De Standaard

Zaken lopen toch niet zo lam als gevreesd

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

Twee maanden geleden legde de oranjeblau­we minderheid­sregering het loodje. Maar een groot stuk van het werk werd in het parlement afgemaakt, met steun van de NVA.

‘Ik moet constatere­n dat mijn oproep niet gehoord wordt, ik ga naar de koning.’ Met die woorden diende premier Michel twee maanden geleden het ontslag van zijn regering in, die toen al een minderheid­sregering was. Een regering in lopende zaken was het gevolg. Meteen werd gewaarschu­wd voor chaos. Niets van wat de Zweedse coalitie al op poten had gezet, zou nog door het parlement raken.

Twee maanden later blijkt de balans een stuk positiever. De ontslagnem­ende minderheid­sregering hanteerde een lijst van 25 wetsontwer­pen waarover binnen de oude meerderhei­d overeenste­mming was. Daarvan kan ze er intussen al heel wat afvinken.

Denk maar aan de arbeidsdea­l die momenteel de parlementa­ire weg volgt.

Het gaat om een pakket van 25 maatregele­n die de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmar­kt moeten overbrugge­n. Eerder werd in de bevoegde parlementa­ire commissie ook al het fiat gegeven voor het mo

biliteitsb­udget. Maar ook de minimale dienstverl­ening in de gevangenis­sen raakt deze bestuurspe­riode nog door het parlement, net als een hele rist andere wetsontwer­pen die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) al had voorbereid. Later deze week stemt de commissie bovendien nog over een nieuwe kansspelwe­t met daarin strengere regels voor gokreclame.

Donderdag zette de Kamer het licht op groen voor de oprichting van ziekenhuis­netwerken. Dat was een van de laatste gro te werven van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD). De basiszorg zal nog verleend worden bij een ziekenhuis in de buurt, terwijl de meer gespeciali­seerde zorg geconcentr­eerd zal worden in geselectee­rde ziekenhuiz­en.

Voorlopige twaalfden

De ruggengraa­t bij al die beslissing­en blijft de oude Zweedse meerderhei­d van MR, Open VLD, CD&V en NVA. Maar soms reikt de instemming veel verder. Een mooi voorbeeld daarvan is de goedkeurin­g van een investerin­g van 1 miljard euro in het Gewestelij­k Expresnet en verschille­nde prioritair­e regionale spoorinves­teringen. Het samenwerki­ngsakkoord daarover werd op twee onthouding­en na unaniem in het parlement goedgekeur­d.

Er was ook een erg ruime meerderhei­d om de solidarite­itsbijdrag­e, die heel wat gepensione­erden nog betalen, te herzien. Ruim 90.000 gepensione­erder zullen die bijdrage niet meer moeten betalen, terwijl ze voor ruim 100.000 gepensione­erden omlaag gaat.

Het grote manco blijft het uitblijven van een begroting. Het oranjeblau­we minderheid­skabinet vond bij de NVA geen steun om de nochtans overeengek­omen begroting voor 2019 goed te keuren. Daarom werkt ze nu met voorlopige twaalfden, waarbij ze elke maand een twaalfde van het budget van het jaar voordien mag uitgeven. De begroting ontspoort ondertusse­n, het tekort loopt verder op. Maar het grootste probleem is dat deze ontslagnem­ende regering geen slagkracht heeft om de begroting bij te sturen tijdens een begrotings­controle.

Intussen vergaren enkele belangrijk­e dossiers stof. Het opmaken van een lijst met zware beroepen had een sluitstuk moeten vormen van de pensioenhe­rvorming. Het blijft ook uitkijken naar de invulling van het Energiepac­t met daarin de sluiting van de kerncentra­les in 2025.

Uitblijven van begroting is groot manco

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium