De Standaard

12 minuten langer werken per dag? Niet bij BNP Paribas Fortis

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © rtr

BNP Paribas Fortis wil dat zijn personeel voortaan 35 uur per week werkt in plaats van 34 uur, maar de socialisti­sche vakbond BBTK ziet dat niet zitten.

BNP Paribas Fortis praat al geruime tijd met de vakbonden over een verlenging van de tewerkstel­lingsgaran­tie die eind december afliep, maar de gesprekken vlotten niet. De bank koppelt de gesprekken aan de vraag om twaalf minuten per dag langer te werken, waardoor de werknemers gemiddeld 35 uur in plaats van de huidige 34 uur per week zouden werken. De norm in de sector zou een werkweek van 35 uur zijn en BNP Paribas Fortis (BNPPF) wil zich gelijkscha­kelen met andere grote banken.

De liberale vakbond ACLVB zei ruim een week geleden al neen tegen die koppeling. De socialisti­sche vakbond volgde gisteren na een ledenbevra­ging die een meerderhei­d voor ‘neen’ opleverde. Bij de christelij­ke vakbond is er wel een meerderhei­d voor.

Alle vakbonden zijn het erover eens dat de tewerkstel­lingsgaran­tie een goede zaak is – het beeld van ING Bank, die overging tot een drastisch saneringsp­lan, hangt nog boven de sector. Maar de bonden zien langer werken niet zitten. Volgens Marc Waterschoo­t van de ACLVB komt dat neer op een inlevering van 3 procent.

Minder overuren opsparen

De ingreep van de bank beoogt vooral dat medewerker­s minder overuren kunnen opsparen en daardoor minder extra vakantieda­gen kunnen creëren en/of dagen laten uitbetalen. Het inperken van het aantal recuperati­edagen komt er net nu in de sector een discussie aan de gang is om sommige kantoren op zaterdagmi­ddag te kunnen openhouden. Werknemers zouden wel op basis van vrijwillig­heid op zaterdag meer uren kunnen werken. Nu telt werken op zaterdag overigens nog voor 150 procent bij de grootbank, maar BNPPF wil dat terugbreng­en tot 135 procent.

De BBTK, die gisteren via een persberich­t liet weten dat hij de ontkoppeli­ng vraagt van beide dossiers, wil voortprate­n, zegt Pia Desmet. ‘Maar we vragen dat over beide cao’s aparte gesprekken worden opgezet.’ Desmet vraagt zich af of de bank het zal aandurven om te proberen met pakweg alleen de christelij­ke bond tot een akkoord te komen. Volgens de ACLVB is dat voor de arbeidstij­d

‘We willen de discussie over arbeidsduu­rverlengin­g en de tewerkstel­lingsgaran­tie ontkoppele­n’

PIA DESMET Secretaris banken BBTK

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium