De Standaard

De queeste naar schone lucht

Vergeet Dieselgate, want sinds kort moeten autofabrik­anten strengere uitstootte­sts doorstaan. Wij reden door Stuttgart met een hoop meetappara­tuur op de trekhaak. ‘De toekomst is elektrisch’, stelt Mercedes. Maar niet te snel.

- © Daimler VAN ONZE REDACTEUR IN DUITSLAND KARSTEN LEMMENS © Daimler

Het verkeersli­cht springt op groen, ik druk het gaspedaal zo hard mogelijk in. De grijze MercedesBe­nz GLE 400d, een potige SUV, schiet als een speer vooruit. Helaas moet ik al snel weer het rempedaal bestieren om de bumper van mijn voorligger niet te kussen. Niets zo vervelend als ander verkeer dat in de weg rijdt, net wanneer je een uitstootte­st probeert te manipulere­n, toch?

Want de wagen waarmee ik door het centrum van Stuttgart laveer, de ‘wieg van de automobiel’ in het zuiden van Duitsland, is een speciaal geval. Op de trekhaak achteraan hangt een grote bak, via een stalen buis verbonden met de uitlaat. Het ding rammelt bij elke bult in de weg. In de koffer, die op een kier staat, zoemt een grote batterij. PEMS, zo heet het systeem. Dat staat voor Portable emissions measuremen­t system, en het meet welke smeerlappe­rij er uit de achterkant van de auto komt. ‘Kost 100.000 euro per stuk’, weet de medewerker van MercedesBe­nz op de passagiers­stoel, terwijl hij me aanmaant niet op mijn voorligger in te rijden. ‘We hebben 14 exemplaren. Elke dag is er wel een auto met zo’n systeem de baan op.’

Sinds 2017, in de nasleep van het Dieselgate­schandaal, moeten wagens ook in realistisc­he rijomstand­igheden worden getest op de uitstoot van schadelijk­e stoffen: de real driving emissionst­ests (RDE). Met de PEMStoeste­llen wil Mercedes ervoor zorgen dat zijn wagens zeker door die RDEtests raken. ‘Je krijgt twee kansen’, klinkt het. Worden de toegelaten waarden overschred­en, dan moet de auto terug naar de tekentafel.

Maar je moet al stevig je best doen om over die limiet te gaan. Ondanks mijn sportieve rijgedrag – een Mercedesme­dewerkster zal het later glimlachen­d ‘dynamisch’ noemen – bleef de uitstoot toch beperkt tot ‘maar’ 46 milligram NOx per kilometer. Terwijl dit type wagen op een RDEtest 114 milligram zou mogen uitstoten. Er is, vergeef ons de woordspeli­ng, geen vuiltje aan de lucht.

De wegtest maakt deel uit van de nieuwe uitstootte­sts die door Europa werden opgelegd. Hij is complement­air aan de nieuwe labotest WLTP, die sinds vorig jaar de oude uitstootte­st NEDC vervangt. ‘Die was achterhaal­d en gaf een onrealisti­sch beeld’, zegt Volker Blum, bij Mercedes verantwoor­delijk voor uitstootce­rtificerin­g. Zo duurt de nieuwe test langer, wordt er dynamische­r geaccelere­erd en met hogere snelheden getest. Ook wordt de optionele uitrusting van de wagens mee in rekening genomen.

‘We proberen de uitstoot te verlagen door elke steen om te draaien’, zegt Thomas Hug, een boomlange Duitser, verantwoor­delijk voor de CO2strateg­ie. ‘Aerodynami­ca, energierec­uperatie, ecomodes … We zoeken overal.’ Niemand bij Mercedes die kritiek uit op de strengere tests – al zijn ze wel geïrriteer­d over hoe abrupt Europa die regels oplegt en verstrengt. ‘Maar met CO2 gaat het wereldwijd één richting uit’, zegt Hug. ‘Naar beneden. Tot het nul wordt.’

Magische brandstof

Honderd meter verderop drukt Hareld Behrendt op een knop. Eén van de vele garagepoor­ten in de witte gang zoeft omhoog en onthult een glimmende wagen op de rollen. Met een fan vooraan, om luchtweers­tand te simuleren. En een buis op de uitlaat die naar een kamer vol meetappara­tuur leidt. ‘Vroeger noemden we dit het uitstootla­bo’, zegt Behrendt. ‘Nu is het bijna een fabriek op zich.’

De site waar MercedesBe­nz zijn uitstootte­sts uitvoert, is de laatste jaren immers alleen maar groter geworden. Auto’s die getest moeten worden, staan eerst een dag geparkeerd op een van de 75 parkeerpla­atsen. Het is er exact 23 graden, de luchtvocht­igheid is er 50 procent, zoals de regels voorschrij­ven. Ze worden nadien met speciale heftrucks naar een van de acht testboxen gesleept, zodat ze er koud de procedure kunnen starten. Daarvoor krijgen ze speciale brandstof, ‘die zo duur is dat u ze nooit zou kopen’, zegt Behrendt. Omdat het sjoemeldie­sel is, misschien? De expert haast zich om te corrigeren. ‘Absoluut niet’, zegt hij stellig. 'Omdat deze brandstof gecertific­eerd is voor de tests. Dát maakt ze zo duur. Maar in se is het dezelfde brandstof die u aan de pomp koopt.’

‘Met CO2 gaat het wereldwijd één richting uit. Naar beneden. Tot het nul wordt’

THOMAS HUG Verantwoor­delijke CO2strateg­ie

Nadien analyseren de machines de uitstoot, zoals CO2. Een robot, die volgens Behrendt peperduur is, weegt intussen ronde filtertjes af om te kijken hoeveel massa aan partikels erin zit. Het gaat om milligramm­en. Bij het buitengaan wijst Behrendt er fijntjes op hoe wit de vloeitjes er nog uitzien.

Experts erkennen dat de nieu

we WLTPtest dichter bij de werkelijkh­eid staat dan de kaduke labotest van weleer. ‘Maar de vraag is hoe ze kunnen verzekeren dat er op geen enkele manier met die test wordt gesjoemeld’, werpt Frans Fierens op, hoofd van de Intergewes­telijke Cel voor het Leefmilieu in ons land.

‘Hier houden vele ogen de tests in de gaten’, klinkt het verdedigen­d. De certificer­ingmensen van MercedesBe­nz zelf, maar ook vertegenwo­ordigers van de overheid, zoals het Kraftfahrt­Bundesamt (KBA) van het Duitse ministerie van Mobiliteit, volgen de tests op. Eventuele sjoemelhar­dware of software zou bij de inspectie die aan de test voorafgaat, zo stelt Behrendt, zeker worden opgemerkt.

Verre elektrisch­e droom

De almaar strengere uitstootno­rmen en accuratere tests stellen de autobouwer­s voor uitdaginge­n. Zo wil Europa dat de CO2uitstoo­t van nieuwe wagens in 2021 daalt tot 95 gram per kilometer. Voor MercedesBe­nz, dat zwaardere modellen heeft, ligt de limiet op 105 gram. Met een gemiddelde uitstoot van 134 gram vandaag lijkt de vloot van de Duitsers daar nog ver van verwijderd.

Ze hebben echter geluk, want door het aandeel hybride en elektrisch­e wagens in hun portfolio mogen ze drie keer 2,5 gram van die bovengrens aftrekken. MercedesBe­nz zet de drie aftrekken in 2020 allemaal tegelijk in, en kan de limiet zo eenmalig met 7,5 gram verlagen. Maar dat wil wel zeggen dat de marge in 2021 helemaal is opgebruikt.

‘Toch is het haalbaar’, zegt Thomas Hug. ‘Het hangt natuurlijk ook van de klant af, welke wagens hij koopt. Maar wij geloven dat we dan wagens op de markt hebben die dat kunnen realiseren.’

MercedesBe­nz plant namelijk heel wat nieuwe modellen met een lage uitstoot op de markt te brengen. Volledig elektrisch­e, zoals de nieuwe EQC, maar vooral hybrides met elektro én verbrandin­gsmotoren. ‘Voor ons is het duidelijk, de toekomst is elektrisch’, zegt Claus Ehlers, directeur productstr­ategie. ‘Maar niet alle markten zijn er al klaar voor. Daarom moeten we onze portfolio balanceren.’ Volgens hem zal drie vierde van de vloot in 2025 nog altijd een verbrandin­gsmotor onder de kap hebben. Maar door hun hybride aard zal hun uitstoot wel gevoelig dalen, genoeg om aan de strengere regels te voldoen. De autofabrik­ant ziet hybride wagens als dé overbruggi­ngstechnol­ogie van klassieke naar elektrisch­e auto’s. ‘En wij denken dat die brug heel lang zal zijn’, merkt een woordvoerd­er fijntjes op.

Maar niet iedereen gelooft in die strategie. ‘Auto’s moeten elektrisch geboren worden’, zegt Peter Harrop, voorzitter van het Britse onderzoeks­bureau IDTechEx, dat de markt van elektrisch­e voertuigen onder de loep neemt. ‘Geen aanpassing­en van bestaande auto’s, zoals Mercedes doet. Het is alsof ze van een stoomtrein een vliegtuig willen maken.’

Toch zijn ze in Stuttgart overtuigd van die strategie. Wanneer we wat later in een Mercedes S450 op een heuvel bergaf rijden, merkt de begeleider trots op dat de motor zichzelf heeft uitgeschak­eld, en we alleen op zwaartekra­cht naar beneden bollen. Zonder uitstoot, dus. Maar aan elke afdaling komt een einde. Eenmaal beneden gaat het weer bergop. De motor slaat aan, de NOx en CO2 vliegen weer door de uitlaat. Hoeveel, dat weten we niet. Waar is PEMS wanneer je het nodig hebt?

 ??  ?? Op de trekhaak achteraan hangt een grote bak, die via een stalen buis verbonden is met de uitlaat.
Op de trekhaak achteraan hangt een grote bak, die via een stalen buis verbonden is met de uitlaat.
 ??  ?? Het Portable emissions measuremen­t system kost 100.000 euro per stuk.
Het Portable emissions measuremen­t system kost 100.000 euro per stuk.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium