weinig doelpunten. Het klinkt raar voor een trainer van Anderlecht, maar we werken in de eerste plaats heel hard aan onze organisati­e. Ik leef in de realiteit. Ja, we kunnen zelf meer goals scoren, maar we zitten nu in overleving­smodus.’

Test tegen Club

Met dit team denken we nog altijd dat Anderlecht slechts een bijrol zal vertolken als het Playoff 1 haalt. Oké, ze hebben een sterke keeper Didillon was weer beslissend en nu kunnen ze ook degelijk verdedigen, maar voetbal draait toch om goals maken. Bovendien zal RSCA niet elke week geluk hebben dat de VAR een gefloten penalty omzet in een schwalbe.

Hoe ver Anderlecht echt staat kunnen ze trouwens volgende week al testen als Club Brugge op bezoek komt. Blauwzwart kon al niet meer winnen in het Astridpark sinds 1998, maar zoals Club gisteren speelde… Oké, Anderlecht treft daarna met Lokeren, Kortrijk en Oostende nog haalbare tegenstand­ers, maar een klap tegen Brugge kan hun broze vertrouwen toch weer een knauw geven.

Om Anderlecht uit PO1 te houden, moeten Gent en Charleroi in vier matchen vier punten meer pakken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium