De Standaard

Illusieloo­s de waarheid achterna

Film Een uitgeweken Tunesiër gaat in zijn vaderland op zoek naar de waarheid over zijn dode zoon.

- © rr RUBEN AERTS

Fatwa ¨¨¨èè Van: Mahmoud Ben Mahmoud Met: Ahmed Hafiane, Ghalia Benali, Sârra Hanachi (102 min.)

Het BelgischTu­nesische Fatwa loopt in het spoor van Brahim (Ahmed Hafiane), een man die na zijn scheiding Tunesië ruilde voor Frankrijk. Nu keert hij terug om zijn zoon te begraven. Volgens de auto riteiten kwam de twintiger om het leven bij een nachtelijk motorongev­al. Maar er zijn ook de geruchten over zijn contact met extremiste­n.

De kijker moet het in deze langzame, politiek geladen film stellen met wat Brahim te horen krijgt. Hij weet maar zoveel als elke gesprekspa­rtner wil prijsgeven.

Hoe valt iemand ten prooi aan fanatisme? Een pasklaar antwoord bestaat niet en dus probeert de Tunesische filmmaker Mahmoud Ben Mahmoud dat ook niet te geven. De voorbije decennia filmde hij met stille kracht een oeuvre bij elkaar van documentai­res en fictiefilm­s met een humanistis­che inslag.

Ben Mahmoud situeert het verhaal hier in 2013. Salafistis­che groepen proberen de maatschapp­ij in hun greep te krijgen. De gescheiden ouders van de jongeman staan symbool voor de tweespalt bij de bevolking: Brahim verliet illusieloo­s het land, terwijl Loubna (Ghalia Benali) bleef om als schrijfste­r en activiste verzet te bieden.

De filmmaker, die in Brussel woont, kreeg de steun van de broers Dardenne als coproducen­ten. Hij hangt eenzelfde véritéstij­l aan, al brengt hij het minder ruw in beeld. Een soundtrack is er nauwelijks.

Hafiane en Benali zijn aan elkaar gewaagd met sterke, levensecht­e vertolking­en. Ze laten zien hoe een open dialoog mensen in staat stelt om elkaar te hervinden.

 ??  ?? Ghalia Benali: levensecht­e vertolking.
Ghalia Benali: levensecht­e vertolking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium