De Standaard

‘Risico Huawei is beheersbaa­r’

Ondanks druk vanuit de VS vinden de Britten een verbod van Huaweiappa­ratuur voor 5Gnetwerke­n ‘onnodig’. Een analyse met mogelijk grote gevolgen.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE © afp

Kan de Chinese telecomreu­s Huawei in Europa dan toch de nieuwe mobiele 5Gnetwerke­n helpen bouwen? De kans daarop lijkt alvast een stuk groter geworden. En dat dankzij steun vanuit onverwacht­e hoek.

Het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) concludeer­t in een geheim rapport dat de risico’s van het gebruik van Huaweitech­nologie in het 5Gnetwerk kunnen worden ingeperkt, meldde de zakenkrant Financial Times op gezag van twee anonieme bronnen. Waardoor een volledig verbod van de Chinese techgigant op de 5Gmarkt niet nodig zou zijn.

De conclusie van het Britse rapport is een klap voor de VS, die bang zijn dat China de 5Gapparatu­ur van Huawei zal gebruiken om het Westen af te luisteren en later zelfs mogelijk te saboteren. Een Chinese veiligheid­swet geeft Peking immers sinds 2017 de macht om elk Chinees bedrijf de opdracht te geven de staat te ondersteun­en met spionage. Daarom voerden de VS de voorbije weken wereldwijd een grootschal­ige diplomatie­ke campagne in de hoop zo veel mogelijk landen ervan te overtuigen geen netwerkapp­aratuur van Huawei te kopen.

De gevolgen van Chinese spionage (en sabotage) kunnen namelijk groot zijn. De toekomstig­e supersnell­e 5Gnetwerke­n zullen immers naar verwachtin­g straks de ruggengraa­t van onze samenlevin­g vormen. Deze telecomnet­werken van de toekomst zullen gebruikt worden om tal nieuwe apparaten te verbinden met het internet, gaande van zelfrijden­de auto’s en verkeersli­chten tot allerlei huishoudel­ijke apparaten zoals koelkasten en alarmsyste­men. Zij zullen samen het zogeheten ‘internet of things’ vormen.

Maar Huawei weert zich als een duivel in een wijwaterva­t. Publiek bewijs dat Huawei door China gebruikt wordt voor spionage, is er vandaag niet. De Chinese telecomreu­s heeft ook meerdere malen ontkend in opdracht van Peking te werken. De publicatie van het Britse veiligheid­srapport geeft Huawei nu een extra argument in de discussie. Wat volgens de Financial Times mogelijk gevolgen kan hebben voor de positie van andere Europese landen in dit politiek zeer gevoelige dossier.

Diplomatie­ke druk

Niet alleen zijn de Britten een van de trouwste bondgenote­n van

Washington, het land van premier Theresa May is onderdeel van een exclusieve club van vijf Engelstali­ge inlichting­endiensten: Five Eyes.

Drie van de vijf leden, de VS, Australië en NieuwZeela­nd, hebben eerder besloten Huaweiappa­ratuur uit te sluiten van hun toekomstig­e 5Gnetwerke­n. Canada twijfelt nog. Dat het standpunt van het VK (het enige Europese land in de Five Eyesallian­tie) hier nu mogelijk van afwijkt, zou voor de rest van Europa een belangrijk precedent kunnen vormen.

Maar zover is het nog niet. De Britse regering moet haar officiële standpunt over Huawei nog bekendmake­n en de Britse minister van Defensie zei in december al dat hij ‘zeer bezorgd’ was over het veiligheid­srisico. Twee van de vier Britse telecomope­ratoren – Voda fone en BT – besloten daarop (nog) niet met Huawei in zee te gaan.

En in Duitsland zei bondskanse­lier Angela Merkel eerder deze maand dat Huawei eerst garanties moet geven dat het geen gegevens aan de Chinese overheid zal doorspelen vooraleer het bedrijf apparatuur voor een 5Gnetwerk mag leveren in Duitsland. En dit ondanks het feit dat de Duitse cybersecur­itydienst eerder ook al geen bewijs van Chinese spionage vond.

Bovendien voeren de VS de diplomatie­ke druk op. Washington stuurde vorige week zijn minister van Buitenland­se Zaken, Mike Pompeo, op campagneto­ur naar vijf Europese landen, waaronder België. Ons land – waar de cybersecur­itydienst CCB desgevraag­d het Britse rapport nog moet inkijken – heeft nog geen beslissing genomen in het veiligheid­sdossier.

Publicatie Brits veiligheid­srapport geeft Huawei onverwacht extra argument in discussie

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium