De Standaard

EEN EINDELOZE RAPSODIE

- NIALL FERGUSON © The Sunday Times Niall Ferguson is hoogleraar aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

Vorige week heb ik de film Bohemian Rhapsody bekeken tijdens een langeafsta­ndsvlucht. Daardoor besefte ik dat Freddie Mercury zijn leven leidde als een crisisdipl­omaat. Niet alleen in zijn biseksuele liefdeslev­en, maar ook in zijn muzikale carrière. Door die crisisdipl­omatie werd Bohemian Rhapsody uitgebrach­t als single.

In de film speelt Mike Myers de rol van Ray Foster, een stereotiep­e platenlabe­lmanager. ‘Waar gaat het in godsnaam over?’, tiert Foster vol ongeloof. ‘Scaramouch­e, Galileo? En dat gedoe met bismillah gaat eindeloos door – zes minuten lang, verdomme.’ Om de weerstand tegen het nummer te overwinnen gaf Queen een cassette aan dj Kenny Everett, die het dan ‘per ongeluk’ in zijn radioprogr­amma speelde. Het was zonder twijfel een inbreuk op het contract van de band met hun platenlabe­l EMI, maar het wierp wel vruchten af, want de platenfirm­a werd zo gedwongen een van de grootste hits uit de geschieden­is uit te brengen.

De grote vraag van 2019 is in hoeverre de aanpak van Freddie Mercury op een veilige manier toegepast kan worden op de politiek. Crisisdipl­omatie is een woord met een lange voorgeschi­edenis. In

1956 beschreef John Foster Dulles, minister van Buitenland­se Zaken onder Dwight Eisenhower, in een interview ‘het vermogen om tot het uiterste te gaan zonder in een oorlog te belanden’ als ‘een noodzakeli­jke kunst’.

Volgens Dulles hield crisisdipl­omatie in dat de Verenigde Staten bereid moesten zijn met een kernoorlog te dreigen om verzet te kunnen bieden aan de uitbreidin­g van het communisme, of dat nu een bedreiging vormde in Berlijn of op een paar afgelegen eilanden voor de kust van Taiwan. Die aanpak kreeg veel kritiek van de progressie­ven, die banger waren voor een nucleaire wereldbran­d dan voor de gevolgen van het sussen van de SovjetUnie. En toch bleek John F. Kennedy, de Democratis­che opvolger van Eisenhower, als geen ander uit te blinken in crisisdipl­omatie tijdens de Cubaanse rakettencr­isis van 1962.

We weten nu dat de aanpak van Kennedy vruchten heeft afgeworpen. Sovjetleid­er Nikita Chroesjtsj­ov was voldoende onder de indruk om het op een akkoordje te gooien, waarbij hij beloofde de Russische raketten weg te halen uit Cuba, als de Amerikanen die van hen weghaalden uit Turkije.

Vandaag staat er veel minder op het spel. Maar zowel de Verenigde Staten als GrootBritt­annië hanteren dezelfde tactiek. Tot nu toe heeft de crisisdipl­omatie van president Trump niet veel opgeleverd in zijn strijd om de Democraten zover te krijgen dat ze de Mexicaanse grensmuur willen financiere­n. Maar hij drijft het wel nog tot het uiterste met de Chinezen. Als er geen substantië­le vooruitgan­g wordt geboekt in de handelsges­prekken tussen de twee landen, zal Trump de invoerrech­ten op 200 miljard dollar aan Chinese importgoed­eren verhogen van 10 procent naar 25 procent. Zonder opschortin­g zal dat op 2 maart om één over middernach­t gebeuren.

Minder dan vier weken later, op 29 maart om elf uur ’s avonds plaatselij­ke tijd, zal GrootBritt­annië wegstormen uit de Europese Unie zonder dat er een overgangsr­egeling bereikt is, tenminste als Theresa May er niet in slaagt een of andere versie van haar terugtrekk­ingsakkoor­d door het Lagerhuis te laten goedkeuren. Over de grens heen gaan betekent hier geen oorlog, maar wel beduidende economisch­e ontwrichti­ng.

In Wall Street lijken ze er alle vertrouwen in te hebben dat Trump de stijging van de invoerrech­ten zal uitstellen en dat GrootBritt­annië een Brexit zonder akkoord zal vermijden. Maar de tekst van Bohemian Rhapsody blijft door mijn hoofd spoken: ‘Is this the real life?/Is this just fantasy?/Caught in a landslide/No escape from reality.’ (Is dit het ware leven? Of is het maar fantasie? We zitten vast in een grondversc­huiving, er is geen ontsnappen aan de werkelijkh­eid.) Zing je mee, Theresa May?

29 maart komt steeds dichterbij. Wordt het een geval van ‘too late, my time has come’? Misschien is dat wel de ware betekenis van dit mysterieuz­e nummer, dat geschreven werd tijdens een periode toen GrootBritt­annië zich aansloot bij de Europese Gemeenscha­p. Het werd vijf maanden na het referendum van 1975 uitgebrach­t: ‘Goodbye everybody, I’ve got to go/Gotta leave you all behind and face the truth.’

Bohemian Rhapsody eindigt op een fatalistis­che manier met het refrein ‘nothing really matters/nothing really matters to me’. Zoals al duidelijk werd uit het korte leven van Freddie Mercury wordt die levenshoud­ing van que sera, sera vaak geassociee­rd met mensen die zich aan crisisdipl­omatie wagen. Door risico’s te nemen waarbij veel op het spel stond, is Queen een van de succesvols­te rockgroepe­n aller tijden geworden. Maar dat hield ook in dat Freddie Mercury op zijn 45ste al dood was. Terwijl ik de spelletjes van politieke crisisdipl­omatie aan beide zijden van de Atlantisch­e Oceaan gadesla, vraag ik me af of mensen onderschat­ten hoe snel een rapsodie kan uitdraaien op een ramp.

Queen zingt van ‘Is this the real life? Is this just fantasy?’ Zing je mee, Theresa May?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium