De Standaard

Holocaustr­el verdeelt Netanyahu en zijn Midden-Europese vrienden

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE © epaefe

De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu cultiveert goede banden met MiddenEuro­pese nationalis­ten. Zijn uitspraken over de Holocaust vertroebel­en die relatie.

Het had een allerharte­lijkst bezoek moeten zijn. Vorige week organiseer­de de Poolse regering in Warschau een top over het MiddenOost­en waarop de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu breed zijn stellingna­mes tegen Iran kon uitdragen. Maandag zou een hoge Poolse delegatie op haar beurt naar Jeruzalem reizen voor een top tussen Israël en de zogenaamde ‘Visegrad 4’ (V4): Polen, Hongarije, Slovakije en Tsjechië.

Die bijeenkoms­t moest de goede relaties bekrachtig­en tussen de regeringen in Israël en de MiddenEuro­pese EUlidstate­n. Zij vonden elkaar de afgelopen jaren in kritiek op het EUbeleid en, vooral in het geval van Polen en Hongarije, in ideologisc­he verwantsch­ap onder nationalis­ten.

Maar uitspraken van Netanyahu en zijn minister van Buitenland­se Zaken Israel Katz over de Poolse rol in de Holocaust nekten de top van de vriendscha­p tussen de V4 en de Israëli’s. ‘Polen werkten samen met de nazi’s’, verklaarde de Israëlisch­e premier afgelopen donderdag aan een Israëlisch­e reporter, die met hem meegereisd was naar Warschau.

Holocaustw­et

Daarmee raakte hij een open zenuw. Begin 2018 maakten Israël en Polen forse ruzie over een controvers­iële Poolse ‘Holocaustw­et’. Die plaatste gevangenis­straffen op het toewijzen van verantwoor­delijkheid voor nazimisdad­en tijdens de Tweede Wereldoorl­og aan de Poolse staat of het Poolse volk. De wet dreigde volgens critici de rol van Polen in de Jodenvervo­lging te verdoezele­n en het publieke debat over de kwestie te smoren. Onder Amerikaans­e en Israëlisch­e druk slikten de Polen de gevangenis­straffen in.

Tot afgelopen donderdag, toen Netanyahu een verhelderi­ng de wereld in stuurde: hij was verkeerd geciteerd, alsof hij over ‘de Polen’ in het algemeen had gesproken. Maar het dispuut escaleerde zondag opnieuw doordat Katz op televisie de uitspraak van wijlen premier Yitzhak Shamir aanhaalde dat ‘Polen het antisemiti­sme met de moedermelk naar binnen zuigen’.

Dat was voor de Poolse premier Mateusz Morawiecki het signaal om de V4top op te blazen, al zakten Slovaakse, Hongaarse en Tsjechisch­e delegaties wel nog af voor bilateraal overleg. ‘Misschien zijn de aanstaande Israëlisch­e verkiezing­en de reden voor die roekeloze verklaring­en’, zegt Martin Konecny van het European Middle East Project, een Brusselse denktank. ‘Ik betwijfel niettemin dat dit dispuut veel zal uitmaken op lange termijn’.

Jeruzalema­mbassade

Israël vond de afgelopen jaren toenaderin­g tot de V4landen en andere, overwegend OostEurope­se, lidstaten die bereid zijn de Europese eensgezind­heid inzake Israël te contestere­n.

Zo blokkeerde­n Tsjechië, Roemenië en Hongarije in 2018 een gezamenlij­ke EUverklari­ng ter De vriendscha­p van afkeuring van de verhuizing van de Amerikaans­e ambassade naar Jeruzalem. Vooral Hongarije trad de afgelopen jaren geregeld op als stoorzende­r in discussies over het Israëlbele­id van de EU. Behalve de gebruikeli­jke diplomatie­ke beweegrede­nen, zien critici bijkomende motieven voor de toenaderin­g met Israël. Zo kan de Hon

‘Polen zuigen antisemiti­sme binnen met de moedermelk’

en gaarse premier Viktor Orban, door zijn uitstekend­e verhouding­en met de Israëlisch­e premier te etaleren, ook de kritiek pareren dat hij antisemiti­sme aanwakkert met propaganda­campagnes tegen George Soros, een miljardair en filantroop van Joodse afkomst.

Opmerkelij­k genoeg was het Netanyahu die Orban volgens de Israëlisch­e krant Haaretz voorstelde aan de vermeende bedenker van de antiSorosp­ropaganda, wijlen Arthur Finkelstei­n. Die JoodsAmeri­kaanse politieke strateeg maakte naam met op angst gebaseerde verkiezing­scampagnes voor de Republikei­nse partij in de VS en Netanyahu in Israël. staat onder druk.

ISRAEL KATZ Israëlisch minister van Buitenland­se Zaken

 ??  ?? Mateusz Morawiecki (l.) Benjamin Netanyahu (r).
Mateusz Morawiecki (l.) Benjamin Netanyahu (r).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium