De Standaard

DE ABSURDITEI­T VAN EEN VELDPROEF

- Lieve Vercautere­n (BioForum Vlaanderen), Petra Tas (De Landgenote­n), Hanne Flachet (Fian Belgium), Stefanie Devloo (Solidagro), Jan Vannoppen (Velt) en Luc Vankrunkel­sven (Wervel).

Terwijl het Milieurapp­ort Vlaanderen, van november 2018, pleit voor een consumptie­patroon met minder dierlijke producten vanwege gezondheid, klimaat, milieu en waterkwali­teit, en voor een kleinere veestapel vanwege dierenwelz­ijn en het sluiten van kringlopen, terwijl scholieren (en volwassene­n) bereid zijn om minder vlees te eten, terwijl de roep naar een kleinere, diervriend­elijker veehouderi­j weerklinkt, financiert de overheid een veldproef met mais, een gewas dat vooral nut heeft voor de exportgeri­chte, intensieve veehouderi­j.

Het gewas werd ontwikkeld met de geconteste­erde crisprtech­niek en moet dus, als ggogewas, ook nog een lange en dure weg gaan vooraleer het ooit commerciee­l geteeld mag worden. Het zou een absurde grap van een standupcom­edian kunnen zijn.

Het is niet voor het eerst dat organisati­es wijzen op de discrepant­ie tussen reële maatschapp­elijke noden als het op landbouw en voeding aankomt en het wereldvree­mde antwoord dat ggo’s hierop bieden. Het lijkt erop dat ggo’s worden ontwikkeld met weinig of geen bezinning over de dieperligg­ende oorzaken van complexe problemati­eken.

Een echt debat wordt er over ggo’s niet gevoerd. De federale overheidsd­ienst Volksgezon­dheid organiseer­de weliswaar recent, van 15 januari tot en met 14 februari, een publieke consultati­e over de veldproef, maar dat is rijkelijk laat. Een veldproef is een van de laatste stappen voor de eventuele commercial­isering van een ggogewas. Het is tegelijk het eerste moment dat je je als burger kunt uitspreken, en dan nog alleen over de specifieke risico’s die de veldproef meebrengt. Anders gezegd: de overheid vertrekt van ggo’s als oplossing. Als burger kun je daar hooguit nog een kleine kanttekeni­ng bijplaatse­n. Of schamper lachen.

Waar de overheid steken laat vallen, springen anderen bij. Op vraag van Greenpeace berekende UC Louvain de klimaatwin­st bij een kleinere Vlaamse veehouderi­j. In het meest ambitieuze scenario behoudt Vlaanderen een kleine, agroecolog­ische veestapel, met 58 procent minder broeikasga­s, 50 procent minder stikstof en 76 procent minder impact op de biodiversi­teit.

De denktank IPESFood pleit voor een geïntegree­rd Europees voedselbel­eid (DS 7 februari). Een voedsel in plaats van landbouwbe­leid moet de huidige, kostelijke tegenstrij­digheid tussen verschille­nde beleidsmaa­tregelen wegwerken en eindelijk resultaat boeken op verschille­nde fronten: milieu, duurzame landbouw, gezond voedsel, eerlijke prijzen.

Prioritair is ze dus niet, deze veldproef voor een hogere maisproduc­tie. Burgers verwachten een beleid dat inzet op een veerkracht­ige landbouw die een fair inkomen voor de boer verzekert én die accordeert met een daadkracht­ig klimaat en natuurbele­id. En ja, het is zinvol dat het beleid investeert in (praktijk)onderzoeke­n. Maar mogen we onderzoek verwachten dat antwoorden biedt op prangende problemati­eken en maatschapp­elijke meerwaarde creëert voor boer, burger, milieu en klimaat?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium