De Standaard

Masterclas­s door Robert Redford

- JEROEN STRUYS

‘Hoe zag de overvaller eruit?’, vraagt Casey Affleck als besnorde rechercheu­r. De bankbedien­de antwoordt: ‘Gelukkig.’

Dit is niet bepaald je typische heistfilm. Het draait hier niet om spanning en vernuft, maar om de zachtaardi­gste bankrover in de filmgeschi­edenis, gespeeld door Robert Redford. Het is wellicht de laatste hoofdrol van zijn carrière, exact vijftig jaar na Butch Cassidy and the Sundance Kid. Het is zijn zoveelste masterclas­s in understate­ment, charme en cool. 82 jaar en verbluffen­d.

Redford had in The New Yorker gelezen over Forrest Tucker, een man die naar eigen zeggen achttien keer uit een gevangenis ontsnapte met succes – en twaalf keer zonder. De laatste keer dat hij vrij rondliep, was hij 79 en voor de derde keer getrouwd. Terwijl hij van zijn oude dag genoot, overviel hij een viertal banken in de buurt. Redford kocht de filmrechte­n en duidde de regisseur aan: David Lowery, die vijf jaar geleden debuteerde met Ain’t them bodies saints.

Lowery heeft er een lekker trage, melancholi­sche matineefil­m van gemaakt. De fijne soundtrack rakelt de vergeten folkzanger Jackson C. Frank op, en zijn song ‘Blues run the game’. En of blues hier de zaak runt. Laat maar kabbelen: zelfs de scènes waarin Redford met Sissy Spacek in het wilde weg filosofeer­t in zijn veranda, mogen blijven duren. (Berichtje aan Hollywood: geef Sissy Spacek, 69, ook nog eens een hoofdrol.)

Deze man overvalt niet voor de poen, hij overvalt omdat het nu eenmaal is wat hij doet, en omdat hij het graag doet. Overvallen is niet zijn job, het is zijn leven. Vervang ‘overvallen’ door ‘acteren’: deze film gaat in hoge mate over Redford zelf. Hij bewijst dat je met ouderwetse hoffelijkh­eid en kalmte meer gedaan krijgt dan met een pistool. Zijn wapens zijn charmes en praatjes. Hij krijgt daarbij hulp van twee andere oude knarren – rollen voor Danny Glover en een perfect gecaste Tom Waits.

‘Zij hebben meer ervaring in banken overvallen dan wij in arresteren’, verzucht de flik. Aan het eind is het alsof je deze mensen al je hele leven kent. In zekere zin is dat ook zo. Als deze oude man er niet met het geld van de kluis vandoor gaat, dan toch met uw hart.

 ?? © rr ?? Robert Redford bewijst dat je met ouderwetse hoffelijkh­eid en kalmte meer gedaan krijgt dan met een pistool.
© rr Robert Redford bewijst dat je met ouderwetse hoffelijkh­eid en kalmte meer gedaan krijgt dan met een pistool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium