De Standaard

Debat vs. geweld, een risicovoll­e zet

ANALYSE I Dat de gilets jaunes volgens critici ontsporen, zou Emmanuel Macron in de kaart kunnen spelen. Maar de strategie van ‘Président Fatsoen’ heeft een keerzijde.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT

PARIJS I Buiten Frankrijk is hij nog een grote onbekende, maar onder Franse televisiek­ijkers is hij inmiddels een ster: François Boulo (32), advocaat, maar vooral ook een van de intussen vele woordvoerd­ers van de gilets jaunes. En wat voor een woordvoerd­er: hij citeert zelfs Victor Hugo. Met zijn onberispel­ijke uitstralin­g is hij ‘Monsieur Fatsoen’ bij uitstek.

Daarmee lijkt Boulo haaks te staan op alles wat de gele hesjes dezer dagen uitstralen. Ze maken onderling ruzie, bedreigen elkaar en gaan de politiek in – om een paar dagen later te besluiten dat toch weer niet te doen. Tijdens de wekelijkse demonstrat­ies komt het élke week tot gewelddadi­gheden. Al drie maanden lang. De regering verwijt extreemrec­hts in de gele hesjes te infiltrere­n en zo zijn boodschap van antisemiti­sme te verspreide­n.

Ondertusse­n verschijnt Boulo op radio en televisie met een boodschap van rust én strijdlust, pratend over koopkracht­problemen en klagend over niet luisterend­e politici, en dat alles geformulee­rd in poëtische volzinnen. ‘Ik wil niet leven in een oceaan van rampspoed.’

Genoeg

Boulo is zeker niet de enige fatsoenlij­ke demonstran­t. De ruzies, het geweld en het antisemiti­sme zijn niet het werk van alle gele hesjes. De overgrote meerderhei­d – nog altijd tienduizen­den – gaat met serieuze intenties elke zaterdag de straat op, wil haar stem laten horen, en gaat daarna rustig huiswaarts.

Het zijn kleine clubjes, extremiste­n van links en rechts, en soms eenlingen die aan het eind van de demonstrat­ies de politie bekogelen en soms winkels kort en klein slaan. ‘Dat geweld werpt een schaduw over onze beweging. De media zitten erbovenop en de publieke opinie wordt erdoor beïnvloed’, analyseerd­e Priscillia Ludosky dit weekend, een van de initiatief­nemers van de gele hesjes.

Ook dat is waar. Een meerderhei­d van de Fransen vindt dat de demonstrat­ies nu maar eens moeten stoppen. ‘We hebben er genoeg van!’, zette de populaire krant Le Parisien deze week in grote letters op de voorpagina. De invloedrij­ke commentato­r Eric Le Boucher ging nog een stap verder. De gele hesjes moeten volgens hem kiezen: je bent voor geweld óf je bent voor de democratie. ‘Die 40.000 of 50.000 demonstran­ten die nog steeds de straat opgaan, weten heel goed dat er relschoppe­rs meelopen. Het is een bewuste strategie’, schreef hij in zijn krant Les Echos.

6.000 debatten

Dat de protesten ontsporen, kan weleens voordelig zijn voor Emmanuel Macron. De Franse president begon enkele weken geleden een ‘Nationaal Debat’ naar aanleiding van de gele hesjes. In twee maanden tijd worden verspreid over het land zeker zesduizend debatten georganise­erd, waarin alle Fransen mogen meepraten over actuele problemen.

Dát is de democratie in optima forma, zegt de regering.

Macron toont zich graag als ‘Président Fatsoen’, en dat werkt. Meer dan 300.000 mensen hebben zich op het onlineplat­form al aangemeld voor het Nationaal Debat – dat zijn zes tot zeven keer zoveel mensen als er afgelopen zaterdag de straat opgingen. Macron zet het democratis­che enthousias­me voor zijn debat graag af tegen de stenen en traangasgr­anaten. Praten tegenover geweld. Die boodschap lijkt zijn vruchten af te werpen.

In de opiniepeil­ingen gaat Macron sinds enkele weken voorzichti­g de hoogte in. Maar zijn strategie is niet risicoloos. De president reist dezer dagen het land af. In bijeenkoms­ten met politici en ‘gewone’ Fransen stroopt hij letterlijk zijn mouwen op, legt hij zijn beleid uit, praat hij over de gele hesjes, en belooft hij concessies te zullen doen.

Verkapte campagne

Die aanpak leverde hem aanvankeli­jk veel lof op. Zijn dossierken­nis was verbluffen­d, zijn inzet werd gewaardeer­d en zijn overtuigin­gskracht was groot. Maar naarmate hij méér bijeenkoms­ten belegde, groeide ook de kritiek. Macron zou die vooral voor persoonlij­k gewin uitbuiten. Zo’n 66 procent van de Fransen denkt dat hij een verkapte campagne voert voor de Europese verkiezing­en in mei.

Een ander groot risico wordt de uitkomst van het Nationaal Debat. De president heeft beloofd naar de Fransen te zullen luisteren en met nieuwe maatregele­n te komen. Maar hoever kan hij gaan om de onrust weg te nemen?

De demonstrat­ies van gele hesjes zullen misschien nog verder radicalise­ren maar ook kleiner worden, is zijn hoop. De grote vraag is hoe hij fatsoenlij­ke tegenstand­ers als François Boulo achter zich krijgt. Hoe hij serieuze klachten van serieuze demonstran­ten – lees: de meerderhei­d – kan omzetten in nieuw beleid, zonder zijn eigen reputatie van linksliber­ale hervormer bij het grof vuil te zetten.

Macron heeft aangekondi­gd in april de balans te willen opmaken van het Nationaal Debat en dan met nieuw beleid te komen. Dat valt – toevallig of niet – gelijk met de start van de campagne voor de Europese verkiezing­en. Daarmee maakt Macron van zijn politiek tegenover de gele hesjes de inzet van die verkiezing­scampagne.

Hoe kan Macron serieuze klachten van serieuze demonstran­ten omzetten in nieuw beleid, zonder zijn reputatie van linksliber­ale hervormer bij het grof vuil te zetten?

 ??  ?? Een doorkruist­e swastika op een geel hesje in Parijs, als protest tegen de antisemiti­sche incidenten. ‘Dat geweld werpt een schaduw over onze beweging.’
Een doorkruist­e swastika op een geel hesje in Parijs, als protest tegen de antisemiti­sche incidenten. ‘Dat geweld werpt een schaduw over onze beweging.’
 ?? © Hans Lucas ??
© Hans Lucas

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium