De Standaard

Veiligheid is niet links of rechts

JESSIKA SOORS ziet geen heil in het voorstel om de nationalit­eit van Syriëstrij­ders af te nemen of om hen in Irak te laten berechten. Dat zijn louter schijnoplo­ssingen.

- © afp

Wat moet er met de Europese Syriëstrij­ders gebeuren? Tot voor kort konden België en andere Europese landen nog een afwachtend­e houding aannemen. Ondertusse­n is IS bijna helemaal verslagen en wordt het einde van de internatio­nale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten voorbereid. Dat het uitgereken­d een tweet van Donald Trump zou zijn die dit debat weer op de Belgische politieke agenda zette, had waarschijn­lijk niemand zien aankomen (DS 18 februari). Hij roept WestEurope­se landen op om hun Syriëstrij­ders te repatriëre­n en om ze in het eigen land te berechten. De vraag waarover België zich sindsdien buigt, is of en hoe het zijn Syriëstrij­ders zal laten terugkeren.

Jammer genoeg verbaast het niemand nog dat politici als Theo Francken en Bart De Wever (beiden NVA) deze gelegenhei­d meteen aangrepen om te polarisere­n. Dat we de Belgische nationalit­eit van Syriëstrij­ders kunnen afnemen, zodat het onze verantwoor­delijkheid niet meer is, kenmerkt de kortzichti­gheid waarmee Francken redeneert. Of iemand een bedreiging is, wordt heus niet bepaald door diens nationalit­eit. Was het maar zo eenvoudig dat terroriste­n alleen aanslagen plegen in het land waarvan ze burger zijn. Iemands nationalit­eit afnemen is met andere woorden slechts een populistis­che schijnoplo­ssing voor een probleem dat veel complexer is.

De bewering dat het beter zou zijn mochten de ISstrijder­s ginder sneuvelen, is een historicus als Bart De Wever onwaardig. Democratie is nog altijd geen relatief gegeven. Zelfs in debatten over de behandelin­g van haar zwaarste te genstander­s, kan democratie alleen zegevieren als ze onze leidraad blijft.

Geen twee veroordeli­ngen

Wat moet dan wel de prioriteit zijn? Veiligheid. Daarbij is het essentieel om Syriëstrij­ders te berechten voor de misdaden die ze begaan hebben. In de praktijk is het zo dat de meeste Belgische Syriëstrij­ders al bij verstek veroordeel­d zijn door Belgische rechtbanke­n. De suggestie om een soort tribunaal op te richten in Irak, is opnieuw een schijnoplo­ssing, want niemand kan twee keer voor hetzelfde feit veroordeel­d worden. Voor wie al eens graag met Latijn goochelt: ne bis in idem duidt dit rechtsbegi­nsel aan.

Bovendien is het niet erg logisch dat een land als Irak, dat zelf nog niet bekomen is van vier decennia oorlog, verantwoor­delijk zou worden gesteld voor de berechting en detentie van Europese Syriëstrij­ders. Een groot deel van de gruweldade­n door IS vond ove

Was het maar zo eenvoudig dat terroriste­n alleen aanslagen plegen in het land waarvan ze burger zijn

rigens in Syrië plaats, dus berechting in Irak betekent niet per definitie dat strijders veroordeel­d worden in het land dat leed onder hun misdaden. Je zou je ook moeten afvragen of het veilig is om Europese Syriëstrij­ders hun straf in Irak te laten uitzitten. Het is tenslotte ook in dat onstabiele gevangenis­regime dat IS deels zijn ontstaan kent.

Wat België zich al helemaal niet kan permittere­n, is om zijn Syriëstrij­ders van de radar te laten verdwijnen. Dat hebben we op de hardst mogelijke manier moeten ondervinde­n: drie van de daders van de aanslagen in Zaventem en Brussel waren Syriëstrij­ders die clandestie­n ons land waren binnengera­akt. Internatio­nale samenwerki­ng, in de eerste plaats met Europese landen die voor soortgelij­ke uitdaginge­n staan, is cruciaal. De vraag is niet hoe we electoraal kunnen scoren door ons makkelijk van deze kwestie te ontdoen, maar hoe we op de best mogelijke manier de veiligheid van ons land en bij uitbreidin­g van andere landen kunnen garanderen. Dat debat kan alleen rationeel worden gevoerd. Om antwoorden te formuleren, moeten we ons laten bijstaan door de experts uit onze veiligheid­sdiensten. Alleen op basis van onderbouwd advies en bij permanent toezicht door onze veiligheid­sdiensten kan er van een begeleide terugkeer sprake zijn.

Alles in perspectie­f

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat er zich in totaal vier Belgische Syriëstrij­ders in de Koerdische detentiece­ntra bevinden. Plots schiet politiek België daarover in een kramp en blijkt ons land bereid te zijn om met de Koerden te onderhande­len over een tribunaal in Irak. Ondertusse­n wordt er in ons land al ruim twee jaar gesproken over de terugkeer van de Belgische kinderen die vastzitten in Koerdische kampen. Organisati­es als het Rode Kruis en Child Focus hebben al 28 Belgische kinderen jonger dan tien jaar gelokalise­erd in deze kampen. Hoewel de regering al lang vooropgest­eld heeft om die kinderen terug te halen, loopt elke poging nu vast omdat er niet onderhande­ld kan worden met, jawel, de Koerden.

Kortom: tijd om alles in perspectie­f te plaatsen. België moet zijn beleid rond de terugkeer van de kinderen eindelijk beginnen toe te passen. En in veiligheid­skwesties moeten we de politieke polariseri­ng overstijge­n. Veiligheid is niet links of rechts, maar moet een absolute prioriteit tout court zijn. Dat kunnen we bereiken door uit te gaan van een nationaal en internatio­naal veiligheid­sbeleid waarin de diensten samenwerke­n en waarin alle betrokken landen hun verantwoor­delijkhede­n opnemen. Alleen zo’n systeem zal de veiligheid van alle burgers ten goede komen.

 ??  ?? Een militaire Irakese organisati­e vervoert enkele gevangenen, vermoedeli­jk ISstrijder­s.
Een militaire Irakese organisati­e vervoert enkele gevangenen, vermoedeli­jk ISstrijder­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium