De Standaard

‘Grote twee’ niet langer een zeker machtskopp­el

Door de groei van euroscepti­sche partijen en de politieke versnipper­ing zal het na de verkiezing­en van mei in het Europees Parlement moeilijker worden om meerderhed­en te vormen.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

De diensten van het Europees Parlement publiceerd­en gisterenmo­rgen de eerste van een reeks projecties van de zetelverde­ling in het volgende Europees Parlement. Het bureau Kantar Public baseerde zich daarvoor op peilingen in de lidstaten.

1.

Vaste tandem verliest Sinds de eerste verkiezing­en in 1979 delen de sociaaldem­ocraten (S&D) en christende­mocraten (EVP) traditione­el samen de lakens uit in het Europees Parlement. Voor het eerst zal die vaste tandem niet langer een meerderhei­d hebben. De EVP zakt van 217 naar 183 zetels in een parlement dat door de Brexit krimpt van 751 naar 705 zetels. De sociaaldem­ocratische S&D wacht nog een grotere klap: van 186 naar slechts 135 zitjes.

Dat impliceert dat de twee klassieke groten systematis­ch de steun nodig zullen hebben van de liberale Aldefracti­e of de Groenen om meerderhed­en te vormen in cruciale domeinen zoals milieudoss­iers, handelsakk­oorden of de meerjarenb­egroting. Zelfs die vier fracties zouden samen met de proEuropes­e partij van de Franse president Emmanuel Macron maar aan 456 op 705 zetels komen.

Doordat de EVP ruim de grootste blijft, zal zij het voorzitter­schap van de Europese Commissie kunnen opeisen. 2. Euroscepti­ci groeien sterk De extreemrec­htse fractie Europe of Nations and Freedom (ENF), waartoe het Rassemblem­ent National van Marine Le Pen, de Lega van Salvini en Vlaams Belang behoren, zou groeien van 37 naar 59 leden. De Italiaanse Lega zou liefst 27 zetels binnenhale­n en alleen de Duitse CDU van kanselier Angela Merkel moeten laten voorgaan als grootste nationale leverancie­r.

Zelfs na het vertrek van de 17 parlements­leden van het Britse Ukip zou de EFDD nog groeien van 41 naar 43 zetels, dankzij de Italiaanse Vijfsterre­nbeweging. Maar de partij van Luigi Di Maio zakt in de peilingen weg. Het radicaalli­nkse GUE, dat ook eerder euroscepti­sch is, zou dan weer licht krimpen van 52 naar 46 zetels.

3.

Wellicht geen

euroscepti­sch blok Salvini’s plan om één grote fractie op rechts te vormen, komt moeilijk van de grond. De Oostenrijk­se FPÖ probeert de Alternativ­e für Deutschlan­d (goed voor twaalf zetels) te overtuigen toe te treden tot de ENF, maar dat ligt moeilijk wegens de sfeer van antisemiti­sme die nog altijd rond de Rassemblem­ent National hangt.

Luigi Di Maio zit samen met Salvini in de Italiaanse regering, maar maakte vrijdag bekend dat hij een eigen fractie wil vormen, tegen de traditione­le en rechtsnati­onalistisc­he partijen.

De Poolse regeringsp­artij PiS vindt zichzelf te deftig om toe te treden tot de ENF en gaat wellicht ook na het vertrek van de Britse Conservati­even voort met de fractie van de Europese Conservati­even en Hervormers. Maar er wordt wel gepraat met de ENF over coördinati­e en samenwerki­ng in concrete dossiers.

4.

Groen pikt zetel van Open VLD in

In Vlaanderen zou er niet veel verschuive­n volgens de projectie. Groen wint een tweede zetel ten koste van Open VLD, dat zijn derde zetel dreigt te verliezen. In Franstalig België zou de PTB een zetel behalen, ook ten koste van de liberalen.

5.

Gesnuffel gaat voort Liefst 58 zetels zouden gaan naar partijen die nu nog niet tot een fractie behoren. La République en Marche, de partij van de Franse president Emmanuel Macron, is van plan zich aan te sluiten bij de liberale fractie die nu door Guy Verhofstad­t geleid wordt. Mede dankzij die 18 Franse zetels zouden de liberalen als enige traditione­le fractie groeien – van 68 naar 93 zetels.

Maar blijft het Griekse Syriza, goed voor 6 zetels, bij radicaalli­nks of stapt het over naar de sociaaldem­ocratische fractie? En wat doet de NVA? De vier Europarlem­entsleden sloten zich aan bij de ‘eurorealis­tische’ ECR vanwege de goede band met de Britse Conservati­even. Na hun vertrek is de NVA niet langer ‘getrouwd’ met de ECR, die zou krimpen van 75 naar 51 zetels en minder invloed zou hebben. Het liberale Alde zou een alternatie­f zijn, maar dat is uitgeslote­n zolang Verhofstad­t er een prominente rol speelt.

Liberalen enige traditione­le fractie die dankzij Franse zetels kan groeien

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium