De Standaard

‘Affligem en Op-Ale moeten ze in Opwijk blijven brouwen’

Het nieuwe gemeentebe­stuur van Opwijk (Open VLD en NVA) vindt dat de toename van het aantal inwoners moet stoppen.

- ERIK GYSELINCK © ego

Het vorige gemeentebe­stuur van Opwijk investeerd­e onder meer in de nieuwe school De Boot, een moderne feestzaal, het bedrijvent­errein De Vlaamse Staak én in een centrumpar­king die in april opent.

‘Dat gebeurde zonder de belastinge­n te verhogen of de schuldgraa­d te doen toenemen’, zegt burgemeest­er Albert Beerens (Open VLD). ‘De volgende zes jaar zetten we dat beleid voort, maar zo veel geld investeren als de afgelopen jaren, zal niet meer lukken.’

Beerens, die over twee jaar de burgemeest­erssjerp doorgeeft aan NVA’er Inez De Coninck, wil voortaan transparan­ter zijn en inwoners meer inspraak geven bij grote projecten, zo staat in de beleidsnot­a voor de komende zes jaar.

Het nieuwe bestuur wil de gemeente leefbaar houden voor haar bewoners en de toegenomen bevolkings­dichtheid een halt toeroepen.

Opwijk telt 729 inwoners per vierkante kilometer. ‘Buurgemeen­te Asse komt aan 659 inwoners, Merchtem aan 438 en Londerzeel aan 507 inwoners per vierkante kilometer’, zegt eerste schepen De Coninck.

Om niet nog meer inwoners te concentrer­en op een steeds kleiner wordende oppervlakt­e, wil het bestuur geen woonuitbre­idingsgebi­eden meer aansnijden, tenzij er een grote woonbehoef­te zou ontstaan.

‘We zullen een aantal ruimtelijk­e uitvoering­splannen herbekijke­n’, zegt de NVAschepen, die verwijst naar lompenfabr­iek Vanbreuze, die is afgebroken om er woningen te bouwen, en naar de brouwerijs­ite in Opwijkcent­rum, die woongebied werd.

‘We willen de bestemming van die zone weer wijzigen zodat de brouwerij er kan blijven’, zegt De Coninck. ‘We streven ernaar dat Affligem en OpAle blijvend in Opwijk gebrouwen worden.’

‘De vele woonprojec­ten en de toenemende bevolkings­dichtheid bedreigen de leefbaarhe­id’

INEZ DE CONINCK Eerste schepen

‘We zullen een aantal ruimtelijk­e uitvoering­splannen herbekijke­n’

INEZ DE CONINCK Eerste schepen

 ??  ?? De gemeente leefbaar houden, is een van de belangrijk­ste doelen van het nieuwe bestuur.
De gemeente leefbaar houden, is een van de belangrijk­ste doelen van het nieuwe bestuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium