De Standaard

‘Wiki loves heritage’ ruim opgevolgd

- GEERT SELS © Herman Van de Broeck © Vancauwela­ert © Luca Mangiat

Dat er toch wel weinig foto’s over ons erfgoed op Wikipedia stonden, was een verzuchtin­g van vorig jaar. Sinds die tijd zijn er 4.300 bijgekomen.

Niet dat het erg opviel, maar 2018 was het Europees Erfgoedjaa­r. Het gepaste moment voor een kleine introspect­ie. En de deemoedige vaststelli­ng dat er over het Belgisch erfgoed vaak weinig of onvolledig­e informatie te vinden was op Wikipedia.

Om meer draagvlak te creëren voor erfgoed moet het op zijn minst al zichtbaar zijn. En een beetje wervend naar buiten gebracht worden. Wikipedia is de deur die uitgeeft op een brede verspreidi­ng. Het onderwerp is online voor iedereen consulteer­baar. Door het te publiceren onder een vrije licentie geeft de auteur daarenbove­n de toestemmin­g om de informatie te kopiëren, verder te bewerken en naar hartenlust te verspreide­n.

Daarom deed de overheid een oproep om foto’s, geluidsbes­tanden en video’s op Wikipedia op te laden. Organisati­es als Packed, Faro en Herita zetten er mee hun schouders onder.

Fotograaf Michiel Hendryckx, een Wikipediaa­anhanger van het eerste uur, daagde Vlaanderen uit om erfgoedfot­o’s te maken. Dat kon in alle categorieë­n: van archeologi­e, historisch­e monumenten tot cultuurlan­dschappen. En verder van kunstvoorw­erpen tot feesten, tradities en rituelen.

Precies die variatie vond de jury een uitdaging. ‘Over het algemeen is de blik op erfgoed weinig gediversif­ieerd’, schrijft ze in haar rapport. ‘Voor de erfgoedsec­tor is er op dat vlak werk aan de winkel. Hij moet het beeld over erfgoed, dat nog te weinig meerstemmi­g is, proberen bij te stellen.’

De fotowedstr­ijd Wiki loves heritage heeft zijn doel niet gemist. Ze liep vorig jaar tussen juni en half november. In die tijd zijn er 4.300 foto’s van Belgisch erfgoed opgeladen. Daarvan zijn er meer dan 2.500 gesitueerd in Vlaanderen en Brussel. ‘Uit dat hoge aantal inzendinge­n blijkt een grote betrokkenh­eid van de bevolking’, vindt de jury.

Dat de inspanning loont, blijkt uit de clickcijfe­rs. Alleen al in januari werden de nieuwe foto’s 687.178 keer bekeken. Op deze pagina vindt u enkele van de inzendinge­n.

Zaterdag worden de laureaten van de wedstrijd bekendgema­akt. Er zijn achttien winnende foto’s (van twaalf fotografen), netjes evenredig verdeeld over roerend en onroerend erfgoed.

‘De blik op erfgoed is nog te weinig meerstemmi­g’

IN HET RAPPORT VAN DE JURY

 ??  ?? De Koninklijk­e Serres van Laken.
De Koninklijk­e Serres van Laken.
 ??  ?? De pikkeling: zo wordt graan traditione­el gemaaid.
De pikkeling: zo wordt graan traditione­el gemaaid.
 ??  ?? Fort 3, Antwerpen.
Fort 3, Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium