De Standaard

Negentig procent van de auto’s die in Swindon worden gebouwd, is bestemd voor de rest van de EU

- © ap

De Japanse autobouwer Honda gaat in 2022 zijn fabriek in het Britse Swindon, in het zuiden van Engeland, sluiten. Vorig jaar bouwde hij er nog 160.000 auto’s, van de modellen Civic en CVR. De fabriek staat in voor meer dan tien procent van alle wagens – 1,52 miljoen – die in het VK worden gebouwd.

Het nieuws werd nog niet door Honda zelf bevestigd, maar werd naar buiten gebracht door Justin Tomlinson, een parlements­lid van de Conservati­even uit Swindon. Hij zegt het nieuws bevestigd te hebben gekregen bij de minister van Werk en bij Honda zelf. Door de sluiting staan 3.500 jobs op de tocht. Tomlinson, een brexiteer, haastte zich om te zeggen dat de beslissing niets met de Brexit te maken zou hebben. Volgens hem is ze ‘gebaseerd op wereldwijd­e trends’ en wil Honda ‘zijn Europese productie consolider­en in Japan in 2021’.

Daarmee doelt hij op de dalende popularite­it van dieselwage­ns en de afkoelende Chinese economie, waar de auto verkoop zwaar onder te lijden heeft. Toch is het moeilijk om de Brexit helemaal uit het verhaal weg te denken. Recent sloten de EU en Japan nog een belangrijk handelsakk­oord waardoor alle importtari­even op auto’s wegvielen. Dat maakt het voor Honda mogelijk om de auto’s, bestemd voor Europa, in Japan te bouwen, waar Honda meer fabrieken heeft. Om ze dan naar Eu ropa te verschepen. Negentig procent van de auto’s die in Swindon worden gebouwd, is bestemd voor de rest van de EU, meldt de BBC. Japan heeft verschille­nde keren gewaarschu­wd dat investerin­gen in het VK zouden worden geschrapt indien er geen positieve Brexitdeal komt. De Japanners beschouwen het VK als een toegangspo­ort naar de rest van Europa.

Het is de tweede Japanse klap voor de Britse autoindust­rie in korte tijd. Begin deze maand maakte een andere Japanse gigant, Nissan, bekend af te zien van de plannen om de SUV XTrail in Sunderland te bouwen. Ook toen klonk het dat de Brexit niet de enige factor was in de beslissing, maar dat de onzekerhei­d wel een rol heeft gespeeld.

En de Japanse technologi­ebedrijven Sony en Panasonic besloten wegens de Brexit hun hoofdkanto­ren van het VK naar het Europese vasteland te verhuizen.

Japanse irritatie

Tegelijk lijkt er een haar in de boter te zitten tussen de Britse en Japanse regeringen. De Britten voeren gesprekken met de Japanners om zo snel mogelijk een eigen handelsakk­oord rond te hebben, mocht het VK op 29 mei hard uit de EU vallen. Het kan dan immers geen aanspraak meer maken op het nieuwe EuropeesJa­panse handelsakk­oord.

Een brief van buitenland­minister Jeremy Hunt en handelsmin­ister Liam Fox zou volgens de Financial Times veel kwaad bloed hebben gezet bij de Japanners. De Britten zouden Japan erin aanmanen om haast te maken, wat bij de ontvangers erg slecht zou zijn aangekomen. De Japanners zouden bovendien al langer geïrriteer­d zijn door de Britten, die vaak onvoorbere­id op de handelsges­prekken zouden verschijne­n. Volgens de FT hadden de Japanners zich na de brief ei zo na helemaal uit de onderhande­lingen teruggetro­kken. Vorig jaar bouwde Honda in Swindon nog

 ??  ?? 160.000 auto’s.
160.000 auto’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium