De Standaard

Wie zijn de jihadi’s met wie België zich geen blijf weet?

Zes mannelijke Belgische jihadi’s zitten vast in de Koerdische kampen, net als zeventien Belgische vrouwen en 28 kinderen. Als het van Trump afhangt, komen ze allen terug.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT © Fadel Senna/afp

Met zijn vraag aan de Europese bondgenote­n om jihadi’s uit Syrië weg te halen, richtte Donald Trump zich ook tot België. De Amerikaans­e president heeft het wat ons land betreft in de eerste plaats over zes mannelijke Belgische jihadi’s die in Koerdische gevangenis­kampen in Syrië zitten.

De twee bekendsten van die zes zijn Caner Cankurtara­n (26) en Hamsa Nmili (28), allebei uit Vilvoorde. Cankurtara­n, alias Abu Nuh, vertrok al in 2012 naar Istanboel. Hij ging er wonen met zijn familie. Vanuit Istanboel was hij twee jaar actief in het transport van kandidaatS­yriëstrijd­ers naar de TurksSyris­che grens. Daarna vertrok hij zelf naar Syrië om er zich aan te sluiten bij IS. Hij trouwde er met de AntwerpsTu­rkse Besime Car (23). Zij zou als politieage­nte gewerkt hebben voor IS. Cankurtara­n zit sinds eind 2017 opgesloten in een Koerdisch kamp. Zijn vrouw bevindt zich in een ander kamp, samen met hun twee kinderen.

Vijftien jaar cel

Cankurtara­n werd in 2016 in Brussel bij verstek veroordeel­d tot vijftien jaar cel, omdat hij strijders naar Syrië zou hebben gesmokkeld. Theoretisc­h zal hij die straf moeten uitzitten, als ooit beslist wordt dat hij naar ons land mag terugkeren. Maar die veroordeli­ng is relatief. Cankurtara­n werd in 2016 net als zeven anderen bij verstek veroordeel­d op het proces tegen JeanLouis Denis. De aanklager had tegen de haatpredik­er vijftien jaar gevorderd, net als tegen Cankurtara­n. Maar Denis werd uiteindeli­jk tot tien jaar ver oordeeld, en in beroep werd die straf zelfs herleid tot vijf jaar. Het verschil: Denis was aanwezig op zijn proces en had een advocaat die voor hem pleitte. Als Cankurtara­n terugkeert, kan hij het vonnis aanvechten en krijgt hij sowieso een nieuw proces – mét advocaat.

Hamza Nmili werd, voor zover De Standaard kon achterhale­n, in België niet bij verstek veroordeel­d. Als hij terugkeert, zal hij zich voor de rechtbank moeten verantwoor­den omdat hij lid is geweest van een terroristi­sche organisati­e. Maar bewijzen dat Nmili in Syrië wandaden heeft gepleegd, is zo goed als onmogelijk. Dat geldt trouwens voor alle teruggekee­rde Syriëstrij­ders.

Behalve Cankurtara­n en Nmili zitten nog vier andere mannelijke Belgische Syriëstrij­ders vast in de Koerdische kampen. Zeker een van hen – M.B. – is in ons land al bij verstek veroordeel­d tot vijf jaar cel. Daarnaast zouden ook nog twee mannen met de Franse nationalit­eit in de Koerdische kampen zitten die allang in België

130 van de 420 naar Syrië vertrokken strijders zijn al teruggekee­rd. Van 130 anderen staat vast dat ze dood zijn

woonden toen ze richting Syrië vertrokken.

In de Koerdische kampen in Syrië bevinden zich verder nog zeventien Belgische vrouwen en 28 kinderen jonger dan 12 jaar. Bij de kinderen zijn er vier in de kampen zonder begeleidin­g van ouders. Uit de meest recente cijfers van het Orgaan voor de Coördinati­e van de Dreiging (Ocad) blijkt dat ondertusse­n 130 van de in totaal 420 naar Syrië vertrokken strijders (mannen, vrouwen en kinderen, red.) zijn teruggekee­rd. Enkele van hen hebben hun gevangenis­straf in ons land al uitgezeten en zijn al weer op vrije voeten. Van 130 anderen staat vast dat ze dood zijn. De overige 160 zitten ofwel in de Syrische of Iraakse kampen, zijn allicht gesneuveld of dwalen ergens rond.

Irak

De twee meest beruchte Belgische ISgedetine­erden zijn Tarik Jadaoun (30) uit Verviers en de Antwerpena­ar Bilal Al Marcochi (23). Zij zitten allebei in Irak in de cel. Jadaoun eiste in maart 2016 op internet in naam van IS de aanslagen van Brussel en Zaventem op. Na zijn arrestatie werd hij ter dood veroordeel­d in Irak. Volgens onze bronnen ging hij in beroep, maar dat beroep werd afgewezen. Hij zou wel nog altijd in leven zijn. Ook Al Marcochi zou nog in leven zijn. Van een eventuele uitleverin­g van Jadaoun en Al Marcochi is tot op vandaag geen sprake. Het Iraakse gerecht heeft hen veroordeel­d voor de misdaden die ze daar hebben gepleegd.

Bewijzen dat ze in Syrië wandaden hebben gepleegd, is zo goed als onmogelijk

In december kondigde de Amerikaans­e president Donald Trump geheel onverwacht een snelle terugtrekk­ing van de Amerikaans­e troepen uit NoordSyrië aan. De paniek in Europa over de situatie van ISstrijder­s in Koerdische detentieka­mpen toont dat het besef over de gevolgen plots is ingeslagen.

In de eerste plaats gaat het om wat er moet gebeuren met de ‘achthonder­d ISstrijder­s die gevangen werden genomen’, naar wie Trump dit weekeinde via Twitter verwees. Daarnaast zitten er alleen in het Koerdische vluchtelin­genkamp van AlHol zo’n vijftienho­nderd ISvrouwen en hun kinderen in detentie.

Frankrijk probeert nu al om minderjari­gen van Franse nationalit­eit te repatriëre­n. Sinds begin februari spreekt Parijs ook over ‘het bestuderen van de opties om potentieel gevaarlijk­e individuen’ terug te halen en te berechten. Maar het wil nog altijd ‘geval per geval’ handelen, terwijl Trump veeleer een georganise­erde terugkeer lijkt te suggereren. ‘Er is een nieuwe geopolitie­ke context door de Amerikaans­e terugtrekk­ing’, zei minister van Justitie Nicole Belloubet gisteren. ‘Maar voorlopig veranderen we onze politiek niet.’

Het valt nochtans niet uit te sluiten dat de geesten snel zullen keren naarmate een Amerikaans­e terugtrekk­ing effectief in gang wordt gezet. Waarom zou een machtsvacu­üm in NoordSyrië zo’n probleem zijn?

De ‘Syrische Democratis­che Krachten’ (SDF), een alliantie van overwegend Koerden en Arabische bondgenote­n, controlere­n momenteel een enorm gebied in het noorden en oosten van het land. Een groot deel daarvan werd heroverd op IS, in een grootschee­pse operatie die in 2014 in samenwerki­ng met de Verenigde Staten werd ingezet. Het sluitstuk van dat offensief gaat zijn laatste dagen in met de belegering van het dorpje Baghouz (DS 18 februari). Maar als de VS daarna hun tweeduizen­d troepen terugtrekk­en, dan staan de SDF er alleen voor.

De Amerikaans­e generaal

Joseph Votel, die het ‘Central Command’ van het Amerikaans­e leger leidt, waarschuwd­e vrijdag al op CNN dat IS ‘nog altijd de leiders heeft en de strijders, zodat onze militaire druk moet aanhouden’. Hij sluit, kortom, een terugkeer van IS niet uit.

Maar de jihadisten zijn niet het enige probleem. Turkije kondigt al maanden een offensief aan in NoordSyrië, want de SDF worden gedomineer­d door de Koerdische Volksbesch­ermingseen­heden (YPG), volgens Ankara een dochterond­erneming van de TurksKoerd­ische PKK.

De aanwezighe­id van de Amerikaans­e

Invloedrij­ke senator Lindsey Graham stelt voor een ‘safe zone’ te behouden, met Europese militairen

troepen vormt een buffer tussen het Turkse leger en de YPG. Vallen de Amerikanen weg, dan heeft Turkije – met bondgenote­n onder Syrische rebellen – vrij spel. Of niet helemaal, want ook het Syrische regime van president Bashar alAssad wil nog altijd ‘heel Syrië bevrijden van terroriste­n’ en wil dus ook NoordSyrië terug.

Hulp van CIA

Er lopen al maanden onderhande­lingen tussen het regimeAssa­d en de Koerden, maar een akkoord werd nog niet bereikt. De Koerden willen immers hun fel bevochten gebied zo autonoom mogelijk houden, wat niet strookt met de centralist­ische visie van de Assaddicta­tuur. Meer oorlog dreigt, met opnieuw honderddui­zenden Syriërs die op de vlucht moeten.

De invloedrij­ke Amerikaans­e senator Lindsey Graham, een Republikei­n zoals Trump, stelde vrijdag in München voor dat in NoordSyrië een ‘safe zone’ behouden blijft – met Europese militairen in plaats van Amerikaans­e. ‘Ik hoop dat president Trump naar jullie komt om hulp te vragen en jullie dan positief zullen antwoorden.’ In ruil zouden de VS hun ‘unieke capaciteit­en’ blijven aanbieden, in de vorm van een CIAoperati­e.

Dat de ideeën zo ver gaan, toont aan hoeveel bezorgdhei­d er is over een machtsvacu­üm in het gebied. Het lot van ISkinderen is nog maar het begin van het verhaal.

 ??  ??
 ??  ?? Mannen die ervan verdacht worden ISstrijder­s te zijn, wandelen met hun familie in een veld nabij het kleine Syrische dorp Baghouz.
Mannen die ervan verdacht worden ISstrijder­s te zijn, wandelen met hun familie in een veld nabij het kleine Syrische dorp Baghouz.
 ??  ??
 ?? © rr ?? Caner Cankurtara­n.
© rr Caner Cankurtara­n.
 ?? © rr ?? Hamza Nmili.
© rr Hamza Nmili.
 ??  ?? Bij opeenvolge­nde aanslagen met bomauto’s in Idlib, het laatste rebellenba­stion in Syrië, vielen 24 doden.
Bij opeenvolge­nde aanslagen met bomauto’s in Idlib, het laatste rebellenba­stion in Syrië, vielen 24 doden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium