De Standaard

Een gesloten circuit

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur © vrt Belga sport, nog te zien op VRT.Nu. ¨¨¨¨è Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60, 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

Het zal altijd lastig blijven JeanPierre Van Rossem te zien als de schurk die hij ongetwijfe­ld was. Ook gisteren weer, tijdens de onderhoude­nde Belga sport over zijn rampzalige doortocht door de Formule 1, in 1989. Zelfs al weet je hoe die mythomaan jarenlang de kluit heeft belazerd, toch zit je met een glimlach van oor tot oor naar het scherm te kijken.

Mooi aan deze aflevering van Belga Sport was ook dat ze je (eventjes) enthousias­t maakte voor de saaiste aller sporten: de Formule 1. Dat komt doordat de makers gewoontege­trouw alle hoofdrolsp­elers van toen voor de camera hebben gekregen, en daar zitten enkele mensen tussen die zo gebeten zijn door dat onnozele rondjesrij­den, dat het besmetteli­jk wordt. Mike Earle, de oprichter van F1team Onyx. Alan Jenkins, de arrogante, maar geniale ingenieur die in enkele maanden tijd een auto bouwde voor het team. Stefan Johansson, de F1rijder die nog altijd pretlichtj­es in de ogen krijgt als hij over die episode vertelt. En zijn teamgenoot Bertrand Gachot, die de hele tijd zijn typisch Belgische verbitteri­ng zit te verbijten.

Allemaal stapten ze in 1989 samen in het F1debacle genaamd OnyxMoneyt­ron, en de rode draad in al hun verhalen is geldschiet­er Van Rossem, die hier (kort voor zijn dood?) in een blauw OnyxMoneyt­ronTshirt al die verhalen met brede gebaren afdoet als leugens, en er en passant nog enkele nieuwe verzint.

Ook deze Belga sport voegt weinig toe aan de geschieden­is, de meerwaar de zit in de getuigenis­sen. Jenkins die vertelt hoe de wagen nooit had gereden vóór zijn eerste Grand Prix in Brazilië, waar ze hem gauw even gingen testen op een kartcircui­t in de buurt. Earle die oprakelt dat iedereen zich wel afvroeg waar het geld van Van Rossem vandaan kwam, maar: ‘Hij was een enthousias­teling, ik ben hem nog altijd dankbaar.’ Johansson, die pas op het eind van het seizoen zijn hele jaarloon kreeg uitbetaald: in een hotelkamer in Tokio, waar Van Rossem hem een reiskoffer vol cash overhandig­de, in Belgische frank. Gachot, die voor Onyx nooit een race wist uit te rijden, vroegtijdi­g aan de kant werd geschoven en zegt nooit een cent te hebben gezien. En dan Van Rossem: ‘Gachot lag meer met zijn wielen in de lucht dan wat anders, ik had beter reclame op de onderkant van de wagen laten zetten.’ Brede glimlach van oor tot oor.

Het komt in de reportage niet aan bod, maar na Onyx kwam het niet meer goed met de F1carrière van Gachot. Edoch, wie laatst lacht, best lacht: Gachot is intussen multimiljo­nair dankzij het energiedra­nkjesconce­rn Hype, waarvan hij de baas is, en waarmee hij een F1team sponsort. Zoete wraak.

De getuigen zijn zo gebeten door dat onnozele rondjesrij­den dat het besmetteli­jk wordt

 ??  ?? JeanPierre Van Rossem, geldschiet­er van het Formule 1team OnyxMoneyt­ron.
JeanPierre Van Rossem, geldschiet­er van het Formule 1team OnyxMoneyt­ron.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium