De Standaard

Komt een klimaatwet­enschapper bij de dokter ...

Het klimaat warmt op en ook de mens voelt zich stilaan koortsig: hij lijdt aan ‘klimaatdep­ressie’, ‘milieumela­ncholie’ en ‘ecorexia’.

- SARAH VANKERSSCH­AEVER MARTHE SAELENS © Jimmy Kets

Met is niets mis, maar sommigen proberen zo ontzettend duurzaam te leven dat ze er ontzettend ongelukkig van worden.

‘Ik ben bang voor de toekomst van mijn kleinkinde­ren en familie. Ik ben kwaad omdat fossiele brandstoff­en verschrikk­elijke vervuiling veroorzake­n, terwijl we betere opties hebben. Ik ben gefrustree­rd over de zelfvoldaa­nheid en onwetendhe­id van veel ouders.’ In een open brief schrijft professor James Byrne van de University of Lethbridge (Canada) van zich af hoe hij zich dezer dagen voelt als klimaatwet­enschapper. Zijn brief staat naast die van 42 andere internatio­nale collega’s op de veelzeggen­de website Is this how you feel?.

Wetenschap­pers zijn niet de enige zielen die iets voelen bij de opwarming van de aarde en de slinkende biodiversi­teit. Vorige woensdag vond in Utrecht het evenement ‘Therapie voor je klimaatdep­ressie’ plaats. In een verslag daarover in de Nederlands­e krant NRC beschrijve­n aanwezigen hoe ze ‘heling nodig hebben’. ‘Het is zo onrechtvaa­rdig wat er gebeurt met het klimaat, ik voel me machteloos’, zegt de studente Franka van der Veen (26). De Nijmeegse milieuwete­nschapster Kiane de Kleijne (26) getuigt hoe ze onlangs huilde bij een paper van het klimaatpan­el van de VN.

Kwakzalver­ij

Allemaal gefundenes Fressen voor de klimaat of ecopsychol­oog. Klimaatpsy­chologie is een relatief nieuw ‘domein’. In GrootBritt­annië, Schotland en NoordAmeri­ka bestaat sinds 2009 The Climate Psychology Alliance. De Britse Renee Lertzman is medeoprich­tster en beschrijft in haar boek Environmen­tal Melancholi­a (2015) de impact van de klimaatcri­sis op de menselijke psyche.

Volgens Lertzman zou milieumela­ncholie (zie inzet) er deels de oorzaak van zijn dat een grote groep mensen amper tot niet reageert op de klimaatver­anderingen. Anderen schieten dan weer door in hun poging er iets aan te doen en neigen naar obsessieve ‘ecorexia’.

Noch milieumela­ncholie noch ecorexia staat in de DSM5, het standaardw­erk voor de classifica­tie van psychische stoornisse­n van de American Psychiatri­c Associatio­n. Maar de termen vinden wel ingang, ook bij ons in België.

‘Er zijn geen cijfers bekend, maar we zien meer mensen die met deze verschijns­elen kampen’, zegt ecopsychol­oog JeanLuc Deconinck. ‘Zij doen vaak een grote inspanning voor het klimaat, maar krijgen de indruk dat die tot niets leidt. Ze worden bang of radeloos.’ Deconinck werkt in zijn praktijk met aquatherap­ie en wandelther­apie om ‘mensen te reconnecte­ren met de aarde’.

‘Mijn god. Weer zo’n typisch modeversch­ijnsel.’ Koen Lowet, gedelegeer­d bestuurder van de Belgische Federatie van Psychologe­n, zul je niet zo snel op een klimaatdep­ressie betrappen. ‘Telkens als een thema zich manifestee­rt, zie je daar een groep mensen handig op inspelen. Ze bedenken nieuwe termen, een nieuwe pathologie en enten daar een verdienmod­el op. Voor ons is dat kwakzalver­ij.’

Lowet wijst erop dat binnen de psychologi­e voldoende terminolog­ie en kennis is om mensen met (klimaat)depressiev­e klachten te begeleiden. ‘Vaak zijn het mensen die veel piekeren en vatbaar zijn voor angsten. Als zij bij een klimaatthe­rapeut belanden, wordt de onderligge­nde problemati­ek niet aangepakt, maar net uitvergroo­t.’

Noodlandin­g

De klimaatwet­enschapste­r Valerie Trouet ervaart het zelf minder zwartwit. ‘Onder klimaatwet­enschapper­s praten we vaak over depressiev­e gevoelens’, vertelt ze telefonisc­h vanuit de VS, waar ze woont en werkt. ‘Ik zie al tien jaar dat het klimaat de verkeerde richting uitgaat en dat er op beleidsniv­eau niets gebeurt. Dan mag je niet moedeloos worden.’ Hoe ze dat voorkomt? ‘Vergelijk het met de noodlandin­g van een vliegtuig: eerst moet de volwassene het mondmasker opzetten om pas daarna de kinderen te helpen. Als wetenschap­per doen we ook aan self care, want om onderzoek te hebben, moet je er wel zijn om het te voeren.’ Trouet zoekt daarom de natuur op. ‘Dan zie en voel ik waarvoor ik het allemaal doe.’

‘Mijn god. Weer zo’n typisch modeversch­ijnsel’

KOEN LOWET

Belgische Federatie van Psychologe­n

 ??  ?? treintrots
treintrots
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium