De Standaard

IEDEREEN PSY

-

België heeft nu dus ook zijn eerste klimaatpsy­choloog. Klimaatwet­enschapper­s die al te lang tegen de bierkaai vechten, ervaren gevoelens van zinlooshei­d en pessimisme. Desgewenst kunnen ze zich nu laten bijstaan door de ecopsychol­oog.

Hoewel ik er dadelijk om moet lachen, weiger ik om het helemaal onnozel te vinden. Ja, de slinger is doorgeslag­en, maar ik ken de andere kant te goed om ernaar terug te willen. Je gevoel opnieuw helemaal onderdrukk­en, zoals vroeger, is geen oplossing. Of je wordt een robot, of je barst op een dag toch uit, en dan is het hek helemaal van de dam.

Nee, de humor zit niet in een vermeende overgevoel­igheid, maar in de specificit­eit. De banketbakk­ers en de verpleegst­ers kunnen niet terecht bij de banketbakk­erpsycholo­og of de verpleegst­erspsychol­oog. Kennen zij geen gevoel van zinlooshei­d of pessimisme? Heel specifieke behandelin­gen zijn er toch meestal voor hogeropgel­eiden. Zijn hun problemen unieker? Dat gevoel paart aan pretentie.

Gevoelens van zinlooshei­d en pessimisme zouden door een algemene psycholoog moeten kunnen worden verholpen. Of beter nog: door wat goede vrienden of familie. Dat is het vlak waarop we in onze maatschapp­ij nog ontzettend veel progressie­marge hebben, zei ik gisteren nog tegen de columniste­n

psycholoog.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium