De Standaard

Burning Man is luxebeeste­n beu

Burning Man, het cultfestiv­al in de Nevadawoes­tijn, heeft genoeg van glamping, vippakkett­en en influencer­s die voortduren­d merken taggen. Het festival wil terug naar de basics.

- CATHÉRINE DE KOCK

Het festival Burning Man, in de tijdelijk stad Black Rock City in de Nevadawoes­tijn, lokt jaarlijks zo’n 70.000 ‘burners’, zoals de festivalga­ngers genoemd worden. Iedereen is er in principe gelijk, maar in de praktijk is de ongelijkhe­id de laatste jaren enorm toegenomen. Steeds vaker boeken bezoekers van Burning Man bij hun ticket een luxueus allinpakke­t.

De luxekampee­rplek Humano The Tribe is nu niet meer welkom op Burning Man. Dat kondigde ceo Marian Goodell aan in een post op de blog van het festival. Nog twaalf kampeerple­kken krijgen een waarschuwi­ng omdat ze de regels met de voeten treden.

Humano The Tribe lokte ‘stamleden’ met yogalessen, meditaties­essies, dj’s en biologisch eten. Voor een verblijf in een unit met twee bedden, een badkamer en airco betaalde je volgens de nieuwssite Mashable zo’n 100.000 dollar. Vele burners deden hun beklag over de luxecampin­g, onder meer over het afval dat de steenrijke kampeerder­s er vorig jaar achterliet­en.

De luxecampin­gs gaan in tegen de geest van het festival, meent Goodell. ‘Burning Man wil zich afzetten tegen een wereld die gedreven wordt door status en consumptie, waar merken alomtegenw­oordig zijn en alles wordt afgestemd op comfort’, schrijft ze. ‘Elk jaar stichten we Black Rock City omdat we geloven dat er waarde zit in een totaal andere ervaring. Eentje waaraan je moet bijdragen door te praten, te maken, te doen en te delen.’ Goodell haalde ook uit naar de Instagramc­ultuur, waarbij influencer­s in hun foto’s reclame maken voor zichzelf en allerlei merken. ‘Ze gebruiken Black Rock City om hun popularite­it te vergroten, om klanten te paaien en meer spullen te verkopen.’

De laatste jaren groeide het evenement uit tot het favoriete festival van heel wat techmiljar­dairs en miljonairs, beroemdhed­en en influencer­s. Onder meer Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google, Teslabaas Elon Musk, Facebookce­o Mark Zuckerberg en Amazonceo Jeff Bezos hebben Burning Man al bezocht.

Die rijke burners, die met hun privéjet naar de woestijn vliegen, vertikken het om in simpele tenten te slapen. Hun luxueuze campers worden zo geparkeerd dat er ‘ommuurde gemeenscha­ppen’ van superrijke­n ontstaan. Terwijl de meeste bezoekers bonen uit blik of watermeloe­n eten, maken privéchefs voor hen kreeft en sushi klaar.

Die weelde staat in schril contrast met het festival dat oorspronke­lijk de consumptie­maatschapp­ij op de korrel wou nemen. Burning Man begon in 1986 toen een paar vrienden een vreugdevuu­r maakten om de zonnewende te vieren. Elke editie wordt nog steeds afgesloten met de verbrandin­g van de Wicker Man, een gigantisch­e menselijke figuur.

Geld wordt op Burning Man gezien als vies: je kunt er niets kopen – op ijs en koffie na. Een andere basisregel is dat festivalga­ngers zelf hun eten, drank en tenten meenemen. Bezoekers worden aangemoedi­gd om hun spullen weg te geven of te ruilen.

Veel festivalga­ngers van het eerste uur klagen al langer dat Burning Man zijn roots heeft verbrand. Maar kon een festival dat ‘radicale inclusivit­eit’ predikt het wel maken om mensen – in dit geval rijkelui die zich niet aan de regels hielden – uit te sluiten? Volgens ceo Goodell is de grens van die ‘radicale inclusivit­eit’ bereikt. De organisati­e wil ook het ticketsyst­eem eerlijker maken. Een ticket voor Burning Man is sowieso niet goedkoop (390 dollar voor acht dagen), maar het festival bood ook 4.000 goedkopere tickets van 190 dollar aan. Dat aanbod zal voor 2019 met 18 procent stijgen. De duurste tickets, van 1.200 dollar, verdwijnen.

Fyre Festival

Dat de organisati­e achter Burning Man zich net nu uitspreekt tegen de ontspoorde influencer en glampingcu­ltuur, lijkt niet toevallig. De Amerikaans­e streamingd­iensten Netflix en Hulu brachten allebei een documentai­re uit over het Fyre Festival. Dat exclusieve muziekfest­ival beloofde millennial­s de hemel op aarde op de Bahama’s, maar was in werkelijkh­eid een lege doos. Het paradijsel­ijke strand waar Instagrams­terren als Bella Hadid reclame voor maakten, bleek een modderpoel, de tweeduizen­d gasten moesten overnachte­n in noodtenten, niemand van de artiesten kwam opdagen.

Billy McFarland, die als organisato­r bij het Fyre Festival een put van 27 miljoen dollar naliet, zit nu een celstraf van zes jaar uit omdat hij met het adressenbe­stand van het Fyre Festival onbestaand­e viptickets voor Burning Man en Coachella heeft verkocht.

Goodell ontkent in The New York Times dat de maatregele­n bij Burning Man iets te maken zouden hebben met het Fyre Festival.

De rijke ‘burners’ vertikken het om in simpele tenten te slapen. Hun luxueuze campers worden zo geparkeerd dat er ‘ommuurde gemeenscha­ppen’ van superrijke­n ontstaan

 ?? © reuters ?? Burning Man ziet er een beetje uit als het decor van een ‘Mad Max’film.
© reuters Burning Man ziet er een beetje uit als het decor van een ‘Mad Max’film.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium