De Standaard

NIEUW ONDERZOEK NAAR FOUTEN BIJ DOOD MAWDA

Comité P gaat na of achtervolg­ing wettelijk verliep

- © belga

Toen de patrouille­s van de politie in Henegouwen op het busje stootten, wisten zij niet dat er een onderzoek liep

Er komt een tweede onderzoek naar de dood van Mawda, het meisje dat stierf door een politiekog­el tijdens een achtervolg­ing. De vraag is of er fouten zijn gemaakt bij het volgen van de bestelwage­n.

Het tweede onderzoek van het Comité P zal zich toespitsen op het gerechteli­jke onderzoek dat ons land samen met de Fransen voerde tegen de bende mensensmok­kelaars die Mawda en haar ouders door ons land voerden. Het was bekend dat de Franse politie de bestelwage­n van de mensensmok­kelaars op de bewuste dag via een baken volgde. De contactper­soon van de Fransen was een federale speurder in Dendermond­e. Als de bestelwage­n de Belgische grens overstak, moest de man in Dendermond­e de zaak opvolgen.

Het Comité P zal onderzoeke­n of dat wel correct is gebeurd en of er geen communicat­iefouten zijn gemaakt. Want toen de patrouille­s van de snelwegpol­itie in Henegouwen op het busje stootten, wisten zij niet dat er een onderzoek liep. Niemand had hen op de hoogte gebracht van het feit dat de Franse politie en de gerechteli­jke politie in Dendermond­e het busje volgden, voor een grootschee­ps onderzoek naar mensensmok­kel.

In een opiniearti­kel in De Juristenkr­ant zegt Kris Daels, docent bijzondere opsporings­methodes aan de politiesch­ool, dat zo’n baken niet volstaat om de bestelwage­n te volgen. Toch niet als er mensen in gevaar zijn, zoals bij mensensmok­kel. In die gevallen moeten de speurders ook een patrouille het terrein opsturen om de bestelwage­n effectief te volgen. ‘Zo staat het in de wet’, zegt Daels.

In de zaakMawda is dat niet gebeurd. Met grote gevolgen. Had men de bestelwage­n wel gevolgd, dan hadden de speurders de agenten van de snelwegpol­itie kunnen verwittige­n, meent Daels. ‘En dan was dat meisje niet gestorven.’

Communicat­ieprobleem

Het onderzoek moet nu uitmaken wat de speurder in Dendermond­e gedaan of nagelaten heeft. In de zaak was ook een magistrate bevoegd. Tegen haar is geen onderzoek bevolen.

Dit is het tweede onderzoek dat het Comité P naar de achtervolg­ing en de schietpart­ij voert. Een eerste onderzoek, waarvan het rapport eind januari in het parlement werd voorgestel­d, formuleerd­e ernstige bezwaren bij het gebruik van een vuurwapen bij een achtervolg­ing. Het rapport sprak zich niet uit over de schuld of onschuld van de agent, maar formuleerd­e tien aanbevelin­gen. Volgens het Comité P was er een communicat­ieprobleem tussen de politieplo­egen. Daardoor wisten de achtervolg­ende agenten niet dat er kinderen in de bestelwage­n zaten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium