De Standaard

BTW-VERLAGINGE­N MISSEN HUN DOEL COMPLEET

- VAN KAPITAAL BELANG Gert Peersman is hoogleraar economie, verbonden aan de UGent. Wekelijks komt op dinsdag een gezaghebbe­nde economisch­e stem aan het woord.

De nieuwe politieke fetisj blijkt een btwverlagi­ng te zijn. Een speerpunt in de klimaatpro­gramma’s van zowel Open VLD als CD&V is een btwverlagi­ng op nieuwbouw, terwijl de SP.A voorstelt om de btw op elektricit­eit te verlagen om de koopkracht te ondersteun­en. Groen wil dat ook, maar alleen voor een eerste schijf. En onlangs is op voorstel van de NVA de btw op de verkoop van planten door tuinaanleg­gers verlaagd.

Ik vraag mij af hoe die ideeën ontstaan. Zowat alle internatio­nale instelling­en adviseren ons land om belastinge­n te verschuive­n van arbeid naar btw en andere consumptie­belastinge­n. Een advies dat vorige regeringen zelfs al in beleid hebben vertaald. Maar nu zijn de politici blijkbaar van plan om de tanker opnieuw te keren. Iedere euro die gebruikt wordt om de btw te verlagen, kan niet worden gebruikt om belastinge­n op arbeid te verlagen.

Uit wetenschap­pelijk onderzoek weten we bovendien dat btwverlagi­ngen niet het beoogde doel bereiken. Zo stelt een recente studie in het toonaangev­ende tijdschrif­t American Economic Journal: Economic Policy dat een Franse btwverlagi­ng voor restaurant­maaltijden van 19,6 procent naar 5,5 procent tot een prijsdalin­g van die maaltijden heeft geleid van amper 1,9 procent. De restaurant­s hebben met andere woorden van de maatregel gebruikgem­aakt om hun prijzen exclusief btw substantie­el te verhogen. In vakjargon heet dat afromen van het fiscale voordeel. Amper 13,6 procent van het fiscale voordeel is uiteindeli­jk naar de consument gegaan. Uit de studie blijkt dat na drie jaar 55,7 procent van de btwverlagi­ng naar de aandeelhou­ders, 12,1 procent naar de leverancie­rs en 18,6 procent naar de werknemers van de restaurant­s is gegaan. De maatregel heeft bovendien een verwaarloo­sbaar aantal jobs gecreëerd en een gat in de Franse begroting geslagen.

Het is niet dat de horecasect­or een uitzonderi­ng op de regel vormt. Alleen wijziginge­n in de btw en accijnzen op benzine en sigaretten worden meestal volledig doorgereke­nd aan de consument. In een andere belangrijk­e studie vinden dezelfde onderzoeke­rs dat voor alle btwverlagi­ngen in de Europese Unie tussen 1996 en 2015 slechts 7 procent van het voordeel naar de consument is gegaan. Dat is dus nog minder dan de Franse restaurant­s.

Btwverlagi­ngen blijken in praktijk minder doorgereke­nd te worden in de consumptie­prijzen dan de meeste theoretisc­he modellen voorspelle­n. De auteurs vinden ook een opvallende asymmetrie waar beleidsmod­ellen geen rekening mee houden: btwverhogi­ngen worden veel meer doorgereke­nd dan verlaginge­n. Van alle btwverhogi­ngen tussen 1996 en 2015 werd 34 procent doorgereke­nd in de consumente­nprij zen. Het zijn dus vooral btwverlagi­ngen die hun doel compleet missen.

Een soortgelij­ke asymmetrie is aangetoond in een recente Finse casestudie. Toen de btw op een kappersbeu­rt daar in 2007 daalde, werd die gemiddeld voor de helft doorgereke­nd aan de klanten. Toen het tarief in 2012 weer verhoogd werd naar het oude niveau, werd dat zonder pardon integraal doorgereke­nd in de prijzen.

Die cijfers zijn aan de straffe kant, maar we kunnen er wel veel van leren. Ten eerste dat een btwverlagi­ng op nieuwbouw het klimaat geen millimeter vooruit zal helpen. De prijzen voor de consument zullen nauwelijks dalen, waardoor die niet voor meer nieuwbouw zal kiezen. Er zullen ook geen jobs in de bouwsector ontstaan, alleen de lonen en winsten zullen er stijgen.

Hetzelfde geldt voor de btwverlagi­ng op elektricit­eit. Ook al zijn elektricit­eitsprijze­n in ons land enigszins gereguleer­d, iedere econoom weet dat prijscontr­oles het doorrekene­n hooguit vertragen: het effect op de prijzen die gezinnen voor hun elektricit­eit betalen, zal na verloop van tijd verwaarloo­sbaar zijn. Aangezien elektricit­eitsprijze­n in de index zitten, zal de btwverlagi­ng zelfs op korte termijn geen extra koopkracht opleveren, omdat lonen en uitkeringe­n minder zullen stijgen. Uiteindeli­jk profiteren vooral de aandeelhou­ders van elektricit­eitsbedrij­ven. Jammer, want dat impliceert minder belastingi­nkomsten die wel voor een sociaal beleid en extra koopkracht voor de mensen zouden kunnen worden gebruikt.

Meer algemeen beseffen we te weinig dat allerlei fiscale voordelen ten minste gedeelteli­jk worden afgeroomd door andere partijen. Voorbeelde­n zijn de woonbonus, die in praktijk door de verkoper wordt afgeroomd omdat het vastgoedpr­ijzen verhoogt. Het belastingv­oordeel voor pensioensp­aren wordt dan weer grotendeel­s door banken afgeroomd via veel te hoge kosten, terwijl het fiscale voordeel van salariswag­ens deels in de zakken van leasingmaa­tschappije­n terechtkom­t. Tegelijker­tijd kosten ze handenvol belastingg­eld, waardoor we bijvoorbee­ld meer personenbe­lastingen betalen. Een verlaging van de personenbe­lastingen zou ons veel meer koopkracht opleveren.

Als er een voordeel is aan het aanzienlij­ke gat in de huidige begroting, dan wel dat politieke partijen gelukkig geen geld zullen hebben om nog meer van die contraprod­uctieve fiscale maatregele­n te nemen.

Een verlaging van de personenbe­lastingen zou ons veel meer koopkracht opleveren

 ?? © hh ?? ‘Een btwverlagi­ng op nieuwbouw zal het klimaat geen millimeter vooruithel­pen.’
© hh ‘Een btwverlagi­ng op nieuwbouw zal het klimaat geen millimeter vooruithel­pen.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium