De Standaard

Dans met Hanne, speel het harder dan Thomas

Hoe Hanne Decoutere het ervan afbrengt, is bijzaak, licht WANNES PEREMANS toe. Hanne danst is vooral een originele manier om de kijker iets over ballet te leren.

-

Joris Blanckaert schrijft in een opiniebijd­rage dat een televisiep­rogramma als Hanne danst het artistieke streven naar onbereikba­re schoonheid niet kan vatten (DS 18 februari). Of dat klopt, weet ik niet. Het was zeker ook niet de bedoeling. Hanne danst en Thomas speelt het hard hebben we gemaakt om televisiek­ijkers een originele inkijk te geven in de wereld van de klassieke muziek en van ballet.

Thomas Vanderveke­n en ikzelf hebben jarenlang gezocht naar een goeie manier om op televisie iets te vertellen over klassieke muziek. Waarom? Omdat we er allebei van houden en omdat we tvprogramm­a’s maken, het liefst over relevante en interessan­te onderwerpe­n, zo mogelijk op een originele manier.

In Thomas speelt het hard zien we de televisief­iguur Thomas Vanderveke­n een jaar lang studeren op een pianoconce­rto, in Hanne danst zien we journaalan­ker Hanne Decoutere trainen op een passage uit Romeo en Julia. Op die manier worden ze ondergedom­peld in de wereld van de klassieke muziek en van het ballet. Die ervaring – die echt is – delen ze met de camera. Zo kunnen de kijkers hun ervaring mee beleven. Zo kun je meeslepend­e en zelfs spannende televisie maken.

Het resultaat lag niet op voorhand vast. Gelukkig heeft Hanne zich in mei geblesseer­d en niet vorige maand

Trucje van de televisie

We hopen dat de kijkers willen weten hoe de reeks afloopt, hoe Thomas en Hanne het ervan afbrengen. Maar eigenlijk is dat bijzaak, want het is maar een trucje van de televisie, een manier om de kijkers aan het programma te binden.

Het gaat om wat je in Thomas speelt het hard en Hanne danst te zien krijgt en te weten komt over klassieke muziek en ballet. Het programma gaat dieper in op (grote en kleine) vragen over beide kunstvorme­n. Wat is een pianoconce­rto? Wie is Edvard Grieg? Waar komen pointes vandaan? Wie is Wim Vanlessen? Hoeveel kost een goeie vleugelpia­no? Wat doet een choreograa­f precies? Hoe zwaar is dansen? Hoe belangrijk is talent? Wat maakt van iemand een goeie muzikant of danser? Hoe kom je over op een podium? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

In beide reeksen wemelt het ook van de belangrijk­e en invloedrij­ke persoonlij­kheden binnen de klassieke muziek en het ballet: JeanChrist­ophe Maillot (en nee, dat flauwe mopje over zijn naam hebben we niet gemaakt), Leif Ove Andsnes, Sidi Larbi Cherkaoui, Khatia Buniatishv­ili, Bernice Coppieters, Lars Vogt, Nancy Osbaldesto­n, Vladimir Ashkenazy, Gabor Kapin, Boris Giltburg, Aki Saito, Lang Lang, Geneviève Van Quaquebeke … Stuk voor stuk internatio­nale namen die door Thomas en Hanne uitgebreid worden geïntervie­wd over hun vakgebied, over schoonheid en hoe die te bereiken. Stuk voor stuk artiesten die de moedige keuze om voluit voor de kunst te

gaan, wél hebben gemaakt.

Dat Hanne en Thomas die keuze voor een leven in de kunst niet hebben gemaakt, is toch niet relevant? En het is toch net heel mooi dat ze hun mediacarri­ères inzetten om dans en muziek onder de aandacht te brengen? Ze zijn allebei de gedroomde en erg geloofwaar­dige ambassadeu­rs voor ballet en klassieke muziek.

‘Het resultaat ligt op voorhand vast’, schreef Blanckaert. Dat klopt niet. Dat er op het einde een optreden zou zijn, dat was het opzet. Maar of Thomas het hele concerto (vooral het derde deel) in de vingers zou krijgen, was tot een paar weken voor de slotavond helemaal niet zeker. En in het geval van Hanne was het tot een paar maanden voor haar optreden erg onduidelij­k of choreograa­f JeanChrist­ophe Maillot haar de toestemmin­g zou geven om (een stuk uit) zijn Romeo en Julia te dansen. Dat kon

echt nog alle kanten uit. En gelukkig heeft Hanne zich in mei 2018 geblesseer­d en niet vorige maand. Stond allemaal niet in het scenario.

Tot slot nog dit: wat Thomas en Hanne hebben gedaan, was absoluut wél een queeste. Voor dag en dauw opstaan om een paar uur piano te studeren voor je aan je echte dagtaak moet beginnen, trainen in de balletzaal tot je meniscus scheurt en je onder het mes moet … De twee mensen die met voorsprong het hardst hebben gewerkt aan Hanne danst en aan Thomas speelt het

hard, zijn Thomas Vanderveke­n en Hanne Decoutere zélf. En meestal was er geen camera in de buurt.

 ?? Bedenker en eindredact­eur van ‘Thomas speelt het hard’ en ‘Hanne danst’. ??
Bedenker en eindredact­eur van ‘Thomas speelt het hard’ en ‘Hanne danst’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium