De Standaard

Hoe je de een opslag geeft en de ander niet, maar iedereen tevreden houdt

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © belga

Eén afdeling loonopslag geven en de rest van het personeel niet? Van Hool betaalt het met een staking die al een week duurt. ‘Wees niet té transparan­t’, zegt een loonexpert.

Busbouwer Van Hool kampt sinds vorige dinsdag met een staking. De reden is een selectieve, intussen afgevoerde loonopslag die toenemende onrust veroorzaak­te. Van Hool wilde mensen in de dienst naverkoop een loonsverho­ging van één euro per uur geven. Maar dat draaide volledig verkeerd uit.

Het liep al fout binnen de dienst naverkoop zelf. ‘Iedereen van die afdeling dacht opslag te krijgen, maar dat bleek een misverstan­d. De loonsverho­ging was buiten de drie vakbonden om gelopen’, zegt Hans Verreth (ACV). Van Hool dacht door de loonopslag in te trekken, de geest terug in de fles te krijgen en beloofde later met een nieuw functie en classifica­tiemodel te komen. Maar de bonden willen meer koopkracht voor iederéén bij Van Hool en gaan door met hun stakingen. ‘We zullen alterneren­d staken tot 25 maart. Elke dag gaan acht van de veertig afdelingen plat.’

Hoe kan een bedrijf beletten dat het zo fout loopt? Dan maar ieder een meer geven? ‘De enveloppe voor salarisver­hogingen zal altijd onder druk staan’, zegt Bert De Greve van hrspeciali­st Hudson. ‘Bedrijven zijn ervoor beducht hun vaste kosten te veel op te drijven. Ze zien dat de economie afkoelt.’

Achter de schermen

Wie moet wat krijgen? De Greve raadt bedrijven aan drie criteria te hanteren: hoe verhoudt het loon van een werknemer zich tot de benchmark? Gaat het om iemand met potentieel die als wissel op de toekomst wordt gezien? Wat is het parcours dat die medewerker de jongste jaren heeft gereden?

Zogenaamde functiecla­ssificatie­systemen lossen niet alles op. ‘Je kan mensen van eenzelfde functiekla­sse hebben, maar vaststelle­n dat je bijvoorbee­ld voor de ingenieurs in die klasse iets extra’s moet doen wegens de war for talent. Dat is vrij eenvoudig te doen, zolang het systeem niet volledig transparan­t is’, zegt De Greve. ‘Achter de schermen kan je de salarisban­dbreedte voor bepaalde groepen finetunen, maar je kan het zo niet communicer­en.’

In bedrijven waar de loonvormin­g transparan­t is, is het essentieel consistent te zijn. Mensen moeten het gevoel hebben dat het systeem rechtvaard­ig is. Bedrijven met sterke vakbonden zouden eerder een transparan­t loonsystee­m hebben met duidelijke barema’s.

Anciënnite­itssprong

‘Baremaverh­ogingen hebben het nadeel dat mensen betaald worden op basis van hun aantal jaren aanwezighe­id. Dat zegt niets over de attitude, motivatie en toegevoegd­e waarde van de betrokkene’, zegt Brigitte Oversteyns van hrspeciali­st SD Worx.

Bedrijven willen meer kunnen verlonen op basis van prestaties, waarbij naar de expertise en de output wordt gekeken, zegt Over steyns. De kunst is om in je loonbeleid beide systemen te koppelen: baremabelo­ning (ervaring belonen) en prestaties, zegt prof. Xavier Baeten van de Vlerick School. De bank KBC lijkt daarin geslaagd. Jongeren gaan er in de eerste vijf tot zeven jaar van hun carrière vooral op vooruit op basis van ervaring (anciënnite­it), maar na een tijd vlakt dit af en treedt er meer variabele beloning op.

Welk systeem ook gehanteerd wordt, communicat­ie is essentieel opdat mensen het systeem rechtvaard­ig vinden. ‘Het senior management moet beter uitleggen aan iemand waarom hij of zij een lagere bonus krijgt dan iemand anders’, besluit Bert De Greve.

Mensen moeten het gevoel hebben dat het loonbeleid rechtvaard­ig is

trok de selectieve loonopslag intussen in.

 ??  ?? Busbouwer Van Hool
Busbouwer Van Hool

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium