De Standaard

Dividendre­cord werd opnieuw gebroken

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Nooit eerder zijn er wereldwijd meer dividenden uitgekeerd dan in 2018. Er vloeide 1.370 miljard dollar van beursgenot­eerde bedrijven naar de aandeelhou­ders. Dat bedrag lag 9,3 procent hoger dan het jaar voordien, zo maakte vermogensb­eheerder Janus Henderson bekend in een update van zijn Global Dividend Index.

Fijn nieuws voor aandelenbe­zitters, voor wie 2018 nochtans een jaar was om snel te vergeten. Dat blijft trouwens zo. De wereldwijd­e MSCIindex ging 8,2 procent omlaag. Wereldwijd ging er vorig jaar zo’n drieduizen­d miljard dollar aan aandeelhou­derswaarde verloren. Daartegeno­ver vormt het bedrag waarmee de dividendui­tkeringen omhoogging­en – 117 miljard dollar – een peulenschi­l.

Sinds de financiële crisis zitten de dividendui­tkeringen wel duidelijk in de lift. Sinds 2009 zijn ze bijna verdubbeld. In die periode was er maar twee jaar geen significan­te stijging: in 2015 en 2016. De stijging van vorig jaar lag duidelijk boven de langetermi­jntrend.

Janus Henderson denkt dat de dividenden omhooggaan doordat sommige sectoren pas nu echt aan het herstellen zijn van de crisis. Dat geldt bijvoorbee­ld voor de banken. Ook bij ons gaat het dividend van bijvoorbee­ld KBC gestaag omhoog: het bedrag dat over het boekjaar 2018 wordt uitbetaald, is het hoogste sinds 2007. Ook mijnbouwbe­drijven en olieondern­emingen hebben hun dividenden genormalis­eerd. Daarnaast heeft in de Verenigde Staten ook het belastingb­eleid van president Donald Trump een rol gespeeld, vermoedt Janus Henderson. Doordat er minder vennootsch­apsbelasti­ng moest worden betaald, was er meer ruimte voor dividendve­rhogingen.

De vermogensb­eheerder denkt dat 2019 voor dividendon­tvangers iets minder goed zal worden. Er zal wel groei zijn, maar niet boven de langetermi­jntrend. Dat komt doordat de economisch­e groei wereldwijd wat minder uitbundig is geworden. Dat zal zijn weerslag hebben op de bedrijfswi­nsten.

België liep trouwens enigszins uit de pas. Enkele grote beursgenot­eerde bedrijven voerden weliswaar een bescheiden dividendve­rhoging uit, maar die stonden in de schaduw van AB InBev, dat radicaal het mes zette in zijn dividend. De brouwer keert in zijn eentje meer dividend uit dan de rest van de Belgische Bel20bedri­jven samen. Dat het bedrijf zijn dividend vorig jaar halveerde, hakt er dus stevig in. Om een idee te geven: in 2017 keerde de brouwer 9,3 miljard dollar aan dividenden uit. Overigens vloeit maar een deel daarvan naar aandeelhou­ders in ons land. Iets minder dan een kwart gaat naar de Belgische familiale aandeelhou­ders, en een klein deel naar de Belgische houders van de publiek verhandelb­are aandelen.

AB InBev keert in zijn eentje meer dividend uit dan de rest van de Belgische Bel20bedri­jven samen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium