De Standaard

Nationalit­eit afnemen is geen wonderoplo­ssing

-

BRUSSEL ‘Pak hun nationalit­eit af, dan is het ons probleem niet meer’, luidt het credo van voormalig staatssecr­etaris voor Asiel Theo Francken (NVA). Maar die maatregel is niet waterdicht.

Kan de Belgische nationalit­eit worden ingetrokke­n?

Dat kan op burgerrech­telijke grond (fraude bij het verkrijgen, ‘tekortkome­n aan de verplichti­ngen als Belgische burger’) of op strafrecht­elijke grond (bij een veroordeli­ng met minstens vijf jaar opsluiting wegens terrorisme). Fouad Belkacem (Sharia4Bel­gium) viel in de eerste categorie, de tweede categorie maakte zes ‘slachtoffe­rs’.

Maakt het voorstel van de NVA kans?

Bij straffen van vijf jaar en meer wordt de procedure automatisc­h gestart, maar een rechter krijgt het laatste woord. De NVA wil dat versnellen en uitbreiden tot alle veroordeli­ngen wegens terrorisme. Geen enkele andere partij steunt dat, ook de Raad van State reageerde kritisch. Het belangrijk­ste bezwaar blijft het gebrek aan proportion­aliteit.

Kan iedereen de Belgische nationalit­eit verliezen?

Niemand kan stateloos worden. Bijgevolg geldt de maatregel alleen voor wie de dubbele nationalit­eit heeft. Daaronder vallen twee categorieë­n: als Belg geboren Belgen en Belg geworden Belgen. Enkel van de laatste categorie kan de nationalit­eit worden afgenomen. Discrimina­tie? Neen, oordeelde het Grondwette­lijk Hof. ‘Als Belg geboren Belgen zijn meer verbonden met de nationale gemeenscha­p.’

Is de maatregel zinvol?

Het schrappen van de nationalit­eit betekent niet dat de persoon niet op het grondgebie­d kan verblijven of dat hij of zij meteen wordt uitgewezen. Bij uitleverin­g kan bovendien het argument ‘het recht op een gezinsleve­n’ (art. 8 EVRM) meespelen of het ‘thuisland’ (bijvoorbee­ld Marokko) opspelen. Het kan leiden tot illegalite­it, want wie zijn nationalit­eit verliest, dreigt onder de radar te verdwijnen.

Zijn er betere oplossinge­n?

Het Belgische gerecht hanteert een proactief vervolging­sbeleid. Terugkeren­de Syriëstrij­ders moeten onmiddelli­jk naar de gevangenis. Aan een wetgeving om een verbeterde opvolging te verzekeren, wordt gewerkt. De politieke wereld zou het liefst zien dat de Syriëstrij­ders in de regio worden berecht en daar hun straf uitzitten. Ook zijn er voorstelle­n om een internatio­naal tribunaal op te richten, in samenspraa­k met andere Europese landen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium