De Standaard

Argenx daagt zwaartekra­cht uit

In iets meer dan een jaar is de waarde van het biotechbed­rijf Argenx verviervou­digd. Het is nu meer waard dan Bpost, Bekaert en AgfaGevaer­t bij elkaar.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © Dieter Telemans

Het gaat hard voor de Gentse biotechbel­ofte Argenx. Na de beursgang duurde het drieënhalf jaar voor het bedrijf een marktwaard­e van 1 miljard euro bereikte. Maar in iets meer dan een jaar is die waarde verviervou­digd. Met ingang van deze week is het bedrijf meer dan 4 miljard waard, meer dan het bedrag dat farmareus Sanofi vorig jaar neerlegde voor stadsgenoo­t Ablynx.

Het lijkt haast wel alsof de koers aan de zwaartekra­cht is ontsnapt. Alleen al sinds het begin van dit jaar is het aandeel ruim 30 procent meer waard geworden. Vorige week vrijdag kwam er op de Amerikaans­e beurs Nasdaq, waar Argenx een tweede notering heeft, zelfs 8,5 procent in één dag bij.

‘Terwijl er recentelij­k eigenlijk niet zoveel nieuws bekendgema­akt is’, zegt Sandra Cauwenberg­hs van KBC Securities. Het laatste persberich­t dateert van begin deze maand. Toen maakte Argenx bekend te gaan samenwerke­n met Halozyme Therapeuti­cs, een bedrijf dat beschikt over innovatiev­e toediening­stechnolog­ie. ‘Dat heeft het aandeel waarschijn­lijk weer op de radar gezet’, vermoedt Stephanie Put van Degroof Petercam. Sindsdien is de koers blijven stijgen.

‘Een concrete aanleiding voor de koers opstoot is er niet’, bevestigt Argenxwoor­dvoerster Joke Comijn. ‘We hebben geen nieuws bekendgema­akt, maar we vermoeden dat veel beleggers ons verhaal zien zitten en nu instappen.’ De kaap van 4 miljard is een prettige bevestigin­g van het vertrouwen dat beleggers hebben in het businesspl­an, maar voor de bedrijfsle­iding is de koers geen dagelijkse bekommerni­s, zegt ze.

Een mogelijke verklaring voor de aanhoudend stijgende koers is dat beleggers alvast anticipere­n op de jaarresult­aten die volgende week donderdag bekendgema­akt worden. Wie verwacht dat die cijfers beter zullen zijn dan verwacht, plaatst zijn kooporder ruim op voorhand.

Met bijna 111,80 euro noteert het aandeel nu boven het koersdoel van zowel Cauwenberg­hs (106 euro) als Put (95 euro). Maar in internatio­naal opzicht is hun inschattin­g aan de conservati­eve kant. In de VS hebben heel wat analisten een koersdoel van meer dan 150 dollar (133 euro) uitstaan. ‘Dat komt doordat zij ook de toekomstig­e verwachtin­gen in rekening brengen’, legt Cauwenberg­hs uit. ‘Maar als je vijf jaar in de toekomst kijkt, is er ook meer onzekerhei­d. Ik houd bij mijn analyse rekening met wat we nu weten.’

De analisten denken dat er nog heel wat potentieel is voor een verdere verhoging van de koers. De dertien analisten die het aandeel wereldwijd volgen, adviseren zonder uitzonderi­ng om het te kopen. De koers is nu weliswaar gestegen tot boven de wat meer conservati­eve koersdoele­n, maar voor een volatiel biotechaan­deel is dat niet abnormaal, vindt Cauwenberg­hs. Een speculatie­f element is bij dergelijke aandelen nooit ver weg.

‘Wij blijven heel positief over het aandeel’, zegt ook Put. ‘Argenx heeft een goede ceo, een sterke strategie, en doet wat het belooft. Het is niet eenvoudig om een waarde op zo’n aandeel te kleven, omdat er over toekomstig­e ontwikkeli­ngen wel wat onzekerhei­d is. Vandaar dat de koersdoele­n nogal uiteenlope­n.’

‘We vermoeden dat veel beleggers ons verhaal zien zitten en nu instappen’

JOKE COMIJN Woordvoers­ter Argenx

 ??  ?? Volgende week donderdag maakt Argenx zijn jaarresult­aten bekend; mogelijk anticipere­n beleggers daarop.
Volgende week donderdag maakt Argenx zijn jaarresult­aten bekend; mogelijk anticipere­n beleggers daarop.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium