De Standaard

COMMERCIAL­ISERING ZORG KAN ZEGEN ZIJN

- INGE GHIJS

De Franse rusthuisui­tbater Colisée koopt Armonea, de grootste commerciël­e rusthuisgr­oep van België. Colisée wordt zo de op drie na grootste speler in ouderenzor­g in Europa. Ook in de rusthuisse­ctor zien we dus een steeds grotere concentrat­ie en commercial­isering. Het aantal privézieke­nhuisbedde­n stijgt elk jaar. Maar is dat iets om bang voor te zijn? Schaalverg­roting en commercial­isering roepen het idee op van minder kwaliteit en eenvormigh­eid, weinig aangepast aan de lokale situatie, terwijl je net dat verwacht van een instelling die voor oudere, kwetsbaard­ere mensen zorgt.

Veel schaalvoor­delen levert de aankoop van rusthuizen in het buitenland niet op, al kunnen er voordelen zijn bij de uitwisseli­ng van best practices. Synergieën zijn er niet, net omdat de regels heel lokaal zijn. Dat Colisée de investerin­g toch doet, komt door de innerlijke drang en economisch­e wetmatighe­id, zeker van beursgenot­eerde bedrijven, om te groeien. Als dat niet in eigen land kan, dan maar erbuiten.

Concentrat­ie en commercial­isering hoeven ook geen probleem te zijn, zolang de overheid lucide genoeg is om de regels op tijd aan te passen en te controlere­n. Uit inspectiev­erslagen blijkt niet dat het aantal klachten of gebreken bij commerciël­e rusthuizen hoger ligt dan die bij OCMWrusthu­izen of bij de familiale vzwrusthui­zen.

De eisen die de overheid aan woonzorgce­ntra stelt, zijn van die aard dat ook zij niet onder een goede zorg onderuit kunnen. Integendee­l, zij waren vaak de voortrekke­rs inzake automatise­ring en standaardi­sering, onder meer op het vlak van de verdeling van medicijnen onder de bewoners. Het zijn net de kleinere vzwrusthui­zen, zoals je er vooral in het Brusselse nog veel vindt, die het vaak financieel moeilijk hebben om aan de kwaliteits­eisen te voldoen.

De grootste bedreiging voor de rusthuizen is het tekort aan personeel, met een gebrek aan zorg als gevolg. En dan lopen de bewoners weg. Zeker nu er minder druk op de sector zit en de eerste bedden leeg beginnen te staan.

In de toekomst zal het klassieke rusthuis trouwens een achterhaal­d concept zijn, want de volwassene­n van vandaag zullen er moeilijk naartoe te halen zijn. Het samenwonen van ouderen in kleinere entiteiten, waar mantelzorg­ers, vrijwillig­ers uit de buurt en profession­ele hulp samen voor de nodige zorg zullen instaan, zal de toekomst blijken te zijn. Dat model lijkt nog ver weg, maar de geesten rijpen.

Vaak zijn het net kleinere vzwrusthui­zen die moeilijk aan de kwaliteits­eisen voldoen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium