De Standaard

vindt het tragisch dat Alain Finkielkra­ut slachtoffe­r werd van antisemiti­sme door gele hesjes. De filosoof verdedigde hun beweging net. Wat gele hesjes kwetsbaar maakt

LUDO ABICHT

-

De Franse filosoof Alain Finkielkra­ut gaf op 29 november 2018 een televisiei­nterview over de gele hesjes. Hij vergeleek de houding van president Emmanuel Macron met de uitspraak van koningin MarieAntoi­nette, die in 1789 vond dat mensen die klaagden dat ze geen brood hadden, ‘dan maar brioches moesten eten’. Volgens hem verwees Macron de betogers naar de ‘brioches’ van een toekomstig­e ecologisch duurzame samenlevin­g, zonder te begrijpen dat die mensen nu meteen wilden gehoord en geholpen worden.

Finkielkra­ut had het over de gele hesjes als onverwacht­e, maar sociaal en moreel volkomen legitieme vertegenwo­ordigers van een aanzienlij­k segment van de Franse bevolking. Een deel dat zich zowel economisch als cultureel benadeeld voelde door de politiek in het algemeen, maar ook door de culturele elites, en dat de reële en gedeelteli­jk gepercipie­erde achterstel­ling kotsbeu was.

Hij zei niet dat hij geloofde dat de betogers legitiem in naam van ‘het volk’ spraken, omdat die uitdrukkin­g sinds de Franse Revolutie door Jean en klein Pierke gebruikt wordt: van de rechters die een veroordeel­de naar de guillotine stuurden tot om het even wie op straat kwam, van uiterst links tot uiterst rechts. Volgens Finkielkra­ut is de huidige Franse bevolking pluriel (‘divers’ of ‘superdiver­s’). Maar volgens de gele hesjes zijn sommige bevolkings­groepen iets meer pluriel dan anderen, en dat steekt.

Ze voelen zich niet meer thuis in traditione­le organisati­es als de vakbonden en partijen en staan afkerig tegenover mensen die in hun naam het woord voeren of, godbetert, hen willen ‘leiden’. Juist daarom zijn ze bijzonder kwetsbaar voor allerlei vormen van infiltrati­e door individuen en groepen met een andere, minder onschuldig­e agenda.

Het is dan ook tragisch voor alle betrokkene­n dat uitgereken­d Finkielkra­ut, die de beweging van de gele hesjes met goede en redelijke argumenten verdedigde, het slachtoffe­r geworden is van antisemiti­sche belediging­en (DS 18 februari). Bij de bende jodenhater­s zaten mensen met en zonder geel hesje, maar ze maakten allen deel uit van een van de vele betogingen. Eind november had Finkielkra­ut er nog voor gewaarschu­wd dat de tegenstand­ers van de beweging het niet moeilijk zouden hebben een verrotting­sproces op gang te brengen dat de publieke opinie, meteen gevolgd door een opgeluchte overheid, stilaan tégen deze contestati­e zou doen keren.

Ik noem het tragisch, omdat Finkielkra­ut deze wending niet gewild heeft, maar de gele hesjes evenmin. Dat blijkt onder meer uit de manier waarop andere betogers mét gele hesjes hem meteen te hulp geschoten zijn. Ook dát moeten we vermelden.

Clichés over joden

Ik noem het ook tragisch omdat het zoals zo vaak ging over antisemiti­sme van het primitiefs­te soort. De herriescho­ppers, die hoogstwaar­schijnlijk niet wisten wat Finkielkra­ut echt over de beweging gezegd en geschreven had, wisten wel dat de man een jood was, en dat volstond. Hannah Arendt schreef dat dit soort antisemiti­sme bijna altijd terugvalt op het dubbele cliché van de jood als bankier of intellectu­eel. De kapitalist die het arme volk uitbuit of de intel

lectueel die nooit moet werken voor de kost, maar de eindjes wel aan elkaar kan knopen, die zijn handen niet vuil maakt en daarom neerkijkt op hen die dergelijke privileges niet genieten.

Die clichés zijn achterhaal­d, maar toch hebben ze de reële situatie van de meerderhei­d van de Franse joden altijd al verdraaid. In crisistijd­en – en de heisa rond de gele hesjes duidt onmiskenba­ar op een economisch­e en politieke crisis – zijn zichtbare minderhede­n bijna altijd de slachtoffe­rs van de opgekropte ge

voelens van haat en wrok. Iemand op straat aanvallen omdat hij jood is, is zoveel makkelijke­r dan een referendum afdwingen, wetten wijzigen of Macron uit het Elysée verjagen.

Als we niet opletten en ons door de verleiding van een veralgemen­ing laten meesleuren, is het gevaar groot dat een beweging die begonnen was als een schreeuw om meer sociale rechten, gereduceer­d wordt tot een vulgaire en afkeurensw­aardige antisemiti­sche rel. Daarmee bewijzen we zowel de gele hesjes als de Franse joden de slechtst mogelijke dienst.

Iemand op straat aanvallen omdat hij jood is, is makkelijke­r dan Macron uit het Elysée verjagen

 ?? © Raphael Lafargue ?? Een betoger doet een ‘quenelle’, een variant op de Hitlergroe­t.
© Raphael Lafargue Een betoger doet een ‘quenelle’, een variant op de Hitlergroe­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium