De Standaard

ZWART-WITDENKEN IS NIET DE BESTE METHODE

-

Er kwam zoals verwacht reactie op ons onderzoek over de doeltreffe­ndheid en de kosteneffe­ctiviteit van osteopathi­e (DS 13 februari). De kritiek kwam uit de hoek van de evidence based medicine (EBM), een beweging die meer dan twintig jaar geleden – overigens terecht – ontstond om geneeskund­e niet meer op basis van anekdotisc­he ervaring, traditie of voor keur te beoefenen, maar vooral op basis van bewijzen over hoe werkzaam een be handeling is (DS 15 februari).

Onze conclusies in het domein van lage rugpijn en nekpijn kwamen tot stand nadat we een overzicht hadden gemaakt van bestaande Europese en Amerikaans­e studies (Amerikanen hebben een andere benadering van osteopathi­e). Uit de Eu ropese studies bleek dat osteopathi­sche behandelin­gen gemiddeld doeltreffe­nd zijn, waarop we berekenden dat de terug betaling ervan door de ziekteverz­ekering een goede investerin­g zou zijn.

De kern van de zaak: goede wetenschap kun je volgens de EBM’ers alleen bedrijven aan de hand van studies waar bij je een grote groep proefperso­nen bij toeval indeelt in twee groepen, een ‘inter ventiegroe­p’ en een ‘controlegr­oep’, zon der dat ze daarbij weten in welke groep ze zitten (een zogenaamde blinde studie). De controlegr­oep moet dan het liefst behandeld worden met een placebo of met een fake behandelin­g. Een voorbeeld: wanneer je wilt nagaan of een kijkopera tie bij knieproble­men doeltreffe­nd is, dan verdoof je ook de personen in de controle groep en bezorg je ze zelfs een litteken alsof ze behandeld zijn. Vaak betrekken zulke studies alleen patiënten die niet te veel andere problemen hebben dan wat onderzocht wordt, met de bedoeling een zo zuiver mogelijk effect na te gaan, wars van storende factoren. Kortom, het gaat om een nogal artificiël­e situatie.

In ons overzicht naar bestaande be wijskracht van osteopathi­sche behande lingen hebben wij ook gekeken naar stu dies waarvan de interventi­egroep wel wist dat ze osteopathi­e kreeg. Volgens de EBMadepten is dat onaanvaard­baar, ter wijl mensen in de praktijk toch ook weten dat ze naar de osteopaat gaan?

Stilaan wordt het duidelijk dat er in de EBM verschille­nde strekkinge­n bestaan: fundi’s en realo’s. De fundi’s blijven vast houden aan blinde studies en het ‘litte ken op de knie’, terwijl de realo’s nuance ren en openstaan voor andere methoden. De fundi’s denken te veel in termen van zwart of wit, terwijl de realo’s reflectere­n.

Ook mijn medewerker­s en ik mogen niet in zwartwitte­rmen denken. We mogen de doeltreffe­ndheid van osteopathi­sche behandelin­gen niet definitief als bewezen beschouwen. In ons inter view met de pers gaven we expliciet aan dat de meeste studies die we in ons overzicht betrokken van te korte duur zijn, en dat verdere opvolging nodig is. We hebben dan ook meteen besloten om in zee te gaan met een ziekenfond­s om na te gaan of de kwaliteit van osteopathi­sche behandelin­g in ons land even goed is als wat de studies uit ons overzicht suggereren.

Goede wetenschap bedrijven is niet denken in zwartwitte­rmen. Het is een herhaald proces van proeven, tasten, observeren, suggereren, verwonderd zijn, communicer­en, luisteren, verder nagaan en bijsturen.

 ??  ?? LIEVEN ANNEMANS Hoogleraar gezondheid­seconomie (UGent).
LIEVEN ANNEMANS Hoogleraar gezondheid­seconomie (UGent).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium