De Standaard

Real laat zich ringeloren

Real Madrid heeft tegen Girona (1–2) zijn zevende competitie­nederlaag geleden.

- MICHAËL VAN DAMME © Denis Doyle/getty images

Primera Division

Thibaut Courtois keepte gisteren rond lunchtijd eigenlijk een verdienste­lijke wedstrijd. Al vroeg in de partij kreeg hij een harde uithaal van Stuani (uit buitenspel) tegen zijn gezicht. Courtois hield er een bloedneus en tranende ogen aan over, maar ging onversaagd door.

Bij Real Madrid begonnen enkele sterkhoude­rs, onder wie Bale en Vinicius Jr, op de bank voor de thuismatch tegen staartploe­g Girona. Er leek geen vuiltje aan de lucht toen Casemiro na 25 minuten een zwieper van Kroos binnenkopt­e, maar na rust bleek Courtois als Don Quichot in een hopeloze strijd tegen windmolens beland.

Marcelo kroop in de rol van de waardeloze, oude knol Rocinante uit de beroemde Spaanse roman. De 30jarige Braziliaan­se links achter is een schim van zijn beste zelf. Het was van 6 januari geleden dat Realcoach Solari hem liet starten en de nederlaag tegen Girona bewees dat de bank de enige plek is waar deze Marcelo thuishoort.

Vooral na rust profiteerd­e Portu, de rechtsbuit­en van Girona, van de ruimte in Marcelo’s rug. Bij de 12 een kwartier voor tijd redde Courtois eerst nog een gekruld schot van Lozano, maar Marcelo reageerde te laat op de afgeweerde bal, waardoor Portu de winnende treffer kon scoren. Courtois deed nog wat hij kon, maar kwam net te laat in de hoek aan de overkant na die eerste redding. Onze landgenoot was in een schietkraa­m beland, want kort voor de 1–2 had Portu al eens tegen de paal gepegeld.

Beschamend record

En wat gezegd van Sergio Ramos? De Madrileens­e verdediger stond letterlijk als een windmolen te verdedigen. Stuani kopte na ruim een uur spelen tegen de paal en Ramos weerde de rebound met zijn wilde wieken. De bal ging terecht op de stip en Stuani vloerde Courtois. De Rode Duivel koos een hoek, Stuani trapte het leer centraal. Kan gebeuren, maar Cour tois wordt stilaan wel achtervolg­d door een penaltyspo­ok: hij wist al sinds 23 augustus 2015 geen strafschop meer te stoppen. Courtois is geen penaltykil­ler: 87 procent van de strafschop­pen die hij tegen kreeg, gingen binnen; dit seizoen (bij club en land) zelfs zeven op zeven.

Sergio Ramos bleef zich gedragen als een windmolen waartegen Don Courtois niet kon winnen. In de slotfase wilde hij een bal opruimen met een onstuimige omhaal die Pedro Alcala raakte en zijn tweede geel opleverde. Voor de aanvoerder van Real Madrid was het zijn 25ste rode kaart in zijn clubcarriè­re. Twintig ervan kreeg hij in La Liga, een record die hem het schaamrood op de wangen zou moeten bezorgen.

In de laatste seconden van de blessureti­jd besloot Thibaut Courtois het dan maar zelf te proberen. Bij een hoekschop trok hij naar voor, maar zijn knappe kopbal ging net naast.

Twee keer Barça

De pijnlijke thuisneder­laag maakte een einde aan een reeks van vijf competitie­zeges op rij. Leider FC Barcelona won wel van Valladolid dankzij een strafschop­doelpunt van Messi (hij miste ook een elfmeter) en telt nu negen punten meer. Ook Atletico Madrid won met 0–1 van Rayo Vallecano en is tweede met twee punten meer dan Real.

Real Madrid mag dan eind 2018 de wereldbeke­r gewonnen hebben, het verloor al zeven keer in de competitie, waarvan drie keer in eigen huis. Eind oktober werd coach Julen Lopetegui ontslagen.

Er staan nu enkele belangrijk­e wedstrijde­n voor de deur, want na de competitie­match bij Levante ontvangt de Koninklijk­e twee keer op rij FC Barcelona: eerst in de halve finales van de Spaanse beker (heen: 1–1) en drie dagen later in de competitie. Nog eens drie dagen later volgt de terugmatch tegen Ajax in de 1/8ste finales van de Champions League.

Thibaut Courtois heeft sinds 23 augustus 2015 geen strafschop meer gestopt

 ??  ?? In de blessureti­jd besloot Thibaut Courtois het dan maar zelf te proberen. Bij een hoekschop ging zijn kopbal maar net naast.
In de blessureti­jd besloot Thibaut Courtois het dan maar zelf te proberen. Bij een hoekschop ging zijn kopbal maar net naast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium