De Standaard

‘Te links, te antisemiti­sch en te anti-Europees’

Zeven parlements­leden stappen uit Labour. Kunnen zij de kern vormen van een nieuwe proEuropes­e middenpart­ij in Engeland? Ideologisc­h is er plaats genoeg, maar weinigen geloven in zo’n project.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © epaefe

‘We hebben alles gedaan wat we konden om Labour te redden, maar de partij is gekaapt door extreemlin­ks. We kunnen niet langer in eer en geweten aankloppen bij mensen om een regering te promoten die geleid wordt door Jeremy Corbyn en zijn team. Dat de partij Europa verraden heeft, wordt nu voor iedereen zichtbaar.’

‘Ik laat een cultuur van pesten, onver draagzaamh­eid en intimidati­e achter me. Ik kijk ernaar uit om in de toekomst te dienen met collega’s die elkaar respectere­n. Vandaag is de partij gecorrumpe­erd door antisemiti­sme. Ze vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid en ze laat de Tories de vrije hand om een harde Brexit door te drukken.’

‘Ik heb de partij 41 jaar gediend, maar loyauteit kan geen doel op zich zijn. Elke vorm van kritiek op de partijleid­ing wordt meteen weggezet als een verraad.’

Droevige dag

Een voor een somden de zeven parlements­leden van Labour hun reden op voor hun ontslag uit de partij. Plaats voor bloemetjes was er niet. Dit was een ijskoude afrekening met de manier waarop Corbyn de partij al 3,5 jaar leidt. Helemaal onverwacht kwamen de ontslagen niet – de geruchten zwollen de voorbije weken weer sterk aan – maar de woede en de harde verwijten maakten opnieuw duidelijk hoe diep de weerzin voor Corbyns marsrichti­ng bij een deel van de parlements­leden nog altijd is.

De zeven zijn zeker niet de meest prominente namen – Chuka Umunna en Luciana Berger zijn de bekendste – maar ze staan ook niet helemaal geïsoleerd met hun verwijten aan de partijtop. Nu al wordt gespeculee­rd dat nog veertig Labourparl­ements leden dezelfde radicale stap overwegen. Als zij allemaal effectief opstappen, heeft Corbyn echt een probleem.

Paul Watson, de gematigde adjunctpar­tijleider, waarschuwd­e meteen dat de zeven niet weggezet mogen worden als ‘verraders’, want dan zou het probleem snel kunnen escaleren. En hij gaf toe dat hij de partij ‘soms niet meer herkent’.

Er werd meteen ook gekeken naar de reactie van Sadiq Khan, de populaire burgemeest­er van Londen en niet bepaald een vriend van Corbyn. Hij maakte duidelijk dat hij niet van plan is het voorbeeld van de zeven te volgen. Hij noemde hen ‘vrienden’ en vond het een ‘uiterst, droevige dag voor de partij’, maar daar bleef het bij.

Corbyn reageerde dan ook eerder gelaten op het vertrek. Het leek hem zelfs min of meer koud te laten. ‘Ik ben teleurgest­eld

dat deze parlements­leden niet langer kunnen werken voor een partij die bij de jongste verkiezing­en miljoenen heeft geïnspiree­rd. Sinds 1945 hebben we ons aantal kiezers nooit méér zien stijgen.’

Aangesprok­en door hun kritiek voelde hij zich zeker niet. Maar zichzelf ter discussie stellen, ligt niet in de aard van de 69jarige Corbyn. Zijn (relatieve) succes dankt hij immers aan zijn volgehoude­n rechtlijni­gheid.

Splijtzwam

‘De bende van zeven’ heeft drie essentiële punten van kritiek op Corbyn. Ze vindt dat hij de partij veel te veel naar links heeft doen opschuiven, dat hij het sluimerend­e antisemiti­sme geen duidelijke halt toeroept – niet toevallig is Luciana Berger joodse – en dat hij niet openstaat voor een tweede Brexitrefe­rendum.

De ‘ruk naar links’ die hij de partij deed maken, was van bij het begin een splijtzwam. Ter herinnerin­g: dat Corbyn in september 2015 tot partijleid­er gekozen kon worden, was eigenlijk een ‘accident de parcours’. De man zat al sinds 1983 in het parlement en was geliefd in zijn eigen kiesdistri­ct, het Londense IslingtonN­oord, maar binnen de partij werd hij vooral gezien als een anachronis­me, een stugge man met rare sympathieë­n voor uitgerange­erde communisti­sche leiders en Palestijns­e terreurorg­anisaties.

Hij mocht meedoen aan de voorzitter­sverkiezin­gen als excuustruu­s voor ‘klein links’. De partij zat dan ook compleet met de handen in het haar na de verloren verkiezing­en. Ed Miliband had de partij meer naar links gestuurd, maar was daarvoor af gestraft door de kiezer. Niemand gaf Corbyn dus ook maar een schijn van een kans. Maar kijk: bij de gewone leden raakte Corbyn wel een snaar. Hij werd verkozen op basis van stevige linkse programmap­unten, zoals de hernationa­lisering van het spoor en gratis onderwijs voor iedereen.

Dagen geteld

Toch leek zijn voorzitter­schap geen lang leven beschoren. Wegens zijn veel te linkse koers, maar ook door zijn halfslacht­ige houding in aanloop naar het Brexitrefe­rendum, groeide het verzet binnen het Labouresta­blishment. In de dagen na het referendum leken Corbyns dagen zelfs helemaal geteld. In een motie van wantrouwen vroegen 172 (van de 212) parlements­leden zijn ontslag. Maar Corbyn weigerde op te stappen. Hij stemde wel in met een nieuwe leiderscha­pverkiezin­g. En – jawel – hij won opnieuw.

Het verzet binnen de parlements­fractie leek gesmoord, zeker toen hij met de steun van tienduizen­den nieuwe leden een uitstekend resultaat neerzette bij de vervroegde verkiezing­en van 2017. De Corbyncrit­ici lagen in de touwen. Heel de partij leek zich neer te leggen bij zijn sociaaleco­nomische marsrichti­ng.

Maar al snel ontstond er nieuwe controvers­e. Dit keer rond het verwijt dat hij een hardnekkig­e antisemiti­sche grondstroo­m binnen een deel van de partij niet serieus nam. Opnieuw begon een deel van het partijkade­r zich te roeren. Sommige parlements­leden beschuldig­den Corbyn ervan zelf een racist en een antisemiet te zijn. Dat leek een brug te ver, maar de kritiek dat hij het probleem niet ernstig genoeg aanpakte, bleef wel plakken.

Tegelijk stak opnieuw het ongenoegen de kop op over de manier waarop hij de Brexit aanpakte. Een deel van de partij blijft hem verwijten dat hij niet volop de kaart van een tweede referendum trekt. Corbyn wil daar echt niet van weten. Hij gelooft nog altijd dat Labour een zachte Brexit uit de brand kan slepen waarbij het VK op zijn minst lid blijft van de douaneunie.

Brexitmome­ntum

De ontslagnem­ende parlements­leden zijn alle zeven grote voorstande­rs van dat tweede referendum. Lange tijd dachten ze dat ze Corbyn konden overhalen volop voor zo’n People’s Vote te gaan. In de partij blijven leek daarvoor de beste hefboom. Maar dat geloof is helemaal weg en dus kiezen ze voor de vlucht vooruit.

Er komen opnieuw cruciale Brexitstem­mingen aan in het Lagerhuis. Normaal mogen de parlements­leden volgende week weer stemmen over het akkoord dat premier May heeft gesloten met de EU en kunnen ze opnieuw bindende amendement­en indienen die de koers van de Brexit alsnog kan veranderen. Hopen ze met hun ontslag een nieuw momentum van Brexitverz­et te creëren? Weinigen geloven erin. Daarvoor wegen ze echt niet zwaar genoeg.

De zeven vormen voorlopig The Independen­t Group. Kan dat de kern vormen van een nieuwe proEuropes­e middenpart­ij? ‘Ideologisc­h is er plaats genoeg’, aldus Jonathan Payne, politiek analist van The Financial Times. ‘Labour blijft naar links drijven en de Conservati­even naar rechts.’

Maar middenpart­ijen floreren niet in het Engelse politieke landschap dat in essentie een tweepartij­enstelsel is gebleven. In 1981 hebben ontevreden Labourparl­ementslede­n het ook geprobeerd. Toen stapte ‘de bende van vier’ – met zwaargewic­hten David Owen en Roy Jenkins – uit Labour. Maar de Social Democratic Party (SDP) die ze oprichtten, werd geen blijver. Het belangrijk­ste gevolg van de splitsing toen was dat Margaret Thatcher een decennium kon regeren.

Het meest directe gevolg van het ontslag van de zeven is vooral dat de perceptie is ontstaan dat de Conservati­eve Partij nog altijd beter aan elkaar hangt dan Labour. Want de voorbije maanden was het de vraag: welke partij valt als eerste uit elkaar: Labour of de Conservati­even? Die pluim kan premier Theresa May alvast op haar hoed steken.

‘We hebben genoeg van de cultuur van pesten, onverdraag­zaamheid en intimidati­e’

‘Elke vorm van kritiek op de partijleid­ing wordt meteen weggezet als verraad’

 ?? © rtr ?? Protest tegen Labour uit Joodse hoek.
© rtr Protest tegen Labour uit Joodse hoek.
 ??  ?? Jeremy Corbyn: een ‘accident de parcours’ als partijleid­er?
Jeremy Corbyn: een ‘accident de parcours’ als partijleid­er?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium