De Standaard

Geen wachttijd meer voor pensioenop­bouw Er mag er in het pensioenre­glement geen sprake meer zijn van leeftijds of anciënnite­itsdrempel­s

-

Werknemers moeten niet langer een jaar in dienst blijven bij dezelfde werkgever om aanvullend­e pensioenre­chten op te bouwen.

Ruim drie miljoen werknemers genieten via hun werkgever aanvullend­e pensioenre­chten, in de vorm van een groepsverz­ekering of deelname in een pensioenfo­nds. Het staat de bedrijven vrij om dit extralegaa­l voordeel aan hun personeels­leden toe te kennen. Maar als het gebeurt, mag er in het pensioenre­glement geen sprake meer zijn van leeftijds of anciënnite­itsdrempel­s.

Hoe zit dat?

Tot eind vorig jaar viel er (in de kleine lettertjes van) van heel wat pensioenre­glementen te lezen dat een werknemer pas pensioenre­serves kon beginnen opbouwen vanaf de leeftijd van 25 jaar. Concreet: een 23jarige werknemer moest tot twee jaar na zijn aanwerving wachten om een aanvullend pensioen op te bouwen.

Dat is verleden tijd, zegt Gerrit Feyaerts, woordvoerd­er van AG Insurance. ‘Sinds 1 januari is hierover nieuwe Belgische wetgeving van kracht, in uitvoering van een Europese richtlijn over de opbouw en overdraagb­aarheid van aanvullend­e pensioenre­chten.’

‘Door die nieuwe regeling begint de aanvullend­e pensioenop­bouw te lopen vanaf de eerste dag van aanwerving, ongeacht de leeftijd van de werknemer.’ Jonge werknemers moeten dus niet langer wachten tot hun 25ste verjaardag om een tweede pensioen op te bouwen.

Daarnaast maakt de nieuwe wet komaf met de bepaling dat werknemers minstens een jaar lang in dienst moeten blijven bij dezelfde werkgever om effectief ‘eigenaar’ te worden van hun al opgebouwde pensioenre­serves.

‘In heel wat pensioenre­glementen stond een jaar anciënnite­it ingeschrev­en als voorwaarde om effectief recht te hebben op de opgebouwde pensioenre­chten sinds de aanwerving’, legt Feyaerts uit. ‘Wie na pakweg tien maanden dienst besliste om weer te vertrekken en van werkgever te veranderen, verloor zijn recht op het tot dan opgebouwde pensioen.’

Bij heel wat betrokkene­n leidde dat tot frustratie­s en ongenoegen. Ze waren zich niet altijd bewust van de impact van hun vertrek op hun aanvullend pensioen.

Ook dat is nu verleden tijd, heet het bij AG Insurance. ‘Ook wie binnen het jaar na aanwerving vrijwillig weer vertrekt bij zijn werkgever, behoudt nu zijn gedurende xmaanden opgebouwde aanvullend­e pensioen.’

De regeling werkt retroactie­f. Wie bijvoorbee­ld op 1 september vorig jaar is beginnen te werken bij werkgever Y, en daar op 1 augustus van dit jaar weer vertrekt, behoudt zijn gedurende elf maanden opgebouwde pensioenre­chten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium