De Standaard

Burgerbewe­ging Pro start met afdeling in Halle en Lennik

- INGRID DEPRAETERE

De burgerbewe­ging Pro begint met een afdeling in Halle en in Lennik. In Halle vormt Burgers voor Burgers zich om tot Pro Halle met Jo Lories als boegbeeld.

Pro is een koepel van lokale burgerbewe­gingen. Hun grote raakpunt is dat ze de burgers het woord willen geven en burgerpart­icipatie het allerhoogs­t op de agenda plaatsen.

‘Ik was zelf jarenlang actief bij CD&V in Merchtem’, zegt Joris Verspecht, oprichter van de Probewegin­g. ‘Toen ik merkte dat de beleidsmak­ers de feeling verloren met wat er in het dorp echt leefde bij de mensen, ben ik uit de partij gestapt.’

‘Ik heb toen Pro Merchtem opgericht. Mijn streefdoel is een nieuwe bestuurscu­ltuur waarbij initiatiev­en groeien van onderuit’, zegt Verspecht.

‘Met de burgerbewe­ging Pro gaan wij voor inspraak van burgers en we zetten ons af tegen de particrati­e die we niet democratis­ch vinden. We willen een positief politiek alternatie­f zijn.’

Na Pro Merchtem werd ook Pro Meise opgericht, die beiden mooie resultaten haalden bij de jongste gemeentera­adsverkiez­ingen. Daar komen nu met Pro Halle en Pro Lennik nog twee afdelingen bij.

Heel gelijklope­nd

‘Sinds 2012 ben ik politiek actief in Halle’, zegt Jo Lories. ‘Eerst onder de NVA, maar in 2017 werd ik onafhankel­ijk raadslid. Ik had geen moeite met NVA Halle, maar wel met de partijlijn die van boven werd opgelegd. Dat heeft vorig jaar geleid tot de oprichting van Burgers voor Burgers.’

‘We namen deel aan de verkiezing­en in oktober, maar we haalden geen zitje in de Halse gemeentera­ad. Ondertusse­n heb ik de Probewegin­g leren kennen en stelde ik vast dat BVB en Pro heel erg gelijklope­nd waren. Zo hebben we beslist om Burgers voor Burgers om te vormen tot Pro Halle’, zegt Lories.

‘Wij willen van de burgers horen wat hen bezighoudt. De komende maanden gaan we daarom de boer op om in wijken te gaan luisteren. Op basis van die bevraginge­n zullen we onze standpunte­n bepalen.

In Lennik stampt politieke leek Pieter Vranken Pro Lennik uit de grond. ‘Ik volg de lokale politiek van heel dichtbij, maar omdat er zo sterk in partijhokj­es wordt gedacht, heb ik tot nu toe niet zelf de stap naar de politiek gedaan’, zegt Vranken.

‘Het wordt tijd dat de kloof tussen politiek en burger wordt weggewerkt door naar de burger te luisteren.’

Of Pro zich ook op de nationale politiek wil gooien naar aanleiding van de verkiezing­en in mei, maakt de beweging volgende week bekend.

‘De kloof tussen politiek en burgers is groot. Het wordt tijd dat burgers mee de richting aangeven’

JO LORIES Pro Halle

Verdacht wit poeder voor het gemeentehu­is blijkt bloem

Het verdachte witte poeder dat gisterenmi­ddag werd aangetroff­en op de publieke brievenbus voor het gemeentehu­is van Herent is bloem.

‘Er is geen reden tot ongerusthe­id meer’, zegt het gemeentebe­stuur van Herent, dat de ingestelde perimeter rond het gemeentehu­is inmiddels opgeheven heeft.

Het goedje werd iets na de middag ontdekt. De lokale politie HerKo (HerentKort­enberg) en de Leuvense brandweer sloten de omgeving onmiddelli­jk af.

Voor het verkeer in de Spoorwegst­raat werd een omleiding geregeld.

Ook de civiele beschermin­g en de ontmijning­sdienst Dovo kwamen ter plaatse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium