De Standaard

Steun gascentral­es kan naar Kamer

- © isopix

Het steunmecha­nisme voor gascentral­es wordt een van de laatste dossiers die de Kamer krijgt voorgescho­teld.

Het kabinet van minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) legt de laatste hand aan enkele ‘verduideli­jkingen’ van haar wettekst rond een steunmecha­nisme voor gascentral­es, na het advies van de Raad van State. Die vroeg onder meer om beter te omschrijve­n dat het scenario waarin de overheid desnoods zelf gascentral­es bouwt, niet meer is dan een noodscenar­io.

Maar de Raad heeft volgens het kabinet geen onoverkome­lijke bezwaren geuit. Daarmee kan het ontwerp ‘zo snel mogelijk’ in de Kamer worden ingediend, en wel als wetsvoorst­el door de Kamerleden zelf. Er is voor het voorstel wel een meerderhei­d te vinden. Zowel groenen als socialiste­n aan beide kanten van de taalgrens hebben al gezegd dat ze voorstande­r zijn van een steunmecha­nisme. De NVA heeft het voorstel binnen de regering helpen uitwerken, maar vraagt nu meer duidelijkh­eid over de kostprijs. Op basis van een simulatie door het consultanc­ybureau PwC komt de partij op een kostprijs van 9 miljard euro in vijftien jaar tijd.

Het kabinetMar­ghem wil die cijfers niet bevestigen. De precieze uitwerking via KB’s volgt later pas, nu wordt alleen een kaderwet goedgekeur­d die een veiling mogelijk maakt waarbij de elektricit­eitscentra­le – niet alleen gas – die het minst steun nodig heeft, het haalt. De echte veiling volgt pas in 2021. Voorspelle­n hoeveel offertes zullen binnenlope­n, is vandaag moeilijk.

‘Maar als we nu de knoop niet doorhakken, gaan we straks met de rug tegen de muur beslissing­en moeten nemen die nog veel duurder zijn’, vreest het kabinet. De NVA heeft al bevestigd dat zij ook in haar scenario’s, waarbij twee kerncentra­les tien jaar langer openblijve­n, een steunmecha­nisme voor gas nodig heeft. Oversubsid­iëring, zoals met de zonnepanel­en, zou uitgeslote­n moeten zijn. De kaderwet houdt nog geen financieel engagement in.

 ??  ?? Marie Christine Marghem.
Marie Christine Marghem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium