De Standaard

Salvini duwt Vijf Sterren in diepe identiteit­scrisis

Een Senaatscom­missie beslist vandaag allicht dat Salvini onschendba­ar blijft en niet zal worden berecht wegens ontvoering van migranten.

- VAN ONZE REDACTRICE

‘Ik ben zelf heel rustig’, zei Matteo Salvini tegen reporters in Italië, gevraagd naar de stemming in de Senaatscom­missie waarin vandaag wordt beslist of zijn onschendba­arheid wordt opgeheven, en of hij voor de rechter moet verschijne­n.

Het draait allemaal rond de hetze met de Ubaldo Diciotti, een schip van de Italiaanse kustwacht, dat in augustus vorig jaar een groep van 177 migranten redde in de Middelland­se Zee (DS 1 februari 2019). Maar daarna lag het schip vijf dagen in de Siciliaans­e haven van Catania, omdat Salvini de migranten niet aan land wilde laten komen. De impasse werd pas doorbroken toen de katholieke kerk, Ierland en Albanië beloofden om de voornameli­jk Eritrese passagiers op te vangen.

Mes in de rug

Diezelfde maand nog startten aanklagers op Sicilië een onderzoek naar Salvini, omdat die op een onwettige manier de groep mi

granten zou hebben vastgehoud­en, wat volgens hen neerkomt op ontvoering. Daarop staan in Italië straffen van drie tot vijftien jaar.

Maar het kan pas tot een rechtszaak komen als de bevoegde Senaatscom­missie eerst Salvini’s onschendba­arheid opheft. Die commissie bestaat uit leden van meerderhei­d en oppositie, maar voor regeringsp­artij Vijf Sterren (die in de commissie zeven senatoren heeft, op in totaal 23) is er werkelijk geen goede kant aan dit verhaal. Tegen Salvini stemmen zou betekenen dat ze een regeringsp­artner een mes in de rug steken, met het risico dat er in Italië op drie maanden van de Europese verkiezing­en een regeringsc­risis uitbreekt.

Besluiten ze echter om Salvini te behoeden voor een proces, dan zetten ze de geloofwaar­digheid van de Vijfsterre­nbeweging op het spel. Vijf Sterren heeft altijd als absoluut basisprinc­ipe gehanteerd dat parlements­leden en politici met een uitvoerend mandaat zuiver op de graat moeten zijn. Daarom predikte Vijf Sterren in het verleden altijd een nultoleran­tie te

genover politici die met justitie in aanraking kwamen.

De basis van de Vijfsterre­nbeweging – die directe democratie hoog in het vaandel draagt – heeft zich gisteren de hele dag in een online poll over de kwestie mogen uitspreken. De online stemming verliep chaotisch, maar gisteravon­d laat liep eindelijk het resultaat binnen: 59 procent wil géén proces tegen Salvini en daarmee lijkt een regeringsc­risis afgewend.

Toch vindt zo’n 40 procent van de leden dat Salvini zich wel degelijk voor de rechter moet verant

woorden. Ook Dario Carotenuto (40), een militant van Vijf Sterren van het allereerst­e uur, heeft tegen Salvini gestemd. ‘Ik zie niet in waarom we ineens van onze basisprinc­ipes moeten afwijken’, zegt Carotenuto, aan de telefoon vanuit Napels.

‘Sinds we met Lega in zee zijn gegaan, namen de interne spanningen alleen maar toe’, aldus de militant van Vijf Sterren. ‘De regeringsd­eelname heeft de twee zielen van de Vijfsterre­nbeweging blootgeleg­d: de pragmatisc­he kant, die zeer graag wil besturen, en de idealistis­che kant, trouw aan de basisprinc­ipes van de Beweging, waartoe ik mezelf reken.’

Overkoken

De alliantie met Salvini heeft Vijf Sterren in een diepe identiteit­scrisis gestort. ‘Vooral in ZuidItalië’, zegt Carotenuto, ‘waar wij in maart vorig jaar nog monstersco­res hebben behaald. Het Zuiden wás van Cinque Stelle. Maar door samen met Salvini te gaan besturen, heeft Vijf Sterren de zonden van de Lega in ZuidItalië wegge wassen. De Lega gaat er bij elke peiling of lokale verkiezing op vooruit, ook in het Zuiden. Dat frustreert, want ik herinner me de racistisch­e Lega Nord en de uitlatinge­n jegens ons, zuiderling­en, anders nog heel goed.’

Maar terwijl Matteo Salvini’s Lega van regeringsd­eelname duidelijk de vruchten plukt, verliest de Vijfsterre­nbeweging steeds meer steun. In maart vorig jaar was Vijf Sterren met 32,7 procent nog de grootste partij van Italië, en was Lega met 17,4 procent toen ongeveer half zo groot. Intussen zijn de cijfers fors gekeerd. Volgens het peilingbur­eau Kantar Public haalt de Lega bij de nakende Europese verkiezing­en 32,4 procent, terwijl Vijf Sterren zakt tot 25,7 procent.

Nu de zaken slecht gaan, groeit het gemor. ‘Er is geen interne democratie bij Vijf Sterren en de oplopende frustratie­s en spanningen zullen ooit overkoken’, vreest Carotenuto. Een breuk binnen de Beweging voorspelt hij nog niet. ‘Maar de positie van Luigi Di Maio als onze politieke leider staat wel sterk ter discussie.’

‘Door samen te gaan besturen heeft Vijf Sterren de zonden van Lega weggewasse­n. Ook in ZuidItalië, waar Lega blijft groeien. Dat frustreert’

DARIO CAROTENUTO Vijfsterre­nlid van het eerste uur

 ?? © belga ?? Luigi Di Maio (l.), politieke leider van de Vijf Sterren, pleegt overleg met Legakopstu­k en vicepremie­r Matteo Salvini (r.).
© belga Luigi Di Maio (l.), politieke leider van de Vijf Sterren, pleegt overleg met Legakopstu­k en vicepremie­r Matteo Salvini (r.).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium