De Standaard

Voluit gaan voor de kunst is een moedige keuze

Anders dan voor BV’s is het voor de meeste beginnende kunstenaar­s jarenlang zwoegen in de anonimitei­t, zonder garantie op succes, zegt JORIS BLANCKAERT.

-

Eerst was er Thomas Vanderveke­n, nu Hanne Decoutere. Krijgen we straks Sergio de Zeeuwse kok of die andere Quisquater die er altijd al van droomde om Wagner’s Parsifal te dirigeren?

‘Dit had ik moeten doen.’ Dat was hun conclusie na het al bij al voorspelba­re doch verdiende succes. Ze hadden het moeten doen, maar ze deden het niet. Ze kozen immers voor zekerheid. Voor studies die een job opleveren. Pianist of ballerina worden, dat was geen garantie voor succes. Ze stopten dus met dromen en lieten zich sturen door mensen die niet in hen geloofden, al dan niet gesust door de roes van toekomstig­e Vlaamse roem.

Eens gevestigd, stevig in het zadel, met een spaarreken­ing en enig BVschap, begint het te knagen. Zo slecht was ik toch niet ? Wat als…? En kijk, als vanuit het niets is daar een gigantisch­e machine die hen in hun queeste ondersteun­t, een machine waar geen debuterend­e kunstenaar ooit van durft te dromen. Er zijn topcoaches à la carte, een bemoedigen­de camera op moeilijke momenten, en er is genoeg aaibaarhei­d of geloofwaar­digheid om met een comfortabe­l gevoel op de bek te gaan.

Geen queeste

Maar dat zal niet eens gebeuren, want het resultaat ligt op voorhand vast. Of zou iemand in kijkend Vlaan deren ooit hebben getwijfeld of artistiek directeur Maillot (what’s in a name, dat grapje heeft men vast ook in een van de uitzending­en gemaakt) Hanne zou toelaten zijn choreograf­ie te dansen in de Brugse tempel (DS 14 februari)? Nee, het scenario lag vast. Het moest en zou goed gaan, en bijgevolg was de voorspelba­re conclusie: ‘Dit had ik moeten doen’. Van een queeste is nooit sprake geweest. En onafhankel­ijke recensies? Zeker, die kunnen er zijn, maar mildheid is op zijn plaats, en mocht het alsnog tegenvalle­n, zijn ze nog steeds een goedlachse presentato­r of pittig nieuwsanke­r met de moed om opnieuw te dromen.

Voor een kunstenaar is er nooit garantie op succes, geen enkel talent kan daar op rekenen. Zelfs keihard werken volstaat doorgaans niet. Maar daar begint het wel bij: niet negen maanden, niet een jaar, maar een heel leven lang. In de anonimitei­t van een oefenruimt­e, vaak met een instrument op afbetaling en jezelf als enige coach zonder camera’s in de buurt liggen topcoaches net ietsje minder binnen handbereik.

Elke aspirant artiest begint met dezelfde twijfels. Ben ik goed genoeg, heb ik het nodige talent om mijn droom te bereiken? Zij kiezen niet eerst voor de baarmoeder­lijke zekerheid van pakweg de VRT, maar timmeren elke dag aan hun droom, en dat sinds altijd. Wanneer ze de anonimitei­t kunnen overstijge­n, zullen hun prestaties met argusogen gevolgd worden: door het publiek, door de critici, maar ook door de broodnodig­e subsidieco­mmissies. Zij verlangen naar enige financiële zekerheid, maar als zij op hun bek gaan, is er geen vangnet. Zullen we hen dan nu de boodschap geven dat ze eerst een ‘serieuze’ studie moeten aanvatten, bij voorkeur met uitzicht op de schijnwerp­ers, om op die manier via een omweg alsnog het ultieme podium te kunnen betreden, met de nodige mediaaanda­cht? Kiezen voor het kunstenaar­schap is een moedige keuze. De moed om te dromen, de moed om jarenlang anoniem aan de weg te timmeren, de moed om zich kwetsbaar op te stellen en te durven falen, maar ook de moed der wanhoop.

Spindoctor­s

De artistieke meststof van jaren twijfel, zoeken en groeien, van vallen en opstaan, is niet te vatten in een tvprogramm­a, en wordt niet samengeste­ld tijdens meetings van spindoctor­s aan de Reyerslaan. Het vormt het zaaigoed van de creatie, van het onuitputte­lijke streven naar haast onbereikba­re schoonheid, om dan telkens opnieuw, ook na elk succes, te herbeginne­n vanaf het nulpunt.

De public relationsa­almoes voor de sector heeft zijn waarde, zeker wanneer de aandacht verder gaat dan dat zo’n concerto echt wel veel noten zijn en die pointes echt wel pijn kunnen doen. Maar hoeveel mensen, die nimmer naar een pianoconce­rt of balletvoor­stelling gaan en nillens willens Thomas of Hanne op hun scherm zagen schitteren, zouden na afloop een ticketje boeken voor, zeg maar, de reeks strijkkwar­tetten in Flagey?

Parsifal was de dwaze held die bleef dromen. De pitteleer en baton van Sergio liggen misschien al klaar, maar laat ons vooral hopen dat er altijd Parsifals zullen zijn om ons te verrijken met hun jarenlange zoektocht.

Aspirant artiesten verlangen naar enige financiële zekerheid, maar als zij op hun bek gaan, is er geen vangnet

 ?? © VRT ?? Het tvprogramm­a Hanne danst is een praalmoes voor de podiumkuns­ten.
© VRT Het tvprogramm­a Hanne danst is een praalmoes voor de podiumkuns­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium