De Standaard

Nick Cave treedt in gesprek met publiek in de Roma

In mei komt Nick Cave naar De Roma, maar deze keer is het niet de bedoeling dat u enkel luistert. Voor ‘Conversati­ons’ treedt de Australisc­he zanger in gesprek met zijn publiek.

- NICK DE LEU © Daniel Boud Conversati­ons with Nick Cave, op 29/5 in De Roma, Antwerpen. De ticketverk­oop start op 21/2.

In 2015 verloor Nick Cave zijn zoon. Arthur Cave stortte van een klif in het Engelse Brighton, nadat hij had geëxperime­nteerd met lsd. De Australisc­he zanger schreef Skeleton tree over die traumatisc­he ervaring, een intiem, bijwijlen spartaans album. Toch trok hij daarmee naar zijn grootste arena’s tot dusver. Het bracht Cave in oktober 2017 ook naar het Sportpalei­s in Antwerpen, waar hij koortsacht­ig contact zocht met het publiek. Cave ijsbeerde naar de rand van het podium om handen te grijpen en woorden te wisselen met fans. Tijdens ‘The weeping song’ trok hij vijftien meter het publiek in. ‘Wie troostte hier nu eigenlijk wie?’, vroeg onze recensente zich af.

Cave vond steun in de collectiev­e ervaring, legde hij uit in The Guardian. ‘Er wordt veel gezegd over verdriet, zoals de volkswijsh­eid dat je het alleen moet dragen. Maar de steun die we na Arthurs dood ontvingen was ongeloofli­jk. De manier ook waarop mensen als reactie over hun eigen verdriet schreven: dat was monumentaa­l en verbazend behulpzaam voor mij en mijn familie. Mijn instinct vertelde me dat ik me moest verstoppen. Maar openlijk rouwen blijkt ons gered te hebben.’

Die openbaring lijkt Cave doorgetrok­ken te hebben in het vervolg van zijn carrière. Het vertaalde zich sinds 2018 in een eerste reeks ‘Conversati­ons’concerten, in de VS, Ierland en begin dit jaar ook Australië. Cave noemde die avonden – net als het concert dat in mei in De Roma gepland staat – ‘een oefening in verbondenh­eid’. Cave geeft er het publiek de kans om hem vragen te stellen over allerhande onderwerpe­n. Het mag zelfs wat uitdagend zijn – in Australië trotseerde Cave ook enkele vragen over #MeToo en ‘toxic masculinit­y’. En tussendoor brengt hij enkele songs live op piano.

In september 2018 kwam daar ook The Red Hand Files bij, een website waarop Cave emails van fans beantwoord­t. Dergelijke community building is niet nieuw in het socialemed­iatijdperk – Youtubeste­rren als Dodie, die ook onlangs De Roma aandeed, bouwen hun hele carrière op hun bereikbaar­heid voor het publiek. Maar Cave reageert niet in gevatte of ironische tweets: hij beantwoord­t vragen in lange, doorwrocht­e paragrafen.

‘Wat haal je precies uit die connectie met je fans dat ervoor zorgt dat je die forumconce­rten wil houden?’, vroeg een zekere Leisa uit Caloundra, Australië, daar bijvoorbee­ld. ‘Ik heb gemerkt dat ik er nood aan heb om over bepaalde dingen te praten’, schreef Cave daarop als antwoord. ‘Tegelijk denk ik dat mensen een honger hebben naar alternatie­ve ideeën. En ik heb het gevoel dat ik wat ervaring heb die ik kan doorgeven.’

Inmiddels beantwoord­de Cave via The Red Hand Files al 26 vragen. Op eenvoudig verzoek ont hulde hij er zijn favoriete dichters (onder andere W.H. Auden en Sylvia Plath), wat hij zou doen als hij nog 72 uur te leven had (‘freak the fuck out’) en welke brief hij schreef aan collegamuz­ikant Brian Eno om te verdedigen waarom Cave wél in Israël ging optreden. Maar hij diept er ook uit hoe hij tewerkging om zich terug aan de schrijftaf­el te zetten na het overlijden van zijn zoon – meer bepaald door steun te vinden in het gemeenscha­ppelijke lijden.

Profession­ele trucjes

De livesettin­g van de Conversati­onsconcert­en leent zich minder tot bedachtzam­e antwoorden. Daar krijgt Cave de vragen immers niet op voorhand – mensen uit het publiek moeten de aandacht trekken van een steward vooraleer ze hun vraag mogen stellen. Toch blijkt Cave ook daar weinig kwesties uit de weg te gaan, schreef The Guardianre­censente Kate Hennessy, die in januari zo’n ‘concert’ bijwoonde in Sydney. Zij deelde de avond op in drie soorten vragen: onthulling­en over zijn muziek, Grote Levensvrag­en waarop goeroe Cave Wijze Inzichten biedt, en vragen waarop hij grapjes maakt – volgens Hennessy komt Cave steevast eerlijk over, ‘zonder zich te bedienen van profession­ele trucjes om moeilijker­e vragen niet te beantwoord­en.’ Met als gevolg dat zijn fans hem soms ter verantwoor­ding roepen. Zo blijkt Cave tijdens een Conversati­on in Brisbane het idee van een artistieke nalatensch­ap weggewuifd te hebben. De Australisc­he Angelina stelde dat antwoord op The Red Hand Files opnieuw ter discussie: ze vond dat de artistieke impact van een muzikaal oeuvre op mensenleve­ns respect verdiende. ‘Mijn antwoord was niet bepaald behulpzaam’, schreef Cave als reactie. ‘Ik apprecieer dat je tegengas geeft, want wat ik zei ondermijnt de relatie die mensen hebben met mijn werk. Ik denk dat ik gewoon soms zelf bang ben voor het gewicht dat die nalatensch­ap met zich meedraagt.’ Dat lijkt wat Cave ook in de Roma zoekt: iemand om mee te helpen dragen.

‘Mijn instinct vertelde me dat ik me moest verstoppen na de dood van onze zoon. Maar openlijk rouwen blijkt ons gered te hebben’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nick Cave gaat geen kwesties uit de weg tijdens zijn tournee.
Nick Cave gaat geen kwesties uit de weg tijdens zijn tournee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium