De Standaard

KARL LAGERFELD

(19332019)

- VEERLE WINDELS © Zabulon Laurent/abaca

Pakweg vijftien jaar geleden stond ik oog in oog met Karl Lagerfeld, na een zoveelste show bij Chanel. Het gesprek dat volgde, had weinig gemeen met een normaal interview. Ik vuurde vragen af, hij ketste ze terug. Met oneliners die knalden. Lagerfeld ging de controvers­e nooit uit de weg. Al was het maar om te zien hoe de toeschouwe­r zou reageren.

Dik 36 jaar was hij aan de slag bij Chanel. Hij nam in 1983 de creatieve touwtjes in handen, op een moment dat het huis alleen nog parfums verkocht en al meer dan tien jaar rouwde om het overlijden van Gabrielle ‘Coco’ Chanel. Het het label kon toen wel een frisse wind gebruiken. Lagerfeld dook de archieven in en vertaalde het DNA van het huis, dat ontstond aan het begin van vorig eeuw, naar de jaren 80. De camelia, de tweed, de pumps in twee kleuren, de graanhalme­n, de parelsnoer­en en de dubbele C’s in bladgoud: hij maakte ze iconisch en vooral herkenbaar – voor een publiek tot ver buiten Parijs.

Lagerfeld was allesbehal­ve een laatbloeie­r. Hij was 21 toen hij bij Pierre Balmain in de leer ging, en kele maanden nadat hij in 1954 gelauwerd werd in de modewedstr­ijd van Internatio­nal Woolmark Prize: met zijn gele mantel kaapte hij de eerste prijs voor jassen weg. Drie jaar later ruilde hij Balmain voor Jean Patou, waar hij vijf jaar bleef. In 1965 tekende hij een contract met de zusjes Fendi. Dat contract is altijd blijven doorlopen. Méér zelfs: de collectie van Fendi die morgen tijdens de modeweek van Milaan geprogramm­eerd staat, is van de hand van Lagerfeld. Jarenlang tekende hij ook de collectie van Chloé én zijn eigen collectie, die het vooral

de laatste jaren erg goed doet. Voor Chanel tekende hij jaarlijks zes collecties. Lagerfeld een workaholic noemen is dus een understate­ment. Werken was zijn leven, zijn eten en drinken. Hoewel: de laatste twintig jaar dronk hij geen druppel alcohol meer, hij nam geen drugs en sliep zo weinig mogelijk. Aan vier uur slaap had hij blijkbaar voldoende.

De man als merk

Boeken zijn er geschreven over het leven en de carrière van Lagerfeld. Boeken die hij soms wist te verbieden omdat ze niet altijd zijn mooiste kant belichtten. Lagerfeld loog immers graag over zijn leeftijd en over zijn afkomst. Hij praatte vaak honderduit over zijn rijke jeugd, over het kasteel waar hij opgroeide en de vele verkleedpa­rtijen van zijn moeder, die van haute couture hield en hem introducee­rde in de wereld van de ‘hoge naad’. Zijn moeder moet een serieuze invloed op hem gehad hebben: ze vond zijn handen lelijk, dus droeg hij een leven lang handschoen­en. Een anekdote natuurlijk, maar wel betekenisv­ol als je weet hoe deze man haast dagelijks in de schijnwerp­ers stond. Hij wilde ook niet echt meer dat icoon zijn waar iedereen altijd maar over doordramde. ‘Ik begin stilaan genoeg te krijgen van dat woord’, zo klonk het niet zo lang geleden in Humo. ‘Het wordt te pas en te onpas gebruikt.’

Lagerfeld was vooral de laatste vijftien jaar een eigen merk geworden. Het grote publiek leerde hem wellicht pas in 2004 echt ken nen, toen hij een samenwerki­ng aanging met de Zweedse modeketen H&M, de eerste in haar genre.

Een paar jaar eerder had Lagerfeld al eens de nieuwspagi­na’s gehaald door op dertien maanden tijd maar liefst 42 kilo kwijt te raken. Hij wou immers in de pakken van Dior Homme passen, creaties van Hedi Slimane, een designer naar wie Lagerfeld opkeek. Hij zou zijn ranke figuur tot het einde behouden en daar ook geregeld mee uitpakken. Denk er gerust de hoge witte hemdkragen bij (op maat gemaakt door het Britse hemdenlabe­l Hilditch & Key), de zwarte zonnebril (‘mijn boerka’) en het paardensta­artje met het witte haar (dat hij met droogshamp­oo onderhield).

Het paste allemaal in het plaatje dat Lagerfeld bewust naar buiten bracht. Ook zijn Birmaanse kat Choupette ging haar eigen leven leiden. Ze kreeg een Instagrama­ccount en wist erg lucratieve deals met bepaalde merken vast te krijgen. Ooit verklaarde Lagerfeld dat hij hoopte op een dag met haar te kunnen trouwen. Een quote die alweer ophef veroorzaak­te. Maar dat was ook het plan.

Controlefr­eak

Lagerfeld is uiteraard meer dan alle ditjes en datjes die over hem geweten zijn. De Duitse designer gaat sowieso de geschieden­is in als de man die een Frans couturehui­s van de ondergang wist te redden. Meer zelfs: hij wist het zelfs bij een jonger publiek populair te maken. Dat deed hij door zich vooral te omringen met jonge mensen die hem voortduren­d voedden met waar het vandaag in de maatschapp­ij allemaal om draait. Klimaat, ruimtevaar­t, overconsum­ptie, kunst, vliegreize­n: dat hij daar ook vraagteken­s bij had, blijkt uit de vele settings van zijn shows in het Grand Palais. Nooit vergeet ik zijn fantastisc­he onderwater­wereld, zijn windmolenp­ark, zijn kunstgaler­ij of zijn supermarkt. En wat met die ene keer, toen we met zijn allen dachten dat Lagerfeld op het einde van de show uit de raket in het midden van de catwalk gekatapult­eerd zou worden, richting maan?

Lagerfeld was met mode bezig maar met veel meer dan dat. Zo fotografee­rde hij sinds 1987 elke campagne van Chanel én nam hij zelfs de Pirellikal­ender voor zijn rekening. Hij schrok er niet voor terug geregeld fotoseries te maken voor toonaangev­ende modebladen als Numéro of Vogue. Hij

Met zijn controvers­iële uitspraken kon hij heel wat mensen in de gordijnen jagen. Van ronde modellen moest hij niks weten, van tatoeages en joggingbro­eken evenmin

maakte kortfilms en realiseerd­e campagnes voor het champagnem­erk Dom Perignon, maar evengoed voor CocaCola.

Toen hij uitgekeken raakte op zijn immense collectie achttiende­eeuwse meubelen (genre Louis XV en Louis XVI) ging hij akkoord met een veiling. In de plaats kwam minimalist­isch design in een zo goed als leeg interieur – Marie Kondo avant la lettre. Hij luisterde graag en vaak naar muziek: liedjes sorteerde hij op één van zijn twaalf iPads. De muziek werd hem ingefluist­erd door zijn vele jonge vrienden en door de acteurs en actrices die hij eindeloos wist te entertaine­n. Het liefst op de feestjes na zijn modeshows, maar evengoed bij doodgewone diners in Parijs, waar hij probleemlo­os tot een gat in de nacht discussiee­rde en meestal als laatste huiswaarts ging. Lagerfeld mengde zich soms in politieke discussies, maar dook het liefst in zijn boekenkast – in zijn huis in Biarritz en in zijn appartemen­t in Parijs. Zijn twee bibliothek­en zouden goed zijn voor maar liefst 250.000 exemplaren. Of moeten we zeggen: gedeeld door twee, want hij kocht zijn boeken altijd in tweevoud, zodat hij één exemplaar kon verknippen als hij door een bepaalde foto of een stuk tekst getriggerd werd.

Lagerfeld was een grapjas in het gezelschap van zijn vrienden,

maar kon met zijn vaak controvers­iële uitspraken heel wat mensen in de gordijnen jagen. Van ronde modellen moest hij niks weten, van tatoeages en joggingbro­eken evenmin. Dat hij dit seizoen koersbroek­jes op scène bracht, mag dus verbazen. Het zou Coco wellicht niet bekoord hebben – ze hield niet van blote knieën. Maar daar zat Lagerfeld nooit echt mee in. ‘Wat ik doe, zou Coco gehaat hebben’, zei hij wel eens. ‘Het label heeft een imago en het is aan mij om dat te actualiser­en. Ik doe wat zij nooit gedaan heeft.’ Lagerfeld vond het plezierig om mensen uit te dagen en was de eerste om toe te geven dat het pretentieu­s was om te denken dat hij alleen de waarheid in pacht had.

Opvolger?

Als personage zal hij gemist worden. Als visionair designer nog veel meer, want deze man was nooit happig om het lang over het verleden te hebben. Zijn blik was vooral op de toekomst gericht. Op wat morgen en vooral volgend jaar zou komen.

Nog voor Lagerfeld stierf, gingen er al verhalen rond over zijn opvolgers. Olivier Theyskens en Raf Simons werden genoemd, net als Haider Ackermann en Hedi Slimane. Onlangs dook ook Phoebe Philo, de voormalige ontwerpste­r van Céline, in het lijstje op.

Het persberich­t van Chanel, waarin gisteren de dood van Lagerfeld bevestigd werd, spreekt momenteel andere taal: Virginie Viard, die al meer dan twintig jaar met Lagerfeld samenwerkt aan de vele collecties voor het huis, zal zijn werk voor Chanel verderzett­en. In afwachting van een andere klinkende naam? Kan één iemand dit genie wel vervangen? Karl Lagerfeld backstage in 1997. U herkent onder meer Kate Moss en Naomi Campbell.

Lagerfeld een workaholic noemen is een understate­ment. Werken was zijn leven, zijn eten en drinken

 ??  ??
 ??  ?? Groot, groter, grootst: vorig jaar liet Lagerfeld een bos nabouwen in het Grand Palais.
Groot, groter, grootst: vorig jaar liet Lagerfeld een bos nabouwen in het Grand Palais.
 ?? © reuters ?? Werkmannen onthullen een 1.500 m² groot reclamebor­d voor de samenwerki­ng tussen Karl Lagerfeld en H&M in 2004..
© reuters Werkmannen onthullen een 1.500 m² groot reclamebor­d voor de samenwerki­ng tussen Karl Lagerfeld en H&M in 2004..
 ?? © epa ?? Groot, groter, grootst: een nagebouwde ruimterake­t in 2017.
© epa Groot, groter, grootst: een nagebouwde ruimterake­t in 2017.
 ??  ?? Karl groet het publiek in oktober 2018.
Karl groet het publiek in oktober 2018.
 ??  ?? En dans! Karl Lagerfeld in 1978.
En dans! Karl Lagerfeld in 1978.
 ??  ??
 ??  ?? De Chanelkoer­sbroek.
De Chanelkoer­sbroek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium