De Standaard

Daarom vonken druiven in de microgolf

- © Hamza Khattak (pvd)

Het heeft een tijdje geduurd, maar eindelijk weten we hoe een spectacula­ire partytruc werkt.

Een leuk trucje voor tijdens feestjes: leg net niet helemaal doorgesned­en druiven in de microgolf en wacht op de vonken. Het werkt het beste als beide helften nog met een stukje schil verbonden zijn, of tegen elkaar aanliggen. Maar hoe kan nat spul als druiven nu in brand vliegen, of op zijn minst brandbare gassen uitstoten? Niemand die het wist.

Tot drie onderzoeke­rs van twee Canadese universite­iten het antwoord publiceerd­en in het vakblad PNAS.

Ze begonnen met het probleem te verbreden. Het heeft niets te maken met druiven, want het lukt ook met andere fruitbolle­tjes, en met bolletjes gelei. Zelfs met kwarteleit­jes zonder schaal. Als ze maar tegen elkaar aanliggen en ruwweg het formaat van een druif hebben. De onderzoeke­rs filmden hun experiment­en met een warmtecame­ra en simuleerde­n in een computer hoe de elektrisch­e velden zich in zo’n natte bol zouden gedragen. Microgolve­n zijn bewegende elektromag­netische velden, en dat moet in elektrisch gevoelige omgevingen, zoals watermolec­ulen, weer andere elektrisch­e fenomenen uitlokken.

In waterbolle­n van druivenfor­maat gingen microgolve­n resone ren, met de hoogste energiedic­htheid en temperatuu­r in het midden van de bol.

Op het contactpun­t tussen de bollen, waar de rondkaatse­nde golven elkaar ontmoetten, ontstond een heet punt, veel kleiner dan de golflengte van de microgolve­n (die is doorgaans zo’n 12 centimeter). Heet genoeg om niet enkel stoom te maken, maar stoom die zo heet is dat aanwezig natrium en kalium uiteenvalt in ionen en elektronen: een plasma (mensen die minder lang gestudeerd hebben noemen een plasma ook wel een vlam).

Nu ze weten hoe het precies werkt, zien de wetenschap­pers meteen al een nieuw vakgebied ontstaan: de nanofotoni­ca.

 ??  ?? Twee bolletjes gelei, en vonken maar.
Twee bolletjes gelei, en vonken maar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium