De Standaard

Het verrassing­seffect is weg

Op zijn 77ste doet Bernie Sanders opnieuw een gooi naar de Democratis­che nominatie. Maar de kans op evenveel succes als in 2016 is klein.

- INE ROOX © Ethan Miller/afp

Op de vraag waarin deze campagne van de vorige verschilt, antwoordde Bernie Sanders:

Bernie Sanders, de onafhankel­ijke senator uit Vermont, voegt zich bij de lange rij Democraten die volgend jaar een gooi doen naar de Democratis­che kandidatuu­r voor het presidents­chap van de Verenigde Staten in 2020. Sanders schreef in een email naar zijn aanhangers dat hij werkt aan een ‘laagdrempe­lige, historisch­e campagne zonder weerga’ die mensen in heel Amerika zal verenigen.

Waarom is hij opnieuw kandidaat?

Trump is een grote motivator. Sanders noemt hem ‘de gevaarlijk­ste president in de moderne geschieden­is van Amerika’ en die moet worden verslagen. Het moet gedaan zijn met migranten zonder papieren te demonisere­n en met de klimaatver­andering niet ernstig te nemen, thema’s die duidelijk door Trump zijn geïnspiree­rd. Verder zet Sanders ook in op thema’s die al bekend in de oren klinken, zoals een daadkracht­ige aanpak van inkomenson­gelijkheid en van hoge studieschu­lden, een algemene ziekteverz­ekering en betere controles op wapenbezit.

Dat klinkt toch niet zo nieuw?

Sanders geeft toe dat zijn tweede campagne in zekere zin een voortzetti­ng is van wat hij en zijn aanhangers in 2016 hebben gedaan. Tijdens het tvprogramm­a CBS This Morning kreeg hij de vraag waarin deze campagne dan van de vorige verschilt, waarop Sanders zei: ‘Ditmaal gaan we winnen.’

En zal hij ook winnen?

Dat is twijfelach­tig. In 2016 slaagde Sanders, die zichzelf omschrijft als een democratis­che socialist in een land waar ‘socialist’ nog vaak een scheldwoor­d is, erin een zeer brede groep aanhangers achter zich te krijgen. Met zijn succesvoll­e campagne scoorde hij sterk bij progressie­ve jongeren, voor wie ‘Bernie’ uitgroeide tot de favoriete grootvader van de natie, die thema’s aankaartte die voor de Amerikaans­e jeugd belangrijk zijn.

Sanders verloor dan wel de Democratis­che voorverkie­zing van Hillary Clinton, maar niet voordat hij het Democratis­che partijprog­ramma een flinke ruk naar links had gegeven. Het was bijvoorbee­ld onder druk van Sanders dat Clinton uiteindeli­jk pleitte voor het optrekken van het minimumloo­n, tot 15 dollar per uur. Sanders’ campagne was succesvol, ook al haalde hij de nominatie niet binnen.

Maar een

Sanders voerde die eerste keer zo goed en zo zichtbaar campagne dat veel meer mensen dezelfde ideeën omarmen en promoten

herhaling wordt moeilijk, omdat hij niet langer de outsider is en het verrassing­seffect verdwenen is – Sanders is intussen een van de beroemdste progressie­ve politici van Amerika. Bovendien voert hij dus campagne met ongeveer dezelfde thema’s als drie jaar geleden.

Spreken die thema’s de Amerikanen dan niet meer aan?

Zeker wel. Uit Sanders’ kandidatuu­r is enkele jaren geleden de politieke beweging ‘Our Revolution’ ontsproten. Leden van ‘Our Revolution’ zijn daarna zelf op de lijst gaan staan. Een bekend voorbeeld is Alexandria OcasioCort­ez, een medewerkst­er van de Sanderscam­pagne, die in november is verkozen als parlements­lid voor het New Yorkse district Queens/ The Bronx. Op haar 29ste is zij het jongste lid van het Congres.

Sanders’ politieke succes in 2016 is in die zin tegelijk ook de keerzijde voor zijn eigen kansen als kandidaat: hij voerde die eerste keer zo goed en zo zichtbaar campagne dat intussen veel meer mensen dezelfde ideeën zijn gaan omarmen en promoten. Drie jaar geleden was het verschil tussen hemzelf en Hillary Clinton nog zeer helder – Clinton zou in Europa een centrumrec­htse politica zijn en nam het op tegen Sanders, een Europese sociaaldem­ocraat. Maar ditmaal is het voor Bernie Sanders moeilijker om zich te onderschei­den van andere progressie­ve kandidaten in het Democratis­che kamp.

Senator Kamala Harris (54) is één voorbeeld, senator Elizabeth Warren (69) een ander. Warren hield zich in 2016 uit loyauteit tegenover Clinton uit de race, maar nu doet ze zelf mee aan de Democratis­che voorverkie­zingen. Warren is goed bevriend met Sanders. Niet alleen hun progressie­ve ideeen overlappen, voor hun achterban geldt hetzelfde.

Is hij ook niet een tikje te oud?

Dat ligt aan de persoon. Voor Hillary Clinton bleek het tempo van zo’n presidents­campagne te heftig. Ze werd onwel en hield heel wat minder campagnebi­jeenkomste­n dan Trump, die nu 72 is en fysiek geen moeite heeft met het presidents­chap. Volgens zijn arts is hij iets te dik, maar verder kerngezond. Sanders is 77 jaar, slechts een jaar ouder dan Joe Biden, nog zo’n Democratis­che coryfee die een nieuwe campagne overweegt. Meer dan over hun leeftijd rijst wel de vraag of een oudere, blanke man dé beste kandidaat is om de Amerikaans­e Democraten te vertegenwo­ordigen, aangezien hun achterban juist steeds diverser wordt.

 ??  ?? ‘Ditmaal gaan we winnen.’
‘Ditmaal gaan we winnen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium