De Standaard

‘Overlast’ moet duidelijk bepaald worden

-

Het nieuwe gemeentebe­stuur van Opwijk kondigt een kordate en integrale aanpak van ‘onveilighe­id’ aan.

‘We zetten in op een duidelijk politiereg­lement, waarin overlast duidelijk bepaald moet worden’, zegt het college in een intentieve­rklaring.

‘Waar nodig zullen we GASboetes uitschrijv­en om overlast terug te dringen. We denken er ook aan om de GASsanctie­s toe te passen vanaf veertien in plaats vanaf zestien jaar.’ De functie van wijkagent zal worden opgewaarde­erd. Hij moet een vertrouwen­sfiguur zijn. In de strijd tegen extremisme en radicalise­ring zal een lokale integrale veiligheid­scel worden opgericht.

De cel moet het platform worden voor uitwisseli­ng van informatie tussen sociale diensten, gemeente en politie.

Het college hanteert een nultoleran­tie tegenover drugs. Het wil meer ‘blauw op straat’ via samenwerki­ng met naburige poli tiezones.

‘Onze afvalcijfe­rs zijn niet goed’, zegt schepen Inez De Coninck. ‘We halen te veel restafval op per inwoner. Momenteel is dat 142 kilogram restafval per inwoner per jaar.’ ‘Vergeleken met andere gemeenten halen we dan weer zeer weinig gftafval op.’

‘Het gft verdwijnt in de restafvalz­ak. ‘We denken er dan ook aan om het gft wekelijks op te halen in plaats van om de veertien dagen.’

De gemeenteli­jke sporthal en de feestzaal ‘Kersenpit’ zullen van openbare wifi voorzien worden. Daartoe zal vijftiendu­izend euro aan Europese subsidies aangewend worden.

Er zal een sportinves­teringspla­n worden opgemaakt voor een nieuwe sporthal en een nieuwe atletiekpi­ste.

Schepen Johan Deleu (NVA) benadrukt dat dit niet volledig zal kunnen uitgewerkt worden tijdens deze bestuurspe­riode.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium